ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπαναχώρησε στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Καναδά, με αφορμή τη διένεξη ανάμεσα στους ψαράδες Οτάβας και Μαδρίτης, προωθώντας, αντίθετα, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για την επίλυση της διατλαντικής αλιευτικής κρίσης.
Εν τούτοις, ο Ισπανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ενότητα στους κόλπους της ΕΕ, ώστε ο Καναδάς να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο στον τομέα της αλιείας.
"Οποιαδήποτε ρωγμή στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα ως ένδειξη αδυναμίας", τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σε επιστολή που απεύθυνε προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των 15 μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ τόνισε ότι η χώρα του "θα αντιταχθεί σθεναρά σε ενδεχόμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Καναδά, λόγω της διένεξής του με την Ισπανία".
Σημειώνουμε ότι η Βρετανία είχε ήδη προηγουμένως κάνει έξαλλη την Ισπανία και τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την άσκηση "βέτο" σε επιστολή διαμαρτυρίας στον Καναδά.
"Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει τη θέση της, δε σέβεται τις δεσμεύσεις", υποστήριξε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ισπανός πρεσβευτής στην ΕΕ Χαβιέρ Ελόρζα και προειδοποίησε πως "αν η Βρετανία δεν υποστηρίξει την Ισπανία, εμείς θα το προσέξουμε και θα το θυμόμαστε... Αν η Βρετανία συνεχίσει με αυτή τη στάση, σταδιακά θα έχουμε και κρίση στην Ενωση".
Παράλληλα, σε μια επίδειξη εντυπώσεων στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Καναδός υπουργός Αλιείας Μπράιαν Τόμπιν κατέθεσε το τεράστιο δίχτυ του ισπανικού αλιευτικού, το οποίο είχε συλλάβει η καναδική ακτοφυλακή να ψαρεύει λαθραία γόνο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το θέμα της παράνομης αλιείας.