Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Ο "Ρ" από τα χαράματα στο "Ιντερνέτ"!

Σημαντικές προσθήκες λειτουργιών και σελίδων στον κόμβο του "Ρ"

Η παρουσία του "Ριζοσπάστη" στο Internet αναβαθμίστηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες: η σημαντικότερη αλλαγή στον κόμβο της εφημερίδας είναι η δημοσίευση στο Παγκόσμιο Δίκτυο από νωρίς το πρωί, ολόκληρης της ύλης της έκδοσης που θα κυκλοφορεί την ίδια μέρα και στα περίπτερα. Μέχρι τώρα, στις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ρ" εμφανιζόταν καθημερινά μόνο η πρώτη σελίδα της τρέχουσας έκδοσης και όλη η ύλη από το προηγούμενο φύλλο και πίσω. Οι χρήστες του Internet που βρίσκονται στο εξωτερικό και γενικά δε βρίσκονται σε μέρος όπου φτάνει ο "Ρ", μπορούν να βρουν στο σύνδεσμο "Η Σημερινή Εκδοση" τα πλήρη κείμενα που αφορούν Πολιτικά, Διεθνή, Κοινωνικά, Εργασιακά κ.ά. ζητήματα, σχόλια, αναλύσεις και ρεπορτάζ. Παραμένει βέβαια η δυνατότητα αναζήτησης προηγούμενων εκδόσεων, με βάση το "Αρχείο Αρθρων".

Ακόμη μια σημαντική αλλαγή είναι η δημιουργία, στην κεντρική σελίδα, ενός συνδέσμου που παραπέμπει σε "Γεγονότα που θα θυμόμαστε". Ο σύνδεσμος αυτός εμφανίζει έναν κατάλογο με σελίδες - αφιερώματα σε θέματα και γεγονότα που πέρασαν από την επικαιρότητα, αλλά αξίζει τον κόπο να ανατρέχει κανείς σε αυτά.

Αλλαγές έγιναν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις ελληνικές γραμματοσειρές, που είχαν οι χρήστες υπολογιστικών συστημάτων "Macintosh" της "Apple" και άλλων συστημάτων, τα οποία δε βασίζονται στο "πρότυπο Wintel" (δηλαδή συστήματα με επεξεργαστές της "Intel" και λογισμικό/ λειτουργικό Windows της "Microsoft"). Τέτοια είναι για παράδειγμα, τα συστήματα UNIX ή αυτά με λειτουργικό OS/2 της ΙΒΜ. Βέβαια στη σύγχρονη πληροφορική "Βαβέλ" που βιώνουν οι Ελληνες χρήστες, τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν... Πάντως εκείνοι οι χρήστες που διαπιστώνουν ακόμη προβλήματα όσον αφορά την ανάγνωση των ελληνικών γραμματοσειρών στον κόμβο, μπορούν (και παρακαλούνται) να στέλνουν σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση mailbox

  • rizospastis.gr, περιγράφοντας όσο το δυνατόν αναλυτικότερα τα "προβληματικά" σημεία.

Εκτός από αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν και οι προσθήκες δύο ακόμη σελίδων: Μιας με γράμματα Greeklish (αντιστοίχιση των ελληνικών χαρακτήρων με λατινικούς), ώστε να μπορούν οι χρήστες του Δικτύου που δε διαθέτουν ή δεν τους επιτρέπεται να εγκαταστήσουν ελληνικές γραμματοσειρές στο σύστημά τους να βλέπουν τη "Σημερινή Εκδοση" του "Ρ". Επίσης μιας άλλης σελίδας με "Μόνο Κείμενο", ώστε να μπορούν οι χρήστες που χρησιμοποιούν προγράμματα πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών (browsers) που "βλέπουν" μόνο κείμενο, αλλά και εκείνοι με χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Δίκτυο να αξιοποιούν τον κόμβο του "Ρ".

Μέσα από αυτήν τη στήλη, το "Κόκκινο Δίκτυο", υπάρχουν συχνές παρουσιάσεις για τις αλλαγές και τις προσθήκες στον κόμβο του "Ριζοσπάστη" στο Internet, οι οποίες πραγματοποιούνται συστηματικά. Οι χρήστες του Δικτύου πάντως μπορούν να έχουν πιο άμεση ενημέρωση γι' αυτές μέσω του συνδέσμου "Νέα!", ο οποίος υπάρχει στο κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας του κόμβου της εφημερίδας (http://www.rizospastis.gr/).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ