Είκοσι μία νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα... φυτευτούν στο Λεκανοπέδιο
Θέλαμε δε θέλαμε, γεμίζει γήπεδα το Λεκανοπέδιο. Είκοσι μία νέες αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατασκευαστούν μέχρι το 2003. Δέκα από τις υπάρχουσες θα εκσυγχρονιστούν υποχρεωτικά, ενώ επισκευές και μάλιστα σημαντικές, θα γίνουν σε δεκάδες γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια, τα οποία έχουν επιλεγεί για προπονητήρια. Συνολικά θα κατασκευαστούν 10 νέες εγκαταστάσεις στο Φάληρο, 3 στο Σχοινιά, 2 στο Τατόι, 1 στο Γουδί, 2 στον Αγιο Κοσμά, 1 στο Γαλάτσι, 1 στη Νίκαια και 1 στο Μαρκόπουλο.
Σύμφωνα με το φάκελο υποψηφιότητας, στον οποίο στηρίχτηκε η ΔΟΕ για να δώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, οι αθλητικές δραστηριότητες θα κινηθούν σε τρεις άξονες.
Στο Γαλάτσι, δίπλα στο ΟΑΚΑ προβλέπεται να κατασκευαστεί νέο κλειστό, γυμναστήριο 6.000 θέσεων, δίπλα στο υπάρχον, για το πινγκ πονγκ. Το κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου θα φιλοξενήσει το μπάντμιντον, ένα άθλημα άγνωστο στην ελληνική κοινωνία. Η Νίκαια φιλοδοξεί να δημιουργήσει το κέντρο άρσης βαρών, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα, χωρίς να έχει προχωρήσει η κατασκευή του. Στην παραλία του Αγ. Κοσμά προβλέπεται να κατασκευαστεί κολυμβητικό κέντρο για το τρίαθλο και τις ιστιοπλοϊες. Στο Γουδί θα διεξαχθούν τα ιππικά αγωνίσματα, ενώ ένα μεγάλος μέρος θα παραχωρηθεί για την εγκατάσταση κέντρου Τύπου. Στο Τατόι θα δημιουργηθεί το κέντρο σκοποβολής και τοξοβολίας, ενώ στο βιότοπο του Σχοινιά, παρά τις αντιδράσεις των ειδικών και της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων πουλιών, σύμφωνα με το φάκελο θα κατασκευαστούν τρεις τεράστιες εγκαταστάσεις για την κωπηλασία, το κανό και το σλάλομ.
Στη διάρκεια των Αγώνων θα λειτουργήσει ο ολυμπιακός δακτύλιος στο χώρο που περιλαμβάνεται μεταξύ των λεωφόρων Συγγρού, Κηφισού και Σπύρου Λούη. Παραμένει άγνωστο ποιοι θα μπορούν να κινούνται σε αυτές τις περιοχές, καθώς πρόθεση της οργανωτικής επιτροπής είναι η δημιουργία διαδρόμων ταχείας κυκλοφορίας, ώστε η μετάβαση από την Πάρνηθα, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το Ολυμπιακό Χωριό, μέχρι το Φάληρο και το ΟΑΚΑ, να γίνεται σε χρόνο - ρεκόρ, με τα σημερινά δεδομένα. Ειδικά για την εξυπηρέτηση των αθλητών, αλλά και των οικογενειών των μελών της ΔΟΕ, η Επιτροπή Διεκδίκησης δεσμεύτηκε να έχει στη διάθεσή τους 1.400 αυτοκίνητα (προφανώς πολυτελή), 1.600 λεωφορεία και 1.500 οδηγούς έτοιμους για παν ενδεχόμενο.
Το κεντρικό Κέντρο Τύπου θα στεγαστεί στο ΟΑΚΑ και θα καταλαμβάνει έκταση 42.000 τ.μ. Μια άλλη περιοχή 13.000 τ.μ. θα καλύψει τις ανάγκες 700 - 800 δημοσιογράφων, ενώ για την εξυπηρέτηση διεθνών πρακτορείων και φωτογραφικών πρακτορείων θα διατεθούν άλλα 20.000 τ.μ. Σύμφωνα με το φάκελο οι χώροι γραφείων στο Κέντρο Τύπου θα νοικιάζονται από 500 - 1.000 δολάρια το τ.μ.
Καλές οι προθέσεις, ακόμα καλύτερα τα σχέδια του φακέλου, αλλά επί της ουσίας παραμένει άγνωστο αν θα αντέξει το Λεκανοπέδιο όλες αυτές τις εγκαταστάσεις κι οι Αθηναίοι όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Δε μιλάμε για την περιφέρεια, η οποία θα παρακολουθεί μια Αθήνα να επεκτείνεται ακόμα περισσότερο σε βάρος της.