Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αντιπαράθεση με τη "Χαμάς"

Τέσσερις μαχητές της οργάνωσης σκοτώθηκαν, στην έκρηξη που συγκλόνισε την Κυριακή το μεσημέρι τη συνοικία Σεφικ Ραντουάν

ΓΑΖΑ. -

Χιλιάδες οπαδοί της "Χαμάς" κατέκλυσαν τους δρόμους της Γάζας, ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο 4 μαχητών της οργάνωσης στην έκρηξη που συγκλόνισε την Κυριακή το μεσημέρι τη συνοικία Σεφικ Ραντουάν. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα (σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Γερμανικό οι νεκροί ανεβαίνουν στους 8). Αμεση υπήρξε η αντίδραση της παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής, ενώ, αντίθετα, το Ισραήλ προτιμά να ασχοληθεί με την επίλυση της κρίσης στα ισραηλινο - λιβανικά σύνορα.

Αλυσιδωτές ήταν οι εκρήξεις στο δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στη γειτονιά Σεφικ Ραντουάν, η οποία κατοικείται κυρίως από φανατικούς μουσουλμάνους. Ανάμεσα στους τέσσερις μαχητές της "Χαμάς" που έχασαν τη ζωή τους, ήταν και ο Καμάλ Καχίλ, δεύτερος στην ιεραρχία της "Ιζεντίν αλ Κασάμ", στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς" και ένας από τους πλέον περιζήτητους καταζητούμενους της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο Γκαζί Τζαμπάλι, αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας, υποστήριξε ότι η "Χαμάς" χρησιμοποιούσε το διαμέρισμα, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ως εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του κατέσχεσε 30 κιλά πυρίτιδας, 70 λίτρα εκρηκτικών υγρών, δεκάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες και τρεις παγιδευμένες βαλίτσες. Ο αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μαχητές της "Χαμάς" είναι οι υπεύθυνοι για την έκρηξη, πιθανώς κάνοντας κάποιο λάθος στην κατασκευή ενός εκρηκτικού μηχανισμού.

Την άποψη του Τζαμπάλι φάνηκε να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, αμέσως μετά την άφιξη της αστυνομίας, η οποία προσπαθούσε με νερό να εξουδετερώσει τα εκρηκτικά υλικά, στο χώρο της έκρηξης, ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια που έστειλαν στο νοσοκομείο 40 άτομα. Με αφορμή το αιματηρό αυτό περιστατικό, η παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή άρχισε μια νέα επιχείρηση "σκούπα" σε βάρος της "Χαμάς".

Αντίθετη, όμως, είναι η εκτίμηση της ίδιας της ενδιαφερόμενης οργάνωσης. Ο Μαχμούντ Α. Ζαχάρ, ηγέτης της "Χαμάς", υπογράφει μια ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούνται η παλαιστινιακή Αρχή και ο ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ότι, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, προσπάθησαν να καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στην οργάνωσή του. Ο Ζαχάρ απειλεί για αιματηρή και άμεση εκδίκηση της "Χαμάς". Η ίδια απειλή εκτοξεύτηκε και από τα στόματα των χιλιάδων οπαδών της οργάνωσης, που διαδήλωσαν, χτες το πρωί, στους δρόμους της πόλης της Γάζας.

Από την πλευρά του Ισραήλ, δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή σχόλιο ούτε για την έκρηξη της Κυριακής αλλά ούτε και για τις απειλές και τις κατηγορίες που εκτόξευσε η "Χαμάς". Φαίνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στην εκτόνωση της έντασης, που δημιουργήθηκε την Παρασκευή μετά ρίψη πυραύλων "Κατιούσα" στην περιοχή της Γαλιλαίας από τους αντάρτες της"Χεζμπολά", οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο αντέδρασαν στις ισραηλινές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Οντέτ Μπεν Αμί, ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Ισραήλ πως θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει στους μαχητές της φιλοϊρανικής "Χεζμπολά". Ο Μπεν Αμί εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίηση της κυβέρνησής του και του Γιτζάκ Ράμπιν για τη συνεργασία της Δαμασκού στην εκτόνωση της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ