Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης

Δύο χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα, στο Κεφαλάρι του Αϊ - Γιάννη, ένα ξεχωριστό μουσείο άνοιξε τις πύλες του και περιμένει τους επισκέπτες. Πρόκειται για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης,που πραγματοποιήθηκε από το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα της ΕΤΒΑ.Το μουσείο απαρτίζεται από σειρά παλιών βιοτεχνικών κτισμάτων μέσα σε μία έκταση ενός περίπου στρέμματος, από την οποία περνούν σε διαδοχικές υδατοπτώσεις, τα νερά της πηγής του Αϊ - Γιάννη, πλαισιωμένα από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της ορεινής Γορτυνίας.

Για τη δημιουργία του Μουσείου αποκαταστάθηκαν τα ερειπωμένα κτίσματα και οι κατεστραμμένοι μηχανισμοί ενός αλευρόμυλου, μιας νεροτριβής, ενός μπαρουτόμυλου και ενός βυρσοδεψείου. Τα παλιά καλντερίμια, που ξαναφτιάχτηκαν ακολουθώντας τη ροή του νερού, επιτρέπουν τις στάσεις στις υπαίθριες δραστηριότητες του άλλοτε ζωντανού συγκροτήματος: το ρακοκάζανο, τις ασβεσταριές, τους ποτιστικούς λαχανόκηπους.

Σύγχρονα μουσειοδιδακτικά μέσα και ξαναφτιαγμένες μηχανές μύλων, που τίθενται σε λειτουργία μπροστά στον επισκέπτη, αναδεικνύουν την παραδοσιακή τεχνολογία της κατασκευής των μηχανισμών, της υδροκίνησης, της άλεσης των δημητριακών, της κατεργασίας του δέρματος και της κατασκευής της μπαρούτης. Τονίζεται επίσης η σημασία της υδροκίνησης ως πηγής ενέργειας, κατά την προβιομηχανική περίοδο, καθώς και ο ρόλος της στην οικονομία, στην παραγωγή και τη διατροφή της παραδοσιακής κοινωνίας. Μέσα στον μπαρουτόμυλο ανακατασκευάστηκε ο μηχανισμός της μπαρουτομηχανής του 1821 με κοπάνια. Μορφή ξεχασμένη, αφού στις αρχές του αιώνα εγκαταλείφθηκε, για να αντικατασταθεί από άλλου τύπου μηχανισμό.

Σημειώνουμε ότι το μουσείο στη Δημητσάνα, είναι το πρώτο υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης στα Βαλκάνια. Μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά (εκτός Τρίτης), από τις 10πμ έως 2μμ και από τις 5μμ έως 7μμ. Το χειμερινό καθημερινό ωράριο λειτουργίας του (εκτός Τρίτης) θα είναι από τις 10πμ έως τις 4μμ. Τηλέφωνο 0795 - 31.630.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ