Τη θέσπιση κανόνων σωστής λειτουργίας της αγοράς άρτου και προστασίας τόσο του επαγγέλματος των αρτοποιών όσο και των καταναλωτών ζητά με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Νούσιας,καταγγέλλεται ότι στην αγορά διαπιστώνονται ακατάλληλες συνθήκες διάθεσης του ψωμιού και συγκεκριμένα ότι πωλείται ψωμί δίπλα σε απορρυπαντικά, ότι γίνεται απόπειρα να καταργηθεί η συσκευασία όταν διακινείται από τα σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες χρησιμοποιούν βελτιωτικά ή συντηρητικά. Επίσης, ότι δήθεν αρτοποιεία φτιάχνουν ψωμί χωρίς έλεγχο, μεθοδεύεται η καθιέρωση μέσω πολυκαταστημάτων διακίνησης κατεψυγμένης ζύμης ή ψωμιού χωρίς εγγυήσεις ποιότητας, προδιαγραφών και υγιεινής.
Σχετικά με την αύξηση της κατανάλωσης ψωμιού από τους Ελληνες, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, οι αρτοποιοί επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τις επιπτώσεις στην υγεία των τυποποιημένων και συσκευασμένων προϊόντων, καθώς και στη γενικότερη στροφή σε κατανάλωση υγιεινών προϊόντων, μεταξύ των οποίων το ψωμί κατέχει κυρίαρχη θέση. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι έχει αποδειχτεί πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θρεπτική αξία του ψωμιού, όταν είναι χωρίς χημικά συντηρητικά και άλλα βελτιωτικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, ούτε το ρόλο του στην καλή κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
Οι αρτοποιοί επισημαίνουν, επίσης, ότι οι ίδιοι εκσυγχρόνισαν τα αρτοποιεία τους με τη δική τους οικονομική αφαίμαξη, χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι οι βιομηχανίες και τα μονοπώλια του χώρου ασκούν πιέσεις για την απάλειψη και των στοιχειωδών δικλείδων προστασίας του καταναλωτή.
Τέλος, ζητούν την κατάθεση στη Βουλή θεσμικού πλαισίου τέτοιου που να μην εξυπηρετεί τα μονοπώλια, με το οποίο εκτός των άλλων να αντιμετωπίζεται και το θέμα της παράνομης λειτουργίας των δήθεν αρτοποιείων.