Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβίωση του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας

Προκλητική παρουσία αστυνομικού με πολιτικά, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, σε συνδικαλιστική σύσκεψη της ΕΣΑΚ

Το περιβόητο "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας, το οποίο επί χρόνια είχε στήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό χαφιέδων, επιχειρεί να ξαναστήσει η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα αποτρέψει τις ολοένα ογκούμενες αντιδράσεις των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Χειροπιαστό δείγμα αυτών των απαράδεκτων, αντιδημοκρατικών σχεδίων είναι και η χτεσινοβραδινή επ' αυτοφώρω "σύλληψη" αστυνομικού με πολιτική περιβολή, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία της Ασφάλειας στην αίθουσα Ηπειρωτών. Στην αίθουσα αυτή είχε προαναγγελθεί η πραγματοποίηση συνδικαλιστικής σύσκεψης της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ, με αντικείμενο την προετοιμασία του 22ου απολογιστικού Συνεδρίου του ΕΚΑ!

Συγκεκριμένα, ο ασφαλίτης είχε εισχωρήσει μέσα στην αίθουσα παρακολουθώντας τις εργασίες της σύσκεψης! Οταν εντοπίστηκε από τους συνδικαλιστές και ρωτήθηκε από αυτούς αν είναι συνδικαλιστής και από ποιο χώρο, υποχρεώθηκε να ομολογήσει την ιδιότητά του (! ), ισχυριζόμενος ότι έψαχνε κάποιον συνάδελφό του!Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει τα στοιχεία του και παρέπεμψε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης.Ο ασφαλίτης κρατήθηκε από τους συνδικαλιστές και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕΓ. Μαυρίκος επικοινώνησε τηλεφωνικά και μίλησε με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος, υπαστυνόμο Αλέρτα.Ο τελευταίος δήλωσε σχετικά με την παρουσία του ασφαλίτη ότι εκτελούσε εντολές της Κρατικής Ασφάλειας και συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Κρατική Ασφάλεια είχε στείλει έγγραφο στο Τμήμα στο οποίο αναφερόταν χαρακτηριστικά: "Η ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Ηπειρωτών. Παρακαλώ προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες"!

Λίγο πιο πριν άλλος αστυνομικός, με στολή αυτή τη φορά, εμφανίστηκε στην είσοδο της αίθουσας και ενώ προσπαθούσε να δει τι γινόταν στην αίθουσα, ταυτόχρονα είπε στους συνδικαλιστές: "Ηρθα παιδιά να ρωτήσω αν θέλετε τίποτα"! Μπροστά στην αντίδραση των παραβρισκομένων αποχώρησε για να αναλάβει δράση ο ασφαλίτης με τα πολιτικά. Ο ασφαλίτης κρατήθηκε από τους συνδικαλιστές μέχρι που ήρθε ο ίδιος ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ακρόπολης και τον παρέλαβε. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί είπε ότι εκτελούσε εντολές και παρέπεμψε στη Γενική Ασφάλεια. Χτες το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για το απαράδεκτο αυτό γεγονός, επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - αφού ο υπουργός απουσίαζε - ο οποίος αρνήθηκε να του μιλήσει με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν σε σύσκεψη.

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, για την προκλητική αυτή πράξη τρομοκράτησης και αστυνομοκρατίας, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τρομοκρατική αναβίωση

Ανάλογα κρούσματα με εμφανίσεις ενστόλων αστυνομικών σε συσκέψεις της ΕΣΑΚ και συγκεντρώσεις εργαζομένων, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όταν καταγγέλθηκαν μέσω του Τύπου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες, όχι μόνο γιατί επί των ημερών του αποδεικνύεται ο μηχανισμός παρακολούθησης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και γιατί δε φρόντισε να αποκόψει την Αστυνομία από τις αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος. Οι μέθοδοι της περιβόητης Γενικής Διεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας (ΓΔΕΑ) επί χούντας και της παλιάς Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ΥΠΕΑ) φαίνεται ότι βρίσκουν "άξιους" συνεχιστές μέσα από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα μέσα από το πρώτο τμήμα (κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων) το οποίο έχει αναλάβει την "ενημέρωση" της ηγεσίας για τη δράση και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Να καταδικαστούν οι μεθοδεύσεις

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, που ήταν παρών στη σύσκεψη, δήλωσε: "Μπροστά στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ξαναζωντανεύουν το "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αυτοί που πιστεύουν ότι στο 1997 θα κάμψουν τη δράση και το φρόνημα των κομμουνιστών. Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν αποφασιστικά αυτές τις μεθοδεύσεις".

  • Ο γγ του υπ. Δημόσιας Τάξης, Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός της παρουσίας αστυνομικού στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ ζήτησε από τον Α' Υπαρχηγό να διαταχθεί διοικητική έρευνα και, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις, δήλωσε ότι "η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας καταδικάζει αυτού του είδους τις ενέργειες, οι οποίες προσβάλλουν την ακολουθούμενη δημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης και παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών".
  • Αργά το βράδι και μετά από επανειλημμένα αιτήματα βουλευτών του ΚΚΕ για επικοινωνία με τον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επικοινώνησε με τον βουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη ο Αστυνόμος Α' κ. Ζωγράφος,ως εκπρόσωπος, όπως είπε,του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Ζωγράφος επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο κινήθηκε με εντολή του προϊσταμένου του - αναφέροντας και το ονομά του. Υστερα από ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη παραδέχτηκε ότι τοεκτελούσε "υπηρεσιακή πράξη" και εξέφρασε τη λύπη, γιατί το γεγονός αυτό γυρίζει τον τόπο πενήντα χρόνια πίσω.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ