Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10Η ΠΑΝΑΘΗΝΑ+ΔΚΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
"Να γίνουν πράξη τα οράματα"

Στόχοι της Οργάνωσης η ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, η συσπείρωση γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ και η μαζικοποίηση της ΚΝΕ

"Οργάνωση Αθήνας γερή και μαζική μέσα στη νεολαία, πρωτοπόρα στους αγώνες της". Με αυτό το στόχο η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ συνεχίζει με αισιοδοξία τη δράση της μέσα στους νέους της Αθήνας τα επόμενα δύο χρόνια. Αισιοδοξία βάσιμη που αντλείται από τις εμπειρίες που μεταφέρθηκαν και τον πλούσιο και γόνιμο προβληματισμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της 10ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες της Αθήνας συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, τη μαζικοποίηση της ΚΝΕ και τη συσπείρωση των νέων γύρω από την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Τη μάχη για να ακουστεί η φωνή των νέων κομμουνιστών, όπου υπάρχουν νέοι που βιώνουν την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται, που βλέπουν τα ΜΜΕ να πλαστικοποιούν τα όνειρά τους.

Την παρουσίαση της εισήγησης έκανε ο απερχόμενος γραμματέας της Αθήνας Γιάννης Νάκης,ο οποίος τόνισε: "Η 2χρονη περίοδος που διανύσαμε ανέδειξε την αναντίρρητη αναγκαιότητα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε η Οργάνωσή μας να γίνει ακόμα πιο γερή μαζική και μαχητική μέσα στη νεολαία και πρωτοπόρα στους αγώνες της. Εκείνο που φοβάται η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της δεν είναι τόσο η σημερινή αριθμητική μας δύναμη όσο η δυναμική που μπορεί να έχει η Οργάνωσή μας. Γιατί γνωρίζουν ότι η δραστηριότητα του κάθε ΚΝίτη σε κάθε χώρο πιάνει τόπο. Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος για να προλάβουν επικίνδυνες γι' αυτούς αντιδράσεις παίρνουν τα μέτρα τους προωθώντας την πολιτική συναίνεση, τον συνεταιρισμό της αντιλαϊκής σύμπραξης. Οι προσπάθειές μας στο τελευταίο 2χρονο για την ανάπτυξη αγώνων μας, μας έκαναν πιο ώριμους ενώ έδειξαν τις δυνατότητες να πιάνουν τόπο οι παρεμβάσεις μας στους χώρους της νεολαίας. Τα θετικά παραδείγματα στις τελευταίες κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, η πρωτοπόρα δράση στην έναρξη των αγωνιστικών σκιρτημάτων στα ΤΕΙ από τις δυνάμεις μας, στη ΣΤΕΦ - Αθήνας και Πειραιά, στα Λύκεια Ν. Φιλαδέλφειας, η υιοθέτηση, ιδιαίτερα στα λύκεια, των θέσεών μας από τους μαθητές, αλλά ακόμη και τα μικρά αλλά θετικά παραδείγματα από τη δράση μας σε επίπεδο νέων στα συνδικάτα δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες".

Πιο κοντά στην ΚΝΕ οι νέοι

Η εμπειρία από τη δράση και την επαφή με τους νέους της Αθήνας που μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης απέδειξε ότι οι νεολαίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο υιοθετούν τις θέσεις της ΚΝΕ και ενισχύουν τις πρωτοβουλίες της.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η ομιλία του Μιχάλη Γιόση,από τον τομέα των νυχτερινών μαθητών ο οποίος επισήμανε ότι "οι νυχτερινοί μαθητές φάνηκαν να κατάλαβαν ότι το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα που έρχεται κοντά τους να πάρει ψήφους γι' αυτό και το συντονιστικό τους όργανο υιοθέτησε παμψηφεί την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη νυχτερινή εκπαίδευση".

Η Γιώτα Ζαγγανά μέλος του ΔΣ των Λιθογράφων και μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας τόνισε την αναγκαιότητα της πολιτικής παρέμβασης και της αγωνιστικής δράσης της ΚΝΕ μέσα στα συνδικάτα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εμπειρία που μεταφέρθηκε από το χώρο των ΤΕΙ. Η Βούλα Πάχου,σπουδάστρια ΤΕΙ, τόνισε στην ομιλία της ότι "πρέπει να οξύνει η ΚΝΕ την πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο χώρο των ΤΕΙ, να κάνει κατανοητό στους σπουδαστές ότι τα προβλήματα δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική υποβάθμισης της εκπαίδευσης και ότι θα λυθούν με τη συνεργασία σπουδαστών και εργαζόμενων". Ενόψει των εκλογών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κοινή θέση ήταν ότι πρέπει οι εκλογές να γίνουν μια μάχη στην οποία θα συμμετάσχει η Οργάνωση στο σύνολό της.

Αισιόδοξα μηνύματα από την εμπειρία τους στα σχολεία, όπου η ΚΝΕ είχε αξιόλογη παρέμβαση, έφεραν οι αντιπρόσωποι - μαθητές. Ο Βασίλης Θεοχάρης,μέλος του ΤΣ των Βορειοδυτικών συνοικιών, σημείωσε την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των μαθητικών αγώνων αλλά και ότι ο ΚΝίτης θα πρέπει στο χώρο του σχολείου να αποτελεί πρότυπο τόσο από την αγωνιστική του δράση όσο και από την απόδοσή του στα μαθήματα.

Ο Παναγιώτης Μαρίνος,μέλος της Οργάνωσης της ΚΝΕ στις ιδιωτικές σχολές, υπογράμμισε την ασυδοσία του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση. Κατήγγειλε επίσης το κλίμα αστυνόμευσης, αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επικρατεί στο χώρο των ιδιωτικών σχολών και που εκφράζεται με αποβολές από την τάξη, των μαθητών που δεν πληρώνουν έγκαιρα τα δίδακτρα. Επισήμανε ότι από την πλευρά της Οργάνωσης χρειάζεται συνεχής παρουσία στο χώρο και επιμονή.

Τέλος, έγινε η εκλογή των νέων οργάνων. Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ επανεκλέχτηκε ο Γιάννης Νάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ