Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Εικόνες από τη μακρινή Ιαπωνία

Πηγή πληροφοριών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία, όσο και για τις θέσεις και την πολιτική του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούν οι ηλεκτρονικές σελίδες του κόμματος στη διεύθυνση: http://www.twics.com/~jpspress.

Στις σελίδες αυτές, μεταξύ των άλλων, υπάρχει μια αναφορά στο πρόσφατο 21ο Συνέδριο του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22 - 27 Σεπτέμβρη 1997. Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, το σχέδιο Απόφασης του Συνεδρίου, η Εκθεση της Κεντρικής Επιτροπής, και οι τροποποιήσεις του Καταστατικού υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου. Σημειώνεται επίσης ότι το Συνέδριο εξέλεξε την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ εκλέχθηκε το Προεδρείο και ο Κένζι Μιγιαμότο εκλέχθηκε πρόεδρος της ΚΕ.

Υπάρχουν, επίσης, ενδιαφέροντα άρθρα από το πρακτορείο "Japan Press Service Daily News" - ένα προοδευτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που καλύπτει ειδήσεις και θέματα που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνήθως δεν αναφέρουν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αυτό παρουσιάζει θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος τόσο στη Βουλή, αλλά και έξω απ' αυτό, καθώς και θέματα που αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός της Ιαπωνίας. Ενδιαφέρον έχει το άρθρο της 30/09/97 που φέρει τον τίτλο "Ο Φούουα σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού", στο οποίο παραθέτονται οι δηλώσεις του προέδρου του Προεδρείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας, Τετσούζο Φούουα, σχετικά με την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας για την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Οσον αφορά γενικά την ομιλία του πρωθυπουργού Χασιμότο, ο Φούουα τόνισε ότι όλη του η παρέμβαση έγινε με τέτοιες ορολογίες που ο απλός ο κόσμος δεν κατάλαβε ακριβώς τι εννοούσε, και πρόσθεσε ότι εκτός του ότι η πολιτική του Χασιμότο χειροτερεύει καθημερινά τη ζωή των Ιαπώνων, στην ομιλία του για τις εξαγγελίες για την κυβερνητική πολιτική, πολλά βασικά σχέδια της κυβέρνησης αποκρύπτονται, όπως οι αλλαγές στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλισης.

Υπάρχει επίσης και το "Japan Press Weekly", η οποία είναι, όπως αναφέρεται, η μόνη εβδομαδιαία έκδοση στην Ιαπωνία που εκδίδεται και στην αγγλική γλώσσα. Αυτή η έκδοση παρουσιάζει τη θεωρία και την πολιτική του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος α,λλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων όσον αφορά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παρουσιάζει επίσης και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με σκοπό την προοδευτική αλλαγή στην πολιτική στην Ιαπωνία, το ιαπωνικό εργατικό κίνημα, τα κινήματα για ειρήνη και δημοκρατία. Διαβάζοντας αυτή την εβδομαδιαία έκδοση, ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα της ιαπωνικής κοινωνίας.

Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ