ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-
Πιο ήπια - αν και κάπως σιβυλλική - στάση στην κρίση που διχάζει τη σερβοβοσνιακή ηγεσία πήρε χτες ο αρχηγός του σερβοβοσνιακού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Πέρο Κόλιτς μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Ακολούθως, ο Μομτσίλο Κράισνικ, εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στην τριμελή προεδρία της Βοσνίας, πρότεινε στην απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελίζαμπεθ Ρεν, να μεσολαβήσει μεταξύ του Κάρατζιτς και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, προκειμένου να διενεργηθεί στο Πάλε μία κατ' αρχήν έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.
Συγκεκριμένα, αργά προχτές βράδυ, ο στρατηγός και αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας Πέρο Τσόλιτς συναντήθηκε εκτάκτως με την Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς, με αφορμή την αντίδραση του στρατού στην κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στους πολιτικούς του Πάλε και στην ηγεσία της Μπάνια Λούκα.
Σε δηλώσεις που έκανε στο τέλος της συνάντησης ο στρατηγός Κόλιτς αφ' ενός κάλεσε την Πλάβσιτς να σεβαστεί τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου. Ομως, από την άλλη πλευρά την αποκάλεσε αδιαμφισβήτητη "επικεφαλής" του στρατού! Οι δηλώσεις αυτές φαίνονται εκ πρώτης όψεως "αντιφατικές", εάν συλλογιστεί κανείς ότι μόλις την περασμένη βδομάδα το γενικό επιτελείο στρατού είχε κατηγορήσει την Πρόεδρο ότι "επιχειρεί πραξικόπημα", συγκεντρώνοντας τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία "με την υποστήριξη και την προσφυγή στη βία πολιτικών και στρατιωτικών οργανώσεων".
Στο τέλος, ο στρατηγός Κόλιτς, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του υποστήριξε πως η πολιτική κρίση θα αρθεί μόνο με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανανέωση των εκπροσώπων του λαού στο Κοινοβούλιο και την προεδρία της χώρας.
"Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επιθυμεί την έλευση δικηγόρων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης στο Πάλε, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα πριν τη διεξαγωγή δίκης που αφορά τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων στη διάρκεια του πολέμου". Αυτό δήλωσε χτες ο Μομτσίλο Κράισνικ, Σερβοβόσνιος πολιτικός και ένας εκ της τριμελούς βοσνιακής προεδρίας, μετά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελίζαμπεθ Ρεν.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να πάρει σαφή στάση στην πρόταση, αρκούμενη να δηλώσει πως θα φέρει το θέμα προς συζήτηση ενώπιον των μελών του ΔΠΔ της Χάγης. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι στο παρελθόν το ΔΠΔ έχει απορρίψει παρόμοιες προτάσεις.
Πάντως, ο Κράισνικ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας πως "οι εθνικοί ήρωες δεν μπορούν να βαρύνονται με κατηγορίες εγκληματών πολέμου", ενώ παράλληλα επικαλέστηκε ως επιχείρημα για την παραπάνω πρόταση ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ζωής του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη στην περίπτωση που η δίκη γίνει στη Χάγη.