Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟ'ΪΑΣ
Στο "ρυθμό" της προπέλας...

Στην "κάψα" των παλιών μηχανών που δουλεύουν στο "φουλ", οι ναυτεργάτες εργάζονται 18 και 20 ώρες την ημέρα στα μηχανοστάσια των πλοίων της γραμμής. Το πώς αντέχουν το ξέρουν μόνο αυτοί...

Ο ύπνος λιγοστός. Βρίσκονται στο πόδι επί 18 ώρες την ημέρα για πάνω από 5 μήνες. "Πώς αντέχουμε, μόνο εμείς το ξέρουμε", μονολογεί ένας από αυτούς. Η ζέστη ξεπερνά τους 52 βαθμούς! Παντού λάδια ανάμεικτα με πετρέλαια. Η παραμικρή απροσεξία στην καλύτερη περίπτωση θα στοιχίσει ένα πόδι ή χέρι σπασμένο! Ο θόρυβος των μηχανών "σπάει" τα αυτιά. Αυτή ήταν η "γεύση" που πήραμε όταν επισκεφτήκαμε το μηχανοστάσιο του ακτοπλοϊκού πλοίου ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ του εφοπλιστή Αγαπητού, το οποίο όπως μας είπαν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλα ακτοπλοϊκά πλοία.

Η επίσκεψη έγινε πριν μερικές μέρες, στα πλαίσια περιοδείας συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",λίγο πριν αποπλεύσει το πλοίο.

"Μπορεί και να μην κοιμηθούμε ολόκληρο 24ωρο", λέει ένας από το πλήρωμα του μηχανοστασίου, ενώ ένας άλλος συμπληρώνει: "Αυτή η δουλιά δεν πληρώνεται. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση" και έχει δίκιο, αφού ακόμα και όταν το πλοίο εκτελέσει το δρομολόγιό του και φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά για διανυκτέρευση, το πλήρωμα της μηχανής εξακολουθεί να βρίσκεται όρθιο προκειμένου να εκτελέσει εργασίες συντήρησης. Η συζήτηση τελείωσε, όμως στα αυτιά παρέμενε η φράση που είπε ένας από τους ναυτεργάτες: "Οσες στροφές παίρνει η προπέλα, τόσο δουλεύει και ο ναυτεργάτης"...

Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι συνδικαλιστές έφτασαν έξω από το επιβατηγό πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ των "Μινωικών Γραμμών". Εκείνη την ώρα ετοιμαζόταν να αποπλεύσει το επιβατηγό ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 1 που ανήκει στην ίδια πλοιοκτήτρια εταιρία. Πρόκειται για νέου τύπου πλοίο, που θεωρείται από τα πλέον γρήγορα. Ομως για τους ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμά του αποτελεί σύγχρονο κάτεργο. Οπως μας πληροφόρησαν ο Νίκος Κοντός και ο Κώστας Ζούκας,ταμίας της ΠΕΜΕΝ και γραμματέας του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αντίστοιχα, ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης έχει δώσει στο πλοίο ειδική σύνθεση, με αποτέλεσμα το πλήρωμα της μηχανής να αποτελείται από 5 ναυτεργάτες αντί 9 που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του πλοίου. Οι 5 ναυτεργάτες της μηχανής δουλεύουν ασταμάτητα 18 με 20 ώρες την ημέρα! Στο πλοίο δεν υπάρχουν χώροι ενδιαίτησης (καμπίνες τουαλέτες κλπ) που σημαίνει ότι αν θελήσουν να κάνουν διάλειμμα το πολύ να ξεκουραστούν πάνω σε μία καρέκλα! "Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν χώροι ενδιαίτησης - συνεχίζει ο Ν. Κοντός - εμείς προτείναμε στο πλοίο οι ναυτεργάτες να δουλεύουν με δύο βάρδιες. Τέσσερις να εργάζονται το πρωί και 4 το απόγευμα για να μπορούν να ξεκουράζονται. Τώρα, έτσι όπως δουλεύουν, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους"!

Οι ναυτεργάτες και στο μηχανοστάσιο του ΑΡΙΑΔΝΗ δουλεύουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και επιπλέον μας δίνουν μια ακόμα εικόνα της κατάστασης στα πλοία της ακτοπλοϊας. "Πάντα είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο" λέει ένας από αυτούς και συνεχίζει: "Τα πλοία της ακτοπλοϊας είναι γέρικα. Ετσι γέρικες είναι και οι μηχανές τους. Το καλοκαίρι που δουλεύουν ασταμάτητα και στο "φουλ" είναι επόμενο ότι θα παρουσιάσουν βλάβες". "Βέβαια - συμπληρώνει ένας άλλος - ειδικά για το πρόβλημα των βλαβών, παίζει ρόλο και η συντήρηση του πλοίου που έχει γίνει κατά τη χειμερινή περίοδο. Αν ο εφοπλιστής δηλαδή διαθέσει χρήματα για γνήσια ανταλλακτικά ή θα μας αναγκάσει να συντηρήσουμε το πλοίο με "μπαλώματα"". Και όπως φαίνεται η συντήρηση γίνεται με "μπαλώματα", αφού και φέτος οι βλάβες καλά κρατούν. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και το τέλος του Ιούλη είχαν παρουσιαστεί βλάβες στις μηχανές σε 9 πλοία!

Ο Νίκος Κοντός σχολιάζει σχετικά επισημαίνοντας: "Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ακτοπλοϊκών πλοίων, τα απανωτά δρομολόγια προκειμένου να κοπούν όσο γίνεται περισσότερα εισιτήρια, που θα επιφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στον εφοπλιστή και η μεγάλη ηλικία των πλοίων "βγάζουν το λάδι" στους ναυτεργάτες. Τα απανωτά δρομολόγια εξουθενώνουν ναυτεργάτες και μηχανές, με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες, την υπερεντατικοποίηση των ναυτεργατών και την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ