Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσφερε στον τόπο

Σήμερα με τιμές πρωθυπουργού εν ενεργεία η κηδεία του Γ. Αλευρά

Εχασε χτες τα ξημερώματα στις 4 τη μάχη με το θάνατο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Αλευράς,ο οποίος νοσηλευόταν επί τριήμερο στην εντατική μονάδα του θεραπευτηρίου "Υγεία" με βρογχοπνευμονία. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, τα ξημερώματα παρουσιάστηκε προοδευτική επιδείνωση της κατάστασής του και διαταραχή καρδιακής λειτουργίας. Η κηδεία του Γ. Αλευρά θα γίνει σήμερα στο Α Νεκροταφείο με τιμές πρωθυπουργού εν ενεργεία, ενώ η σορός του εκτίθεται από το πρωί στις 10.30 σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί το απόγευμα στις 3.30 στη Μητρόπολη.

Ο Γ. Αλευράς γεννήθηκε το 1912 στην πόλη της Μεσσήνης.Μετά τις σπουδές του εισέρχεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ταχύτατα καταλαμβάνει τους ανώτερους βαθμούς της υπαλληλικής ιεραρχίας και παράλληλα αναδεικνύεται σε κορυφαίο συνδικαλιστικό της στέλεχος. Το 1955 πρωτοστατεί στην ίδρυση της ΟΤΟΕ,της οποίας εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος μέχρι το 1963, οπότε εκλέγεται βουλευτής της Ενωσης Κέντρου.

Το 1961 ηγήθηκε της οργάνωσης των "115 Συνεργαζομένων Σωματείων",που τάχτηκε ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Με την επιβολή της δικτατορίας συλλαμβάνεται και εξορίζεται αρχικά στη Φολέγανδρο, το 1968 στον Αη Στράτη και στη συνέχεια μεταφέρεται στο Καστρί Κυνουρίας. Το 1970 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται μέχρι το Φλεβάρη του 1972 στην ΕΣΑ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν εκπρόσωπος του Α. Παπανδρέου στην Ελλάδα και το 1974 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1977 ορίστηκε κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος. Από το 1981 μέχρι το 1989 διατέλεσε πρόεδρος της Βουλής και στο μεταξύ, το διάστημα από 10 έως 29 Μάρτη του 1985, αναλαμβάνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Κ. Καραμανλή. Το 1990 προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας τριακονταετίας εκλεγόταν βουλευτής. Από τις εκλογές του 1963 μέχρι τις εκλογές του 1985 στην Α Αθήνας και από τις εκλογές του 1989 ως βουλευτής Επικρατείας μέχρι τις εκλογές του Οκτώβρη του 1993.

Ολο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και συνδικαλιστικοί φορείς, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Γ. Αλευρά, εξέδωσαν ανακοινώσεις και έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην οικογένειά του.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έστειλε στην οικογένεια του Γ. Αλευρά το παρακάτω τηλεγράφημα: "Το ΚΚΕ με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Γ. Αλευρά. Οι μακρόχρονοι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες του, η γόνιμη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, το επίπεδο στο οποίο ανύψωσε την αντιπαράθεση με τον πολιτικό του λόγο συγκροτούσαν μια πολιτική προσωπικότητα άξια σεβασμού από φίλους και αντιπάλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης έστειλε επίσης στην οικογένεια του εκλιπόντα το παρακάτω τηλεγράφημα: "Σας συλλυπούμαι θερμά για το χαμό του Γιάννη. Θεωρώ ότι ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια. Ο Γιάννης Αλευράς πολλά θα μπορούσε να προσφέρει στον τόπο, ιδιαίτερα στις σημερινές, δύσκολες, στιγμές".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος με δήλωσή του εκφράζει τη λύπη του "για το θάνατο του Γ. Αλευρά, επιφανούς πολιτικού ανδρός".

Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου με δήλωσή του κάνει λόγο για "βαριά απώλεια" και χαρακτηρίζει τον Γ. Αλευρά "πολιτικό που λάμπρυνε με την παρουσία του την πολιτική ζωή της χώρας μας".

Επίσης συλλυπητήρια έστειλαν όλα τα κόμματα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης,ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος κλπ.

Η Βουλή

Σε ειδική συνεδρίαση η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Γ. Αλευρά, το θάνατο του οποίου ανακοίνωσε στο Σώμα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε: "Ο Γιάννης Αλευράς υπηρέτησε το συνδικαλιστικό κίνημα σε μία δύσκολη εποχή. Κι αυτός, στο βαθμό των δυνατοτήτων του, πρόσφερε στην προσπάθεια που κατέβαλαν πολλοί εκείνη την εποχή για τον εκδημοκρατισμό του. Σαν βουλευτής και σαν πρόεδρος της Βουλής ήταν σταθερός στις απόψεις του, επίμονος, αλλά δεν έκλεινε το δρόμο του διαλόγου. Σε καλές και μη καλές στιγμές, το Κόμμα μας κράτησε στιγμές επικοινωνίας μαζί του. Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του".

Τη λύπη τους εξέφρασαν επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης,σημειώνοντας ότι ο εκλιπών "υπήρξε ένα κομμάτι της ιστορίας του Κοινοβουλίου μας". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλάμπους είπε ότι ο Γ. Αλευράς ήταν ένας από τους "στυλοβάτες του πολιτικού μας συστήματος". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι η Βουλή "έχασε ένα επίλεκτο μέλος της". Ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το θάνατο του Γ. Αλευρά "εθνική απώλεια". Τη λύπη του για το θάνατο του Γ. Αλευρά εξέφρασε επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

  • Στη μνήμη "του Προέδρου Γιάννη Αλευρά, παλαιού και αγαπητού φίλου, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός αντί για στεφάνι προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του "Ρ" 20.000 δραχμές για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ