Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ
Αναγκαίο το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Αλέκα Παπαρήγα: Να αναδειχτεί η υπεροχή της ιδεολογίας του επιστημονικού σοσιαλισμού

ΑΒΑΝΑ (ανταπόκριση).-

Συνεχίζονται οι εργασίες του Συμποσίου, που διοργάνωσε το ΚΚ Κούβας, με θέμα "Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού".

Στο Συμπόσιο, όπως είναι γνωστό, παίρνει μέρος αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Μπάμπη Αγγουράκη,βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

Την πρώτη μέρα των εργασιών του Συμποσίου, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 140 διεθνείς αντιπροσωπείες - και πριν αυτό χωριστεί σε 3 επιτροπές - μίλησε ο σ. Μπαλαγέρ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, υπεύθυνος για την Ιδεολογική Δουλιά του κόμματος και των Διεθνών Σχέσεων.

Στην ομιλία του εξέφρασε την αντίθεση στις αστικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο ιμπεριαλισμός, ως παγκόσμιο σύστημα, θα φέρει την παγκόσμια αρμονία και ότι θα καταργήσει ή θα αμβλύνει τις παγκόσμιες ανισότητες και την ταξική πάλη.

Υπογράμμισε την κρίση που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό και την αναγκαιότητα να αντικατασταθεί αυτός από το σοσιαλιστικό σύστημα.

Αναφερόμενος στα ζητήματα των συμμαχιών, ο σ. Μπαλαγέρ σημείωσε ότι η πολιτική συμμαχιών κατά του νεοφιλελευθερισμού δεν πρέπει να αποσπάται από την πάλη για το σοσιαλισμό.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της κουβανικής επανάστασης και υπογράμμισε ότι στην Κούβα θα αποδειχθεί η υπεροχή της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας και των σοσιαλιστικών επιχειρήσεων.

Για την ανάγκη "να χρησιμοποιούνται διαφορετικά κριτήρια στην αντιμετώπιση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί η καπιταλιστική",μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, στην παρέμβαση που έκανε στην πρώτη επιτροπή του Συμποσίου. Θέμα της συζήτησης στην παραπάνω επιτροπή ήταν "Ο σοσιαλισμός και η σύγχρονη πραγματικότητα". Ακόμα η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε "το μεταβατικό χαρακτήρα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που εκ των πραγμάτων είναι κοινωνία σχετικά ατελής σε σχέση με την κομμουνιστική, η οποία αποτελεί και τον τελικό στόχο των σοσιαλιστικών επαναστάσεων".

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη και διάδοση των μικροαστικών απόψεων στις συνθήκες της μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει ανάγκη χρησιμοποίησης ξένου κεφαλαίου. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει επιστημονική διερεύνηση των αιτίων της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, χωρίς πνεύμα υποχώρησης στην ιδεολογική πίεση του ιμπεριαλισμού, αλλά και χωρίς πνεύμα συναισθηματισμού ή χρησιμοποίησης πρόχειρων κριτηρίων.

(Ολόκληρη η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευτεί στο "Ριζοσπάστη" της Κυριακής).

Για τον ιμπεριαλισμό, που ήταν το θέμα της τρίτης επιτροπής του Συμποσίου (υπήρχε και δεύτερη, με θέμα το μαρξισμό - λενινισμό), μίλησε ο Μπάμπης Αγγουράκης. Υπογράμμισε το ρόλο του αστικού κράτους σε εθνικό επίπεδο στο σύστημα του ιμπεριαλισμού και την ανάγκη του τελευταίου - στα πλαίσια της διεθνοποίησης - όχι μόνο να διατηρεί, αλλά και να ενισχύει τον ιδεολογικό, κατασταλτικό και γενικότερο ρόλο του αστικού κράτους. Αναφέρθηκε στο αβάσιμο εκείνων των θεωριών, που κάνουν λόγο για τάση διάλυσης του εθνικού κράτους.

Συνάντηση ΚΚ Κούβας - ΚΚΕ

Χτες, Τετάρτη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον σ. Μπαλαγέρ, ενώ παρευρέθηκε σε καλλιτεχνική εκδήλωση του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών.

Η συζήτηση στη συνάντηση περιστράφηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, στη σημασία να προβληθεί η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και να ενταθεί η ιδεολογική και πολιτική δραστηριότητα των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενώ υπογραμμίστηκε η υπεροχή της ιδεολογίας του επιστημονικού σοσιαλισμού έναντι της αστικής ιδεολογίας.

Τέλος ο σ. Μπαλαγέρ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του πρόσφατου 5ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες στην Αβάνα(2022-11-01 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό(2008-11-25 00:00:00.0)
Εποικοδομητική η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ(2008-05-06 00:00:00.0)
Ευχές για το 2006(2006-01-08 00:00:00.0)
Η αλληλεγγύη στην Κούβα πρώτιστο καθήκον(2003-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ