Σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων βρίσκονται οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους μετά την κατάθεση στη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης, του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν διαφωνίες κυρίως για τη μη κατοχύρωση της αποκλειστικής απασχόλησης και τη μη καταβολή αναδρομικών.
Ωστόσο, το σύνολο του νομοσχεδίου κινείται στην κατεύθυνση της αλλοίωσης της ακαδημαϊκής υπόστασης των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων, οδηγώντας τους χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς στην εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα, ενώ απομακρύνει το πανεπιστήμιο από την κοινωνία και το οδηγεί σε μια διαδικασία που εξυπηρετεί την αγορά. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου καθορίζονται δύο κατηγορίες μελών ΔΕΠ, πλήρους και μερικής απασχόλησης ενώ δεν προβλέπεται η αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών. Στα μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης δίνεται η δυνατότητα να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα - και στον ιδιωτικό τομέα - με την υποχρέωση να είναι παρόντες στο Πανεπιστήμιο 20 ώρες τη βδομάδα, οι οποίες μάλιστα μπορούν να κατανεμηθούν σε τρεις μέρες εβδομαδιαίως. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση των μελών ΔΕΠ τις υπόλοιπες ώρες, μέσα από το νομοσχέδιο δίνονται πολλές δυνατότητες:Χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και ερευνητικές δραστηριότητες, συγγραφικό έργο (η αμοιβή για το οποίο δε θα γίνεται μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας), διδασκαλία σε δημόσιες σχολές και διευθυντικό έργο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τα ΠΕΚ, επιτροπές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και"να ασκούν χωρίς αμοιβή κάθε είδους έργο ή δραστηριότητα".
Στην παράγραφο 8 του άρθρου 2 καθορίζονται τα ποσοστά των αμοιβών των μελών ΔΕΠ που περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας και ορίζεται στο 15% από ερευνητικά προγράμματα (μέχρι τώρα ίσχυε ότι η αμοιβή δεν μπορούσε να υπερβεί τον ένα μισθό μηνιαίως) καταργώντας έτσι περιορισμούς στα έσοδα των πανεπιστημιακών.