Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΠΑ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΕΡΤ
Υπόθεση των εργαζομένων

- Τι είδους αλλαγές έχει κάνει η κρατική ραδιοτηλεόραση στο πρόγραμμά της και τι επίδραση θα έχουν αυτές οι αλλαγές στον Ελληνα τηλεθεατή;

- Η διοίκηση της εταιρίας μιλάει για αλλαγές που αποσκοπούν να κάνουν την ΕΡΤ ανταγωνιστική απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Δεν αντιλέγουμε ότι χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές, που να απαντούν και στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Το κύριο, όμως, είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι αλλαγές και για ποια ανταγωνιστικότητα γίνεται λόγος; Δυστυχώς, οι αλλαγές του προγράμματος κινούνται στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της ποιότητας των εκπομπών, στην κατεύθυνση της λεγόμενης εμπορικότητας σε βάρος της ποιότητας και της υποταγής στους νόμους της λεγόμενης αγοράς. Ετσι, η ΕΡΤ υποτάσσεται στους όρους του ανταγωνισμού, που έχουν δημιουργήσει τα ιδιωτικά κανάλια, με αποτέλεσμα τελικά ο ζημιωμένος να είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος πληρώνει την ΕΡΤ, που είναι, για να χρησιμοποιήσουμε μια σύγχρονη ορολογία, ο βασικός χορηγός της.

Εμείς πιστεύουμε ότι απαιτείται αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ούτως ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας αγαθά, ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση, υψηλού επιπέδου πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκπομπές. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να εκλείψει η κακοδιαχείρισή της (σημειωτέον ότι η υπηρεσία εντελλομένων συνεχώς αποδυναμώνεται) και να σταματήσει να είναι κομματικό φέουδο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Υπ' αυτή την έννοια ο διακομματικός έλεγχος στην ΕΡΤ είναι επιβεβλημένος.

- Τι επιπτώσεις έχει στους εργαζόμενους αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία των προγραμμάτων της ΕΡΤ;

- Ασφαλώς κάθε υποβάθμιση στην ποιότητα του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, είτε είναι μόνιμο είτε έκτακτο προσωπικό. Να σημειώσω πάντως ότι στην ΕΡΤ εδώ και μια δεκαετία εφαρμόζονται και συνεχώς επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ετσι, ενώ στο παρελθόν το 70% περίπου των εργαζομένων ήταν μόνιμοι και το 30% έκτακτοι, σήμερα η σχέση αυτή έχει αλλάξει δραματικά. Οι έκτακτοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, τα δικαιώματά τους είναι σαφώς περιορισμένα και φυσικά τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, χώρια που αξιοποιούνται σε βάρος των κατακτήσεων που έχει πετύχει το μόνιμο προσωπικό, με προφανή στόχο να υπονομευτούν αυτά τα κατακτημένα δικαιώματα και κάποια στιγμή να αφαιρεθούν εντελώς.

- Πολύς λόγος γίνεται και για απολύσεις.

- Κοιτάξτε. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει περάσει ακόμη από τη Βουλή. Προβλέπεται να φύγουν 1.000 εργαζόμενοι από το μόνιμο προσωπικό με τη διαδικασία της λεγόμενης εθελούσιας εξόδου. Πρόκειται για φοβερό πλήγμα στην εταιρία. Τώρα τελευταία πληροφορηθήκαμε ότι η έξοδος θα είναι υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, που πλήττει την ποιότητα της ΕΡΤ, δηλαδή τον Ελληνα πολίτη, γιατί φεύγει από την ΕΡΤ ένα εμπειρότατο προσωπικό, πλήττει όμως και τους εργαζόμενους που θα μείνουν στην ΕΡΤ γιατί λειτουργεί σε βάρος των κατακτήσεών τους (επικουρική σύνταξη κλπ.).

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας πως ό,τι συμβαίνει στην ΕΡΤ δεν είναι υπόθεση μόνο όσων δουλεύουν εκεί, αλλά του κάθε Ελληνα πολίτη. Ο λαός πληρώνει την ΕΡΤ και πρέπει να γίνει συνείδηση ότι έχει δικαιώματα, που δεν εκχωρούνται σε κανέναν άλλο.

Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ψηφιακή ...πορεία της ΕΡΤ(2008-04-16 00:00:00.0)
«Je t' aime» με... πρόστιμο(2007-06-13 00:00:00.0)
Ο πήχης της ΕΡΤ θ' ανέβει με τη «Γιουροβίζιον»!(2006-02-02 00:00:00.0)
Ανάγκη η εξυγίανση της ΕΡΤ(1997-06-03 00:00:00.0)
Αναχρονιστικός "εκσυγχρονισμός"(1997-02-09 00:00:00.0)
Πολιτική "αποδυνάμωσης" της ΕΡΤ(1997-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ