Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
"Βαθιά ανησυχία" του ΟΗΕ την 5η μέρα!

ΑΓΚΥΡΑ. -

Για πέμπτη συνεχή ημέρα τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τις κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ. Εγκυρες στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα γνωστοποίησαν, μάλιστα, ότι μεταγωγικά αεροπλάνα μετέφεραν, χτες, νέες ενισχύσεις και εφόδια στις τέσσερις μεγάλες βάσεις που έχει εγκαταστήσει ο τουρκικός στρατός στην περιοχή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, σε συνέντευξή της σε βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι, ότι η τουρκική επίθεση μπορεί να λήξει ακόμα και μέσα σε ελάχιστες ώρες, εφόσον βέβαια "εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τουρκικών συνόρων", εκφράζονται φόβοι ότι θα περάσει αρκετός καιρός, ακόμα, μέχρι να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το Βόρειο Ιράκ.

Μετά από ημέρες σιωπής τα Ηνωμένα Εθνη, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, εξέφρασαν, χτες, τη "βαθιά ανησυχία" τους για την τουρκική επιδρομή. Ηταν η πρώτη φορά, από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης, που ο Γκάλι ανέφερε ότι οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ - και συγκεκριμένα οι 4.500 Κούρδοι πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, εγκαταλείποντας το τουρκικό έδαφος - προστατεύονται από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγχρόνως, η ευρωπαϊκή τρόικα, (Ζιπέ, Κίνκελ και Σολάνα) προειδοποίησε, σε χαμηλούς πάντα τόνους, την τουρκική ηγεσία ότι από τη στιγμή που έστω και μία φωτογραφία νεκρού αμάχου Κούρδου κυκλοφορήσει στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, "τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα για την Τουρκία", κατά τον Κ. Κίνκελ.

Παραφωνία στη διεθνή ανησυχία αποτελεί η στάση της Ουάσιγκτον, η οποία συνεχίζει, προκλητικά, να τηρεί "σιγήν ιχθύος". Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε ότι η τουρκική επιχείρηση είναι "εισβολή" στο ιρακινό Κουρδιστάν. Μάλιστα, οι ΗΠΑ τις 3 πρώτες ημέρες της τουρκικής επιχείρησης διέκοψαν τις προστατευτικές τους πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Πάντως, μέχρι στιγμής, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Αξιωματικοί του τουρκικού στρατού υποστηρίζουν ότι από τη Δευτέρα, που άρχισε η εισβολή, έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον, 128 Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ και 14 Τούρκοι στρατιώτες. Οι εκπρόσωποι, όμως, του ΡΚΚ στη Βόννη διαψεύδουν τις πληροφορίες αυτές, ισχυριζόμενοι ότι ο αριθμός των νεκρών από τουρκικής πλευράς ανέρχεται σε 170 άτομα, ενώ οι απώλειες των Κούρδων ανταρτών είναι, μόλις, 11.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδρομές με αμερικανική κάλυψη(2007-12-30 00:00:00.0)
Επεμβάσεις με κάλυψη ΗΠΑ(2007-12-19 00:00:00.0)
Εκτακτες επαφές και εκκλήσεις για «συνεννόηση»(2007-10-17 00:00:00.0)
Καλλιεργούν εικόνα "διάσπασης των Κούρδων" οι Τούρκοι...(1999-07-07 00:00:00.0)
Νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στα κουρδικά εδάφη(1997-05-15 00:00:00.0)
Η επιχείρηση εξόντωσης συνεχίζεται(1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ