Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Ζητείται δράση!

Η έλλειψη μαζικού και μαχητικού κινήματος επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά στη διάρκεια της πρόσφατης ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας, σε συνεργασία με δεκαπέντε γυναικείες οργανώσεις και ομάδες. Πού "πάει" το γυναικείο κίνημα - που βρίσκεται σε κρίση - και πώς θα προσελκυστούν σ' αυτό νέες γυναίκες ήταν από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στην ημερίδα, που είχε σαν σλόγκαν "Το μέλλον μάς ενώνει - οι γυναίκες συζητούν". Ζητούμενο; Η κοινή, συντονισμένη δράση, που πρέπει επιτέλους να ακολουθήσει τα λόγια, τους προβληματισμούς και τα αλλεπάλληλα συνέδρια.

"Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε στα ερωτηματικά της νέας γενιάς, από την οποία απαιτούμε να γνωρίζει και να σέβεται τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών του αιώνα μας", είπε στην εναρκτήρια ομιλία της η υφυπουργός προεδρίας της κυβέρνησης για θέματα Ισότητας Μαρία Αρσένη,που ανακοίνωσε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει κοινή σύσκεψη με τις γυναικείες οργανώσεις στις 3 του Μάη, ώστε να συνδιαμορφωθούν θέσεις και προτάσεις και να κατοχυρωθεί η ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας σ' όλα τα επίπεδα, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίκαιρα τα πλακάτ!

"Συμφωνούμε ότι "το μέλλον ενώνει τις γυναίκες". Ομως όλες τις γυναίκες; Και προς ποια κατεύθυνση;", αναρωτήθηκε στην παρέμβασή της η Αλέκα Γιαννούση,εκπροσωπώντας το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της γυναίκας. "Το λέμε αυτό, συνέχισε, γιατί ακούγονται συχνά το τελευταίο διάστημα απόψεις για "γυναικεία πολιτική πρωτοπορία", για γυναικείο λόγο κλπ., αλλά "σε ένα τσουβάλι δε χωράνε όλες". Και αυτές δηλαδή που δημιουργούν την εκμετάλλευση και την κοινωνική ανισοτιμία, μαζί με αυτές που υφίστανται αυτή την εκμετάλλευση. Φυσικά και μπορούν να υπάρξουν αρκετά θέματα που γυναίκες από διάφορα κοινωνικά στρώματα μπορούν να συμπορευθούν: Το γεγονός ότι τα προβλήματα αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο μέρος του πληθυσμού, αυτό συμβάλλει και στην αύξηση της κοινής δράσης όλο και περισσότερων γυναικών. Και τέτοια παραδείγματα το γυναικείο κίνημα έχει πολλά να επιδείξει. Είναι όμως γεγονός ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από κάποιους και οι λύσεις πρέπει να στραφούν σε κάποιους. Οι εργοδότριες δε θα ζουν πια από το κέρδος της μισθωτής εργασίας των υπαλλήλων τους; Οι πολιτικές αλλαγές στο χώρο της Ευρώπης ενισχύουν τη συγκέντρωση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Αυτές οι εξελίξεις συντελούν και στη δραματική χειροτέρευση της θέσης της γυναίκας... Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, τα συνέδρια, οι ανησυχίες. Γυναικείο κίνημα, χωρίς την κινητοποίηση των πολλών γυναικών και ιδιαίτερα αυτών από τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται περισσότερο, θα είναι ένα κίνημα κορυφών, κάποιων άξιων κατά τα άλλα γυναικείων προσωπικοτήτων, όμως αδύνατο και ξεκομμένο από την πραγματική βασανιστική ζωή των πολλών και απλών γυναικών. Τα πλακάτ των γυναικών είναι τώρα πιο επίκαιρα από ποτέ!

Και οι νέες;

"Τι παραδίδουμε στις νέες γενιές και τι πρέπει να τους μάθουμε για την ιστορία και τους αγώνες για ισότητα που μεσολάβησαν", ήταν ένας προβληματισμός που έθεσε η πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου,ενώ από τις νεότερες υποστηρίχτηκε η ανάγκη να προβληθούν νέα μοντέλα συλλογικής δράσης και νέοι τρόποι προσέγγισης των νέων γυναικών, που επηρεάζονται πολύ από τα ΜΜΕ.

Σε πολλές νέες, είπε η Αναστασία Φρατζεσκάκη (Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών), υπάρχει η αντίληψη ότι αν μια γυναίκα αξίζει, θα αναδειχτεί, ούτως ή άλλως, ενώ δυσπιστούν απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες.

Για τις δυσκολίες των νέων γυναικών επιστημόνων μίλησε η Φωτεινή Μπαφέρου,από την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών, που τόνισε ότι η νέα γυναίκα επιστήμονας δεν είναι "σούπερ γούμαν", όπως νομίζεται και χρειάζεται ενημέρωση ανδρών και γυναικών για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Οι νέες είναι πολύ απασχολημένες με την καριέρα τους, την επιμόρφωσή τους, τις καινούριες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σαν νιόπαντρες, είπε η Λίλιαν Γαζή (Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών). Περιορίζονται να κάνουν δικές τους "κινήσεις" σε ατομικό επίπεδο κι όσο για ν' αλλάξουν την κοινωνία, το θεωρούν σε μεγάλο ποσοστό χαμένο χρόνο και κοροϊδία. Ενας κύκλος του γυναικείου κινήματος έκλεισε, είπε. Χρειάζεται να διατηρήσουμε σ' αυτή τη φάση ό,τι έχουμε κατακτήσει και να ετοιμάσουμε την πλατφόρμα για εκκίνηση της επόμενης γενιάς!

Λιγότερο απαισιόδοξη η Βιβή Υπερηφανίδου,από την ίδια οργάνωση, υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τις νέες στα Πανεπιστήμια, τις αυλές των εργοστασίων, τις πλατείες των πόλεων και να πάψουμε "να τα λέμε μεταξύ μας". "Ενας τρόπος προσέλκυσης νέων γυναικών είναι να μιλήσουν για τα προβλήματά τους", τόνισε η Ελένη Παμπούκη,από το Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών.

Αλληλεγγύη, η μεγάλη απούσα!

"Η καταμέτρηση της αφανούς δουλιάς των γυναικών και ο υπολογισμός της στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν γίνεται ήδη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και θα υποστηριχτεί από την ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Πεκίνου", δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Τιτίνα Πανταζή.Είναι ένα αίτημα που υποστηρίζει ιδιαίτερα η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, αλλά και οι περισσότερες γυναικείες οργανώσεις. Η πρόεδρος όμως του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας εξέφρασε την αντίθεσή της σ' αυτό τον υπολογισμό, με το επιχείρημα ότι οι κρατούντες θα χρησιμοποιήσουν τη συμβολή των γυναικών στο ΑΕΠ, για να τις επαναφέρουν στο σπίτι!

Την αντίθεση της Πανελλήνιας Ενωσης "Οικογένεια και Νοικοκυρά" στο σχέδιο νόμου που γίνεται στην Ιταλία για τις νοικοκυρές (όπου παρωθούνται να επιστρέψουν στο σπίτι έναντι πενιχρής αμοιβής) εξέφρασε η εκπρόσωπός της κ. Μπαλή.

Η αμφιλεγόμενη αλληλεγγύη ανάμεσα στις γυναίκες ήταν ακόμα ένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν. Μια αλληλεγγύη "που υπάρχει στα χαρτιά και ουδέποτε κατακτήθηκε", όπως είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη,που υποστήριξε ότι η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για το γυναικείο ζήτημα, όπως δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον πολιτισμό. Και επισήμανε ότι στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις γυναίκες, δε συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο οι άντρες, αλλά και αρκετές γυναίκες βουλευτές, που δεν πατάνε.

Χρειάζεται να τείνουμε φιλικό χέρι σε κάθε γυναίκα, ν' ακούσουμε τα προβλήματά της και να την καταλάβουμε τόνισε η Αγγέλα Νταϊφά - Φρατζεσκάκη,πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών, ενώ η Μαρία Κατσιβαρδάκου,αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν δίοδοι επικοινωνίας και να αλλάξουμε εμείς οι ίδιες, για ν' αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών!

Εντονη αντίδραση προκάλεσε η προσπάθεια πολύτεκνης μητέρας, που πήρε το λόγο, να ανεβάσει στο βήμα 12χρονο κοριτσάκι που θα μιλούσε για την... αντίθεσή του στις εκτρώσεις...

Νέοι θεσμοί

Πολλές προτάσεις σ' ό,τι αφορά νέους και παλιούς θεσμούς έγιναν από τις συνέδρους. Μερικές απ' αυτές:

Να αναδιοργανωθούν ορισμένοι θεσμοί, που είναι σήμερα κρατικοί και να γίνουν υπερκομματικοί,ώστε να μην αλλάξει ρόλο η Γραμματεία Ισότητας - όχι το υφυπουργείο - και να συμπορευτεί με το γυναικείο κίνημα. Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και το προσωπικό που διαθέτει. Να στηριχτούν οικονομικά οι γυναικείες οργανώσεις. Να δημιουργηθεί λόμπι γυναικών δημοσιογράφων, που θα βοηθήσουν το γυναικείο κίνημα ν' αλλάξει τα ΜΜΕ. Να θεσμοθετηθεί ώρα για τις γυναίκες στα κρατικά κανάλια. Να θεσμοθετηθούν οι γυναικείες σπουδές. Να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση που τις αφορά, όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Να έχουν γνώμη οι γυναίκες για το νομοσχέδιο που αφορά τα ΜΜΕ. Να δημιουργηθεί μια διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή για την Ισότητα. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Ισότητας καταργήθηκαν - να θεσμοθετηθούν Γραφεία Ισότητας στις νομαρχίες, γιατί τώρα είναι "επί ξύλου κρεμάμενες". Να συσταθεί Εθνικό Κοινοβούλιο Γυναικών (πρόταση Αδέσμευτης Κίνησης). Να καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης Γυναικών (πρόταση Σούλας Πανάρετου, από το "ΣΥΝ"). Να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου τήρησης των νόμων και νομικής στήριξης. Να δημιουργηθεί επιτροπή ίσων ευκαιριών,όπου και άντρες θα μπορούν να βρουν το δίκιο τους και όπου θα μπορεί να γίνει καταγγελία της ίδιας της κυβέρνησης. Τέλος, διεκδίκηση από το γυναικείο κίνημα του ρόλου του κοινωνικού εταίρου με ένα συντονιστικό όργανο (όπου όμως δε θα μπορούν να μετέχουν όλες οι οργανώσεις, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΟΚΕ).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ