Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι τράπεζες τα πήραν "κάτω από το τραπέζι"

Οι τραπεζίτες εκβίασαν και πέτυχαν πριμοδότηση επιτοκίων, για να προαγοράσουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, αποσπώντας έτσι από το υπουργείο Οικονομικών μερικά δισεκατομμύρια. Σκανδαλώδης και αδιαφανής η διαχείριση του δημοσίου χρέους

Δισεκατομμύρια δραχμές, με τη μορφή προμήθειας, χάρισε το υπουργείο Οικονομικών στις εμπορικές τράπεζες που συμμετείχαν στην αγορά εντόκων του δημοσίου την προηγούμενη Δευτέρα. Την πριμοδότηση των επιτοκίων για τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, που προαγόρασαν οι τράπεζες, επιβεβαίωσε χτες και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.Ομως, ο υφυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που επιβάρυνε το δημόσιο, τόσο η πριμοδότηση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων (η σειρά που εκδόθηκε στις 3 Οκτώβρη), όσο και των ομολόγων πολυετούς διάρκειας που είχε προηγηθεί (τέλη Σεπτέμβρη), αποδεικνύοντας ότι τα όσα διακηρύσσουν περί "διαφάνειας" ο πρωθυπουργός και οι κάθε είδους "εκσυγχρονιστές" είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Το χαράτσι των δισεκατομμυρίων που θα πληρώσει ο λαός με φόρους, καταβλήθηκε υπό τη μορφή προμήθειας στις τράπεζες που αγόρασαν σημαντικό μέρος των πολυετών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας, με τη μορφή της αναδοχής. Αγοράζουν δηλαδή τα ομόλογα, για να τα διαθέσουν στη συνέχεια οι ίδιες στο ευρύ κοινό, προφανώς με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσέφερε το ελληνικό δημόσιο.

Η χορήγηση προμηθειών, βέβαια, σε τράπεζες για την προαγορά κρατικών τίτλων, δε γίνεται για πρώτη φορά. Από τότε που το ελληνικό δημόσιο στράφηκε στην εσωτερική αγορά για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών, σε κάθε ευκαιρία που οι τράπεζες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, γενικώς οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές, εκτιμούσαν ότι ήταν σε θέση να πιέσουν την κατάσταση, ασκούσαν εκβιασμούς, είτε για να αγοράσουν τους κρατικούς τίτλους με υψηλότερα από τα προσφερόμενα επιτόκια, είτε να τους χορηγηθούν προμήθειες για προαγορές που θα έκαναν.

Στην εκβιαστική αυτή τακτική κατέφυγαν και τώρα, καθώς στα μέσα του Σεπτέμβρη και προφανώς μετά από συνεννόηση, στη δημοπρασία διετών ομολόγων χωρίς τοκομερίδιο (τα γνωστά και ως Zero Coupon) ζητούσαν επιτόκιο μέχρι και δύο μονάδες υψηλότερο από το επιτόκιο βάσης του υπουργείου Οικονομικών. Οι προσφορές απορρίφθηκαν, αλλά ό,τι δεν τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή των υψηλότερων επιτοκίων, τους το έδωσε στην έκδοση εντόκων γραμματίων της προηγούμενης Δευτέρας, με τη μορφή προμήθειας. Οπως παραδέχτηκε ο Ν. Χριστοδουλάκης, η προμήθεια κυμάνθηκε, ανάλογα με το ύψος των πακέτων που αγόρασε κάθε τράπεζα, από 0,45% μέχρι και 0,80%.Αν δηλαδή μία τράπεζα προαγόρασε ομόλογα ύψους 150 δισ. δραχμών, τότε εισέπραξε και προμήθεια 1,2 δισ. δραχμών.

Πρόκειται για μία σκανδαλώδη και αδιαφανή πολιτική διαχείρισης του δημοσίου χρέους, η οποία ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών επ' ωφελεία των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Οι τελευταίες έχουν αποσπάσει ποσά δεκάδων δισ. δραχμών τα τελευταία χρόνια, από τη συμμετοχή τους στις αγορές των κρατικών τίτλων και την εκμετάλλευσή τους στη συνέχεια στη δευτερογενή αγορά. Μία διαχείριση προκλητική, αν λάβουμε υπόψη ότι μέσω των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους συντελείται κάθε χρόνο μεταφορά εισοδημάτων τρισεκατομμυρίων δραχμών προς τους κάθε είδους κερδοσκόπους.

Ο υφυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι οι τράπεζες θα διεισδύσουν ακόμη βαθύτερα στους μηχανισμούς διαχείρισης του δημοσίου χρέους, με τη δημιουργία του θεσμού των πρωτογενών διαπραγματευτών. Στο θεσμό αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και των εμπορικών τραπεζών και θα χαράσσουν τη δανειστική πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα δημοσίου χρέους. Καθιστούν, δηλαδή, τις εμπορικές τράπεζες συνδιαχειριστές.

Οπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου το επόμενο τρίμηνο ανέρχονται σε περίπου 3 τρισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ