Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπέδωση της επικυριαρχίας

Ηταν αναμενόμενη η κυβερνητική "διάψευση" για το μείζον θέμα της εγκατάστασης 600 στρατιωτικών "Ράμπο" στη Ρόδο. Η κυβέρνηση Σημίτη ήταν καταδικασμένη να λειτουργήσει ως "εντολοδόχος" των ΗΠΑ και δεν μπορούσε βέβαια να "αποκαλύψει" τα στρατιωτικά σχέδια των "ισχυρών συμμάχων". Η αστεία προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τα αδιάψευστα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την ύπαρξη του αμερικανικού σχεδίου. Σχεδίου, που η υλοποίησή του συνδέεται ευθέως τόσο με την ενίσχυση και εδραίωση του επικυριαρχικού ρόλου των ΗΠΑ στο Αιγαίο και τη μετατροπή του σε θάλασσα υπό αμερικανική επιτήρηση, όσο και με τη νέα δομή και ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Αλλωστε ήταν περιττή η κυβερνητική διάψευση, με δεδομένη τη βούλησή της να αναθέσει την επίλυση των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ όσο και κυρίως να εκχωρήσει το ελληνικό έδαφος και τις Ενοπλες Δυνάμεις στη διάθεση του "νέου" ΝΑΤΟ. Δεν πάει πολύ καιρός που η κυβέρνηση Σημίτη - και η προκάτοχός της - είχε δώσει τη συγκατάθεσή της να μετατραπεί η χώρα - μέσω και της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων - σε ορμητήριο κατά των λαών της Βαλκανικής, με τη στρατιωτική επέμβαση στη Βοσνία, στον Πόλεμο του Κόλπου κ. ά. Επίσης, πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση αποφάσισε να "αναπροσαρμόσει" τη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακριβώς για να ανταποκριθεί στα νέα επιθετικά και τυχοδιωκτικά σχέδια των ΝΑΤΟικών συμμάχων. Και παρά τις πατριωτικές κορόνες των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες, ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι "η απειλή εξ Ανατολών", αλλά η ανταπόκρισή τους στους "νέους προσανατολισμούς της συμμαχίας".

Η κίνηση των ΗΠΑ όμως να εγκαταστήσουν τους "Ράμπο" στη Ρόδο, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Σημίτη - είτε τυπικά είτε άτυπα, αυτό είναι μάλλον δευτερεύον ζήτημα - αποκτά ξεχωριστή σημασία στο γενικότερο πλέγμα της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρεί σε πρακτικά μέτρα για να υποστηρίξει τον επικυριαρχικό ρόλο της στο Αιγαίο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται στο συνολικότερο πακέτο των αμερικανόπνευστων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν ακόμα οι περιπολίες αμερικανικών πλοίων (6ος Στόλος) στο Αιγαίο, η τοποθέτηση παρατηρητών στα πολεμικά πλοία των "αντιδίκων", ο αφοπλισμός των αεροσκαφών κ. ά. Η "στρατιωτική βάση" στη Ρόδο έρχεται να ενισχύσει τα εργαλεία παρέμβασης και υπογράμμισης του ρόλου τους στο Αιγαίο. Είναι ολοφάνερο ότι οι ΗΠΑ "έρχονται για να κάτσουν" μόνιμα, έχοντας βέβαια, πρωτίστως κατά νου και την εξυπηρέτηση των ευρύτερων στρατηγικών σχεδίων τους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη παρέχει στους Αμερικανούς όλες τις διευκολύνσεις για να θέσουν υπό επιτήρηση το νέο καθεστώς στο Αιγαίο! Στην πραγματικότητα αποδέχονται την έμπρακτη εφαρμογή του δικαίου της "νέας τάξης" στην περιοχή. Οι ευθύνες της είναι πραγματικά τεράστιες και δε θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι η στάση δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι επικυρίαρχοι του Αιγαίου(2000-10-17 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν τα σχέδια αιματοκυλίσματος(1998-10-13 00:00:00.0)
Η Μυτιλήνη δε θα γίνει επαρχία των ΗΠΑ(1998-07-21 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ πίσω από τη Διαβαλκανική(1997-11-05 00:00:00.0)
Ασκήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο(1997-11-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ