Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Πενηντατρία χρόνια από το φονικό στο Κουκάκι

"Της είπαν "περπάτα",και τη χτύπησαν μόλις έκανε ένα βήμα. Στο νεκροτομείο που την είδαμε την επαύριο, το πρόσωπό της ήταν παραμορφωμένο". Την είχαν πυροβολήσει στο πρόσωπο. Το άψυχο κορμί της έμεινε για πολλές ώρες πάνω στη γέφυρα του Ιλισού. Τα έξι άλλα παιδιά κείτονταν δίπλα στο ποτάμι.

Πενηντατρία χρόνια πριν. Το πρωινό της 29ης Αυγούστου του 1944 είχε διαλέξει η συμμορία των 30 πάνοπλων Γερμανών και τσολιάδων για να στήσουν το δολοφονικό τους μπλόκο. Στόχος ένας και μοναδικός: Να κόψουν το νήμα της ζωής των έξι νεαρών αγωνιστών. Να βάλουν τέλος στην αγωνιστική τους πορεία για λευτεριά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία. Να τρομοκρατήσουν και τις άλλες γειτονιές που δε γονάτιζαν. Μέρα μεσημέρι. Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, στο Κουκάκι.

Η μόνη κοπελιά της παρέας ήταν η Αγγελική Κούλα (Ξανθούλα),γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κουκακίου του ΚΚΕ. Οι πέντε νέοι αγωνιστές, γνωστοί μαχητές κατά των καταχτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Ο Μάρκος Γαβαλάς,φοιτητής, υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Κώστας Δημητριάδης (Πέτρος), 22 χρόνων στέλεχος του ΚΚΕ, Πρόεδρος των φοιτητών Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο Τάσος Ιωαννίδης.Ο Πέτρος Καποτάς 17 χρόνων ΕΠΟΝίτης, μαθητής Γυμνασίου. Ο Παύλος Παπακωνσταντίνου,υπαξιωματικός, πολεμιστής της Αλβανίας.

Κάθε μέρα που περνούσε για την ομάδα των νέων ήταν μια αναμέτρηση. Αγώνας να κρατηθούν, μέσα από την πάλη τους, άνθρωποι, άσχετα αν στην αντίπερα όχθη καραδοκούσε το φασιστικό βόλι. Και κείνη τη μέρα, γράφει η Ελλη Αλεξίου στο βιβλίο της "Προσοχή συνάνθρωποι", "ακολούθησαν τη συνηθισμένη τους τακτική ανεπηρέαστοι από τα γεγονότα. Οι άνθρωποι, βουβοί και τρεμάμενοι παραφύλαγαν πίσω από τα κλεισμένα σπίτια και μόνο η Κούλα κι οχτώ άλλα παιδιά, μαζεμένα δίπλα στα καμένα σπίτια, οδός Γεν. Κολοκοτρώνη σ' ένα μαγαζί, συζητούσαν, λάβαιναν μέτρα για το από τώρα κι έπειτα. Προτού τελειώσουν τους κύκλωσαν τσολιάδες και Γερμανοί με προτεταμένα τα όπλα. Τρία παιδιά πήδηξαν απ' τα παράθυρα και τρέχοντας, αλλάζοντας δρόμους, κατάφεραν να γλιτώσουν.

Τους πέντε που μείνανε, τους οδήγησαν προς τη γέφυρα, τους κατέβασαν στο ποτάμι (του Ιλισού), ώσπου τους εκτέλεσαν οι τσολιάδες. Κανένας τους δε δέχτηκε να μαρτυρήσει ό,τι τους ζητούσαν"...

Οι φονιάδες εκτέλεσαν την αποστολή τους με τέτοιο πάθος που το πρόσωπο της Ξανθούλας ήταν τελείως παραμορφωμένο. "Μόνο το ωραίο, χρυσό, σγουρό της μαλλί απόμεινε αναλλοίωτο, από το θάνατο... ".

... και η μνήμη για τους έξι νεαρούς αγωνιστές, μαζί με τα οράματά τους που εξακολουθούν να φωτίζουν το δρόμο μας.

  • Το Παράρτημα ΠΛΑΚΑΣ - ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 31 - 8 - 97 στις 10.30 π.μ. στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 6 πατριώτες αγωνιστές.
  • Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ (Πέτρου) και των συντρόφων του ο αδελφός του Γιάννης και η Σοφία, προσφέρουν στο "Ρ" 25.000 δραχμές

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ