ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ανταπόκριση ΑΛΕΞΗ ΦΙΛΙΟΥ). -
Μετά τον Γιασάρ Κεμάλ, ήρθε η σειρά του Ορχάν Παμούκ. Ο γνωστός στη χώρα του και το εξωτερικό Τούρκος λογοτέχνης, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", επέκρινε την τουρκική εισβολή στο Ιράκ, συγκεντρώνοντας τα πυρά του μεγαλυτέρου τμήματος του τουρκικού Τύπου.
Ο Ορχάν Παμούκ, που βιβλία του κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, χαρακτήρισε στο σχετικό άρθρο του ως "στρατιωτική κατοχή" τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ και επισήμανε ότι το κουρδικό ζήτημα δεν είναι δυνατό να λυθεί με βόμβες και τανκς.
"Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ένωσης της Τουρκίας με την Ευρώπη είναι να βλέπουν οι Τούρκοι τους εαυτούς τους σαν Ευρωπαίους. Η εχθρότητα που, εδώ και δέκα χρόνια, καλλιεργείται μεταξύ του τουρκικού και του κουρδικού λαού είναι απαράδεχτη. Η Τουρκία, με τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της, παίρνει αρνητική θέση στις προσπάθειες που γίνονται για την πραγματοποίηση της παγκόσμιας ειρήνης", κατέληξε ο Ορχάν Παμούκ.
Την επιχείρηση της τουρκικής κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ επέκρινε, άλλωστε, αλλά από τελείως διαφορετική σκοπιά, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας και πρώην πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Γιλμάζ κατηγόρησε την κυβέρνηση για "προχειρότητα" κατά το σχεδιασμό της επέμβασης, υποστηρίζοντας ότι δε φρόντισε να τη στηρίξει με κανένα πολιτικό σχέδιο, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο τουρκικός στρατός σε αδιέξοδο.