ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νομοθετείται η... φιλανθρωπία
Διορθωτικό ποσό 0,8% για το 1994 και ποσοστό αύξησης 3+σν3% για το 1995 και έως του ποσού των 250.000 δρχ. προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις του δημοσίου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Οπως σημειώνεται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, βάση για τον υπολογισμό της αύξησης αποτελεί το ποσό της σύνταξης όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 31 Δεκέμβρη 1994, μαζί με το διορθωτικό ποσό του έτους κατά την 31 Ιούνη 1995 αντίστοιχα. Για το τμήμα της σύνταξης άνω του ακαθόριστου ποσού των 250.000 δρχ. δε χορηγείται αύξηση. Νομοθετείται έτσι η φιλανθρωπία που επιφύλαξε για μία ακόμα χρόνια η κυβέρνηση στα "περήφανα γηρατειά", που τα υποχρεώνει να ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας.
Σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου συμπληρώνονται διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο τρίτο άρθρο ότι για τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών "ο χρόνος κράτησης, φυλάκισης ή εκτόπισης στο εσωτερικό, που οφείλεται αποκλειστικά σε αντιδικτατορική δράση, για όσους διορίζονται στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και σε άλλα ΝΠΔΔ, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια, εφόσον ο υπάλληλος έχει αναγνωριστεί ως αντιδικτατορικός αγωνιστής".
Στο άρθρο τέσσερα διευρύνεται η διάταξη που αφορά τη συνταξιοδότηση των αναπήρων και θυμάτων του εμφυλίου "ώστε να καλύψει και τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν ή πέθαναν ή εξαφανίστηκαν και μετά τη λήξη των εμφυλίων συγκρούσεων, όχι όμως πέραν της 31 Δεκέμβρη 1955".
Με το άρθρο έξι επαναχορηγούνται μόνο όσες συντάξεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καταργήθηκαν με τον Ν.1976/91 της ΝΔ "από 1 Φλεβάρη 1995 και στο ποσό που θα ανέρχονταν την 31 Δεκέμβρη 1994, αν δε μεσολαβούσε η κατάργησή τους, χωρίς να αυξάνονται περαιτέρω και χωρίς να παρακολουθεί τη διαφορά που θα ισχύει εκάστοτε μεταξύ της σύνταξης γήρατος του ΟΓΑ και της κατώτατης σύνταξης του Δημοσίου", όπως επί λέξει σημειώνεται. Σύνταξη χορηγείται και στους δικαιούχους της ίδιας κατηγορίας για τους οποίους ενώ είχε εκδοθεί πράξη ή απόφαση, δεν εκτελέστηκε λόγω της διακοπής που μεσολάβησε. Επίσης, η σύνταξη μεταβιβάζεται και στα πρόσωπα της οικογένειας (σύζυγος και τέκνα) όσων απεβίωσαν ή θα αποβιώσουν, με τον περιορισμό να μην δικαιούνται άλλης σύνταξης πλην του ΟΓΑ και να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, όπως προβλεπόταν και από τις καταργηθείσες διατάξεις.
Τέλος, στο άρθρο επτά προβλέπεται η με απόφαση των οικείων Νομαρχιών ανασύσταση των πρωτοβάθμιων επιτροπών κρίσης του ΠΔ 379/83 για την αναγνώριση της ιδιότητας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Εργο των επιτροπών θα είναι η επανάκριση των πράξεων με τις οποίες έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στους δικαιούχους της σύνταξης που έχουν περιληφθεί στους σχετικούς πίνακες αντιστασιακών. Οπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου "Πρόσωπα για τα οποία διαπιστώνεται ότι κατά την κρίση της επιτροπής, δε συντρέχουν οι καθορισμένες προϋποθέσεις, στερούνται της ιδιότητας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, διαγράφονται από τους οικείους πίνακες, ανακαλούνται τα σχετικά έγγραφα, διπλώματα, μετάλλια που τους έχουν απονεμηθεί, καταργούνται τα συνταξιοδοτικά και άλλα ευεργετήματα που έχουν επωφεληθεί και οι αρμόδιες διευθύνσεις συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβαίνουν στην ανάκληση των σχετικών πράξεων ή αποφάσεων συνταξιοδότησης και στη διακοπή της καταβαλλόμενης σύνταξης που επαναχορηγήθηκε στους ενδιαφερόμενους ή στις οικογένειές τους". Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των επιτροπών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.