Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Τουρκία κατά Ολλανδίας για τους Κούρδους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Επείγουσα και έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ ζήτησε και πέτυχε χτες η Τουρκία, με σκοπό να καταγγείλει την Ολλανδία, επειδή επέτρεψε στο εξόριστο Κοινοβούλιο των Κούρδων να συνέλθει στο έδαφός της. Οι καταγγελίες της, όμως, απορρίφθηκαν από τους εταίρους της.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρεσβευτών - μόνιμων αντιπροσώπων. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος επικαλέστηκε διατάξεις της Συνθήκης της Συμμαχίας, που αναφέρονται στην απειλή της εδαφικής ακεραιότητας κράτους - μέλους από άλλο κράτος - μέλος και υποστήριξε ότι η Ολλανδία, με την παραχώρηση στους Κούρδους της δυνατότητας να συνέλθουν στο έδαφός της "απείλησε την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ασφάλεια".

Αλλά ο Ολλανδός μόνιμος αντιπρόσωπος απέρριψε τις τουρκικές κατηγορίες, τονίζοντας ότι η σύνοδος του εξόριστου Κοινοβουλίου των Κούρδων στη Χάγη είναι σύμφωνη με το ολλανδικό Σύνταγμα, δεν μπορεί να απαγορευτεί και δεν οφείλεται σε πολιτική απόφαση ή σκοπιμότητα της ολλανδικής κυβέρνησης. Στο πλευρό της Ολλανδίας στάθηκαν και οι αντιπρόσωποι των υπολοίπων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας, ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές συστάσεις και να αποχωρήσει γρήγορα από το βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ