Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τα καπνογόνα ευνόησαν τις επιλογές Παπαθεμελή

Αποστρατεύτηκε ο Ρελάκης, με ένα μικρό πρόστιμο "καθάρισε" ο επικεφαλής των ΜΑΤ, που έδωσε τη διαταγή να χτυπηθούν οι συνταξιούχοι

Με συνοπτικές διαδικασίες αποστράτευσε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον αττικάρχη Νίκο Ρελάκη και πιθανότατα σήμερα θα αποστρατεύσει και το διευθυντή αστυνομίας Αθήνας Παντελή Γεώργα,προκαλώντας την αγανάκτηση και την έκφραση πίκρας εκ μέρους των δύο αξιωματικών, αλλά και ποικίλα δυσμενή σχόλια για την ηγεσία του υπουργείου από πλήθος αστυνομικών.

Οι δύο αξιωματικοί πληροφορήθηκαν το πρωί ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου τους επιβλήθηκε η ποινή της τρίμηνης και δίμηνης αντίστοιχα πρόσκαιρης παύσης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε μετά τον ξυλοδαρμό των συνταξιούχων από τα ΜΑΤ. Ο αττικάρχης κατηγορείται για αμέλεια και οκνηρία και έλλειψη συντονισμού των αστυνομικών μέτρων, ενώ ο διευθυντής Αθήνας κατηγορείται για αμέλεια, μη διάθεση επαρκών δυνάμεων και έλλειψη σχεδιασμού και επαρκούς πληροφόρησης. Με βάση τα ισχύοντα οι δύο αξιωματικοί έπρεπε να παραλειφθούν των κρίσεων, αλλά με υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε χτες το πρωί η διάταξη περί διαθεσιμοτήτων με αποτέλεσμα τα αρμόδια συμβούλια να προχωρήσουν στη συνέχεια στις αποστρατείες τους.

Από το περιβάλλον των δύο αξιωματικών γίνεται λόγος για μεθοδεύσεις, που αποσκοπούσαν στην κάλυψη των ευθυνών που βαρύνουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επίσης καταγγέλλεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους αστυνομικούς που κλήθηκαν να καταθέσουν στα πλαίσια της ΕΔΕ, για να αποδειχτεί ότι δήθεν υπήρχαν λίγοι αστυνομικοί απέναντι από τους συνταξιούχους. Στο χώρο των επεισοδίων, όπως είναι ήδη γνωστό, υπήρχαν 67 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 17 ήταν των ΜΑΤ με επικεφαλής τον αξιωματικό Χ. Χριστοφορεφιζη,ο οποίος με βάση εγκύκλιο του ίδιου του υπουργού που επιτρέπει στα ΜΑΤ να "αυτενεργούν" έδωσε τη διαταγή να ριχτούν τα δακρυγόνα που έπνιξαν τους συνταξιούχους. Για την ενέργειά του αυτή ο Χριστοφορεφιζης "τιμωρήθηκε" με ένα πρόστιμο 46.000 δραχμών...

Ο Ν. Ρελάκης μετά την είδηση της αποστρατείας του δήλωσε: "Ο καθένας μας ξέρει από ποιο καμίνι βγήκε, κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε και ποια είναι η πορεία του. Θα είμαι πάντα όρθιος κοντά στον κόσμο και η αξιοπρέπειά μου δεν πρόκειται να μπει σε ζυγαριά". Από την πλευρά του ο Π. Γεώργας αφήνει να κυκλοφορεί ότι θα ζητήσει από την αστυνομία προσωπική ασφάλεια γιατί θεωρεί τον εαυτό του πιθανό στόχο της "17 Ν"! Ταυτόχρονα αναμένεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας την ηθική του αποκατάσταση.

Για τον Ν. Ρελάκη, κυκλοφορούσε χτες η φήμη ότι υπέπεσε στη δυσμένεια της ηγεσίας του υπουργείου, επειδή είχε διαφωνήσει πολλές φορές με τις επιλογές της σε κρίσιμα θέματα, αλλά και επειδή δεν ικανοποιούσε ρουσφέτια ή προσωπικά αιτήματα διαφόρων κύκλων της ηγεσίας του υπουργείου! Το σχέδιο για την καρατόμησή του προέβλεπε την κάθοδο στην Αθήνα του σημερινού διευθυντή Θεσσαλονίκης υποστράτηγου Ι. Καρακοντίνου,αλλά τη θέση του αττικάρχη θα καταλάβει τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες ο υποστράτηγος Ν. Χατζάκης,ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις κυρίως του "κρητικού λόμπι" για την αποστρατεία Ρελάκη.

Ενδιαφέρον για τη μη καρατόμηση Ρελάκη, επέδειξε σύμφωνα με πληροφορίες και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ανένδοτος στις απόψεις του για τους αξιωματικούς που επιλέγει ως συνεργάτες του. Την πληροφορία αυτή διέψευσε αργά το βράδυ ο αρχηγός της αστυνομίας υποστηρίζοντας ότι τα συμβούλια κρίσεων είναι... κυρίαρχα και ανεξάρτητα όργανα και τα μέλη τους κρίνουν κατά συνείδηση με βάση τους υπηρεσιακούς φακέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ