Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόσθετα μέτρα ενάντια στις ισλαμικές διαδηλώσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ακόμη ένα βήμα στον ακήρυχτο "πόλεμο" που "διεξάγει" η τουρκική κυβέρνηση κατ' επιταγήν του στρατού, αυτόν του "αντι - ισλαμικού" αγώνα, έκανε η Αγκυρα χτες. Φοβούμενη νέο κύμα διαδηλώσεων των ισλαμιστών κατά του νόμου για τον περιορισμό της θρησκευτικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή της βίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, "έχει πληροφορίες" ότι οι ισλαμιστές με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα οργανώσουν νέες διαδηλώσεις και επιθετικές ενέργειες. Και ζήτησε από τοπικούς διοικητές να ενισχύσουν τα μέτρα γύρω από τα τζαμιά, τα σχολεία, τα αστυνομικά τμήματα και τα δημόσια κτίρια.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", ο Τούρκος εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς ζήτησε τη δίωξη του πρώην υπουργού και βουλευτή του Κόμματος της Ευημερίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, για προσβολή του στρατού και του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα.

Ο Β. Σαβάς θεωρείται ως ο δικαστικός που ηγείται των ενεργειών για την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Προχτές περίπου 150 ισλαμιστές επιτέθηκαν εναντίον των εγκαταστάσεων τηλεοπτικού σταθμού που τηρεί "γραμμή" υπέρ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και κατέστρεψαν πολλά μηχανήματα. Κατά το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", πάντως, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Κατά "ειρηνιστών"

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής χτες, απομακρύνοντας "σηκωτούς" βουλευτές από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ιταλία από τη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Το κονβόι της αποστολής, γνωστής ως "Τρένο της Ειρήνης", με 54 λεωφορεία αναγκάστηκε να σταματήσει, ενώ 250 άνθρωποι που περίμεναν να υποδεχτούν την αποστολή συνελήφθησαν.

Εκπρόσωποι των αρχών υπονόησαν ότι η αποστολή θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη βίας στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, η οποία σπαράσσεται για περισσότερο από μια δεκαετία λόγω του "εσωτερικού πολέμου" του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων.

Το κονβόι μετέφερε 2.000 πολιτικούς, συνδικαλιστές, υποστηρικτές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και 300 αλλοδαπών.

Η τουρκική κυβέρνηση επέμεινε πάντως χτες ότι η αποστολή ήταν μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη προπαγάνδα των ανταρτών του ΡΚΚ. Το "Τρένο της ειρήνης" είχε αντιμετωπίσει προβλήματα και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση Κολ - αλληλέγγυα με την Αγκυρα - έχει κηρύξει εκτός νόμου τις κουρδικές αυτονομιστικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ