Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Οι αντιθέσεις επισκιάστηκαν από τις φωνές των διαδηλωτών
  • Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες, με αντιαμερικανικές εκδηλώσεις έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην έναρξη της Συνόδου
  • Θυελλώδης προβλέπεται η Σύνοδος, καθώς οι διαφωνίες έχουν κορυφωθεί

Αλυσίδα μήκους 17 χιλιομέτρων γύρω από την αεροπορική βάση της Καντένα σχημάτισαν δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες φιλειρηνιστές

Associated Press

Αλυσίδα μήκους 17 χιλιομέτρων γύρω από την αεροπορική βάση της Καντένα σχημάτισαν δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες φιλειρηνιστές
ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Ολοι οι ηγέτες θα είναι εκεί επί τριήμερον, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του πλανήτη, που μάλλον σκιαγραφείται δυσοίωνο και απειλητικό, αν κρίνει κανείς από τις διαθέσεις και τις αντιθέσεις όπως αυτές «διέρρευσαν» πριν προλάβουν καν να τεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Ομως, η έκπληξη δεν προήλθε από τα ζητήματα ή το «κλίμα» της Συνόδου αλλά από τις διαμαρτυρίες των Ιαπώνων.

Περισσότεροι από 25.000 διαδήλωσαν χτες έξω από την αμερικανική βάση της Οκινάουα, παραμονή της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας των 8», ζητώντας το άμεσο κλείσιμο της βάσης και τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο νησί. Μάλιστα, σχημάτισαν αλυσίδα μήκους 17 χιλιομέτρων γύρω από την αεροπορική βάση της Καντένα, στο κέντρο του νησιού, όπου βρίσκονται και οι σημαντικότερες αμερικανικές εγκαταστάσεις στη νοτιο-ανατολική Ασία.

Εξάλλου, το μέρος όπου θα γίνουν οι εργασίες της «G8» δεν είναι τυχαίο, καθώς η αμερικανική στρατιωτική βάση της Οκινάουα χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει συνδικαλιστικές ενώσεις και κοινωνικές οργανώσεις, ενώ γυναίκες που έφθασαν από όλην την Ιαπωνία με τα παιδιά τους, κρέμασαν στα δέντρα μαντίλια, όπου ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Ελευθερώστε την Οκινάουα από την αμερικανική παρουσία», «Ελευθερώστε την Οκινάουα από τον πόλεμο». Ενώ από τα συνθήματα που κυριάρχησαν και πέρασαν από στόμα σε στόμα, ήταν το «Κλίντον πάρε τα στρατεύματά σου και γύρνα σπίτι σου».

Η παρουσία της αμερικανικής βάσης, πάντοτε αποτελούσε τον πονοκέφαλο στις σχέσεις των δύο χωρών, με δεδομένη την αντίθεση των Ιαπώνων, ενώ τα αντιαμερικανικά αισθήματα στην περιοχή οξύνθηκαν έπειτα από το βιασμό το 1995 ενός κοριτσιού 12 ετών από Αμερικανό στρατιώτη και από την πιο πρόσφατη επίθεση μεθυσμένου Αμερικανού ναύτη εναντίον 14χρονου κοριτσιού αφού εισέβαλε στο σπίτι του στις 3 Ιουλίου.

Οξύνονται τα πνεύματα


Associated Press

Βέβαια ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, δεν είχε καταφτάσει ακόμη, την ώρα που γινόταν η διαδήλωση διαμαρτυρίας, ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει. Οπως δεν αλλάζει και ο λόγος της καθυστέρησής του, που κυριολεκτικά έχει ανατρέψει όλο το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου.

Ηδη στην Οκινάουα βρίσκονται ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Καναδός πρωθυπουργός Ζακ Κρετιέν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και φυσικά ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι. Ολοι πήραν μέρος στην Οικονομική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, ενώ χτες βρήκαν το χρόνο να συζητήσουν για την τεχνολογία, το AIDS και την αντιμετώπισή του, την ανάπτυξη και την παιδεία με ηγέτες αναπτυσσόμενων κρατών, όπως ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Μπέκι, τη στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον, προσπαθούσε να επιλύσει το Μεσανατολικό, στο Καμπ Ντέιβιντ. Ωστόσο, αναχώρησε άκαρπος και τώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Το θέμα που απασχόλησε, ενόψει της έναρξης, ήταν η διαγραφή ή μη του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, γεγονός που την κάνει να μη συμμετάσχει στην οικονομική αλλά μόνο στην πολιτική Σύνοδο της «Ομάδας των 8». Το αίτημα αυτό επανέλαβε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT, αφού δήλωσε ξεκάθαρα, ότι η Ρωσία επιθυμεί να ενταχθεί στην «οικονομική G8» και όχι μόνον στην πολιτική της πτυχή, και τόνισε ότι πλησίασε η ώρα.

Πάντως, το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς η Βουλή των αντιπροσώπων, από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού ψήφισε νομοσχέδιο την Τετάρτη, όπου απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε οιεσδήποτε πολυεθνείς συμφωνίες για την ανακατανομή του χρέους, μέχρι τη στιγμή που η Ρωσία θα κλείσει τη βάση ηλεκτρονικής παρακολούθησης που έχει στην πόλη Λούρδες, στην Κούβα. Την κίνηση αυτή του Κογκρέσου ο Κασιάνοφ τη χαρακτήρισε «χωρίς λογική», αφού αναμειγνύει δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα την Κούβα και τα χρέη. Σύμφωνα με το Ιτάρ Νιους ο Κασιάνοφ δήλωσε ότι «ο σταθμός στην Κούβα βρίσκεται εκεί παρά πολλά χρόνια και δεν αποτελεί φυσικά κανένα μυστικό για τις ΗΠΑ».

Ολες αυτές οι κινήσεις αποτελούν τα προεόρτια των εργασιών, όπου αναμένονται ότι τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική πτυχή τους να συνταραχτούν από τις αντιθέσεις τόσο για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ (NMD), όσο και για την ακολουθούμενη στρατηγική στη Μέση Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ