ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Για άλλη μια μέρα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θύμιζε χθες πυριτιδαποθήκη στην οποία έκαιγαν μικρές σπίθες - χωρίς τίποτε να αποκλείει μια ανάφλεξη. Ενώ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης κυριαρχούσαν οι Ισραηλινές κατηγορίες προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, περί "διπλοπροσωπίας" και το φονικό - αλλά μικρής κλίμακας - "κρυφτούλι" της Χεζμπολάχ με τις δυνάμεις των Ισραηλινών και τον φιλοϊσραηλινό στρατό του Λιβάνου, ορισμένοι αναλυτές άρχιζαν να προειδοποιούν για την "επικίνδυνη δυναμική των εύθραυστων ισορροπιών" στην περιοχή.
Η ανάλυση στην "International Herald Tribune" χθες, την οποία υπέγραφε ο Ντάγκλας Τζελ των "New York Times", ήταν σαφώς προειδοποιητική, κι απευθυνόταν ξεκάθαρα στην αμερικανική διπλωματία. "Επιμένοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αρχίσει μια μαζική πάταξη των ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων" - γράφει ο Τζελ - "ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε "ψηλό πήχη" για τον Αραφάτ, ο οποίος θεωρεί πως δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες υποδείξεις. Αντί όμως ο Αραφάτ να παρακάμψει το αίτημα, το αντέστρεψε υποστηρίζοντας τους ενόπλους που το Ισραήλ θέλει να δει στη φυλακή, κάνοντας ακόμα πιο απίθανο για τον Νετανιάχου να μεταβάλει τις απαιτήσεις του".
Ο Αραφάτ, συνεχίζει η ανάλυση, βλέπει το Ισραήλ με αμερικανική στήριξη να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση δημοσίως, και να βασίζει τις απαιτήσεις του στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε - κι έτσι, "αν και ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν αν παταχτεί η τρομοκρατία, ο Αραφάτ συμπεραίνει ότι αν υποκύψει σε αυτό το αίτημα, θα χάσει ο ίδιος".Τις τελευταίες μέρες η "ειρηνευτική διαδικασία" δείχνει σε χειρότερα χάλια ακόμη και από τις ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση της Ιερουσαλήμ - - και παρ' όλο που ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε τότε πει ότι η "συνεργασία σε θέματα ασφαλείας" που πέτυχε θα μετέστρεφε το κλίμα, ουσιαστικά έφυγε με άδεια χέρια. Το χάσμα έχει διευρυνθεί...
Στο Λίβανο, το θανάσιμο "κρυφτούλι", το οποίο απειλεί να ξαναγίνει ανοιχτή σύρραξη, συνεχίστηκε χθες, καθώς ένας άνδρας του φιλοϊσραηλινού "Στρατού του Νότιου Λιβάνου" σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου από άνδρες της Χεζμπολάχ, η οποία - σύμφωνα με το "Ρόιτερ" - ανέλαβε την ευθύνη.
Ο νέος επικεφαλής του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Εχούντ Μπάρακ, εξέφρασε μια "αιρετική" άποψη, προφανώς υιοθετώντας τη ρητορική του ("περιστεριού") προκατόχου του, Πέρες: μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Liberation" είπε ότι "μετά από μια μικρή περίοδο ηρεμίας και πολύ σύντομες διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαμε να αποσυρθούμε (σε στρατιωτικό επίπεδο) από ένα μέρος του λιβανικού εδάφους, και ούτω καθεξής, σε τέσσερα ή πέντε στάδια". Το κλειδί για την επίλυση του Λιβανικού, συνέχισε, είναι "η Δαμασκός". Κι όπως είπε, απέστειλε γράμμα στο Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ, ζητώντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.Τα στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου, πάντως, δείχνουν να σκέπτονται άλλα. Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", ο υπουργός Υποδομής του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν (καθόλου "περιστέρι"), έχει πάρει την απόφαση να χτίσει ένα φράγμα στον ποταμό Γιαρμούκ, σε μια περιοχή που διεκδικεί η Συρία, αντί να το δημιουργήσει σε μια άλλη, "αδιάφορη" από πλευράς διεκδικήσεων περιοχή, που επέλεξε η κυβέρνηση Πέρες. Ο Σαρόν φέρεται, κατά τη "Χααρέτζ", να έχει την έγκριση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.