Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Συνέλευση των Ωκεανών"

Πρωτοβουλία ασυρματιστών για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στις θάλασσες

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπουν ασυρματιστές από τα πελάγη, προειδοποιώντας ότι η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την εφαρμογή του αναξιόπιστου, όπως το χαρακτηρίζουν, νέου δορυφορικού συστήματος GMDSS στα πλοία. Στα πλαίσια των προσπαθειών τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή στα καράβια, ασυρματιστές που αυτή την περίοδο βρίσκονται εν πλω, δημιούργησαν με "συνέλευση των Ωκεανών",Κίνηση Δημοσιοποίησης για τη Διαφύλαξη της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα.Οι ασυρματιστές της Κίνησης έστειλαν "φαξ" στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 15 Οκτώβρη, το οποίο ζητούν να μεταβιβαστεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε με συζήτηση στη Βουλή να ανοίξουν τον "φάκελο GMDSS" και να πάρουν σαφή θέση.

Η Κίνηση, όπως σημειώνουν, "δημιουργήθηκε εν πλω, στους ωκεανούς, από τους ταξιδεύοντες ασυρματιστές, οι οποίοι θεωρούν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν το πολυτιμότερο αγαθό που δεν είναι άλλο από τη ζωή". Οι ασυρματιστές χαρακτηρίζουν "πλοία υψηλού κινδύνου" αυτά που φέρουν το δορυφορικό σύστημα χωρίς να έχουν ασυρματιστή και τονίζουν ότι το μήνυμα που στέλνουν είναι "επείγον και δεν αφορά μόνο τους ναυτικούς, αλλά γενικότερα το κοινωνικό σύνολο που ταξιδεύει με τα πλοία". Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των αποφάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) από την 1η Φλεβάρη 1999, οπότε και θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα πλοία το δορυφορικό σύστημα, καταργείται η θέση του ραδιοτηλεγραφητή.

Η Κίνηση ζητά από τους βουλευτές των κομμάτων να μεταφέρουν την επιστολή στις ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες, ώστε να γίνει ανάλογη συζήτηση και στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο συνοδευτικό σημείωμα της ΠΝΟ στην επιστολή της Κίνησης, αναφέρεται ότι "η αξιοπιστία και η διαθεσιμότητα του συστήματος έχουν κατ' επανάληψη στο παρελθόν αμφισβητηθεί, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ