Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόστιμα εκατομμυρίων και παραιτήσεις

Πρόστιμα εκατομμυρίων επέβαλε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς επιβάλλοντας ποινές για διαφημιστικές χρονικές παραβιάσεις, αλλά και σε εκπομπές που παραβίασαν το οικογενειακό άσυλο.

Πρόστιμο 100 εκατ. επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο ΣΤΑΡ ΤΣΑΝΕΛ για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου "Κίτρινος Τύπος". Με ομόφωνη απόφαση τα μέλη του ΕΣΡ επέβαλαν 50 εκατ. στο εν λόγω κανάλι για την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στην οποία δήθεν εφοριακοί, εισέβαλαν σε σπίτια πολιτών. Το ΕΣΡ, έκρινε ότι η εκπομπή παραβίαζε το οικογενειακό άσυλο. Τα άλλα 50 ήταν για την εκπομπή και πάλι "Κίτρινος Τύπος", που αφορούσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Στέλιο Παπαθεμελή και τη μετάδοση συνομιλίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον υπουργό, κάτι που ο τελευταίος δεν το εγνώριζε.

Πρόστιμα 10 εκατ. επέβαλε, όμως το ΕΣΡ και για παραβάσεις του διαφημιστικού χρόνου, στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ΣΤΑΡ, ΣΚΑ+ΔΚΙ και NEW, ενώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ για το ίδιο παράπτωμα, επέβαλε πρόστιμο 5 εκατ. Οι κασέτες των εκπομπών με τις διαφημιστικές παραβάσεις, διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η "Μέντια Σέρβις", αλλά και με τις κασέτες, που προσκόμισαν τα ίδια τα κανάλια. Οι παραβάσεις έγιναν κατά τη χρονική περίοδο από 21/2/95 μέχρι και τις 26/2/95. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραβάσεων, μεταξύ άλλων το MEGA, "εισέπραξε" το πρόστιμο για τον διαφημιστικό χρόνο στις εκπομπές "Δέκα Μικροί Μήτσοι", "Τελευταίο Αντίο" και την ελληνική ταινία, που πρόβαλε το Σάββατο 25 Φλεβάρη. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, παραβίασε το διαφημιστικό χρόνο την Κυριακή 26 Φλεβάρη κατά τη διάρκεια μετάδοσης ξένης ταινίας. Την ίδια χρονική περίοδο, ο ΣΚΑ+ΔΚΙ, το ΣΤΑΡ και το NEW έκαναν παραβιάσεις κατά τη διάρκεια μετάδοσης τεσσάρων εκπομπών τους.

Χτες υπέβαλε την παραίτησή του από τακτικό μέλος του ΕΣΡ, ο Χρήστος Πασαλάρης.Την πρόθεσή του να παραιτηθεί τη δημοσιοποίησε ο Χρ. Πασαλάρης την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Θεμιστοκλή Κουροσόπουλο, ο Χρ. Πασαλάρης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραιτείται, χαρακτηρίζοντάς τους "ουσιαστικούς". Μεταξύ αυτών, είναι και οι βασικές ελλείψεις του ΕΣΡ, αλλά και "θεμελιώδη θέματα", όπως είναι οι συμβάσεις παραχώρησης και η εξέταση πολυάριθμων αιτήσεων για άδειες λειτουργίας, οι οποίες εκκρεμούν "επί μήνες και έτη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα καθεστώς απαράδεκτης παρανομίας". Ο Χρ. Πασαλάρης στη συνέχεια αναφέρεται στις παραβιάσεις νόμων του κράτους και κανόνων δεοντολογίας, που όπως σημειώνει έχουν καταστεί "τρόπος ζωής" για τα ΜΜΕ και το ΕΣΡ μόνο "περιστασιακώς και παρενοχλητικώς παρεμβαίνει". Τέλος, σημειώνει πως, παρότι είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το ΕΣΡ επηρεάζεται ευθέως ή εμμέσως από την εξουσία, εν τούτοις η τελευταία δεν επιδίωξε "να ακούσει τις σκέψεις του", για το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή. Θεωρεί, επίσης, ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης "επέδειξαν απρεπή συμπεριφορά" προς το Συμβούλιο, "σε θέματα ουσίας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ