ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-
Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων ετοιμάζεται να επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος του Κονγκό, ενώ επιπλέον μελετάται η πιθανή ανάπτυξη πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Βασική αφορμή η όξυνση των συρράξεων ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Πασκάλ Λισούπα και του στρατηγού Ντενίς Σάσου - Νγκουέσο, που μαίνονται από τις 5 Ιούνη, αλλά και η έντονα φημολογούμενη ανάμειξη της Αγκόλας με στρατεύματα στην εμφύλια διαμάχη του Κονγκό.
Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τις αντίπαλες παρατάξεις να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και να κάνουν "τα πρώτα βήματα για μια πολιτική επίλυση της διαμάχης". Τέλος, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις που έχουν στείλει στη Δημοκρατία του Κονγκό και να αποφύγουν να επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας. Ο κίνδυνος επέκτασης του εμφύλιου πολέμου στο Κονγκό στις γειτονικές μ' αυτήν χώρες είναι ανοιχτός, καθώς, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πίσω από τη σύρραξη αυτή κρύβονται πρώην υποστηριχτές του Ζαϊρινού δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο που επιχειρούν να προκαλέσουν σε αντιπαράθεση και τελικά την ανάμειξη των δυνάμεων του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Λόρεντ Καμπιλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της βδομάδας ο εμφύλιος πόλεμος στο Κονγκό (με πρωτεύουσα το Μπραζαβίλ) έχει ξεπεράσει τα σύνορα, καθώς βροχή οβίδων έπεσε και στις περιοχές του ποταμού Κονγκό που ανήκουν γεωγραφικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ακόμη και στην πρωτεύουσα Κινσάσα, λίγα μόλις μέτρα από το προεδρικό μέγαρο!
Στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, περί επιβολής εμπάργκο στο Κονγκό συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση μίας ομάδας περίπου 100 στρατιωτών που προτείνεται να μεταβεί πρώτα στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, προκειμένου να ετοιμάσει την παροχή βοήθειας στις αντιμαχόμενες πλευρές του Κονγκό, σε περίπτωση που αυτές αποφασίσουν σοβαρά να θέσουν σε εφαρμογή μια αξιόπιστη συμφωνία εκεχειρίας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να σκοντάφτει στην άρνηση των Αμερικανών να πάρουν μέρος σε νέες στρατιωτικές αποστολές στην Αφρική, μιας που από το 1994 ο Πρόεδρος Κλίντον έχει κάνει σαφές ότι η ανάμειξη των δυνάμεων των ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις θα περιοριστεί στο ελάχιστο.