Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
Εγκληματική και ένοχη σιωπή

Οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση των Αμερικανών, που έδωσαν ανοιχτά το "πράσινο φως" για την εισβολή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και η δική τους θέση ήταν πολύ διαφορετική

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση στο Βόρειο Ιράκ έχει προκαλέσει προστριβές, αν και εξαιρετικά ήπιες, στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, οι Ευρωπαίοι εταίροι του Συμφώνου είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση των Αμερικανών, που έδωσαν ανοιχτά το "πράσινο φως" για την εισβολή. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι και η δική τους θέση απέναντι στο ζήτημα ήταν πολύ διαφορετική. Ολοι, με την εξαίρεση της Γαλλίας, περιορίστηκαν απλώς να εκφράσουν την ανησυχία τους για την παραβίαση των συνόρων και την τύχη των αμάχων. Λόγια δίχως κανένα αντίκρισμα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μόνο που επέμεναν όλοι ανεξαιρέτως οι Δυτικοί ήταν στην ανάγκη για γρήγορη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τα ιρακινά εδάφη. Κανείς, όμως, από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, σύμφωνα με τις οποίες "η επιχείρηση θα συνεχιστεί ως την ολοκληρωτική συντριβή των ανταρτών" ή τη χτεσινή δήλωση Τούρκου στρατηγού ότι η επιχείρηση δε θα λήξει πριν τις αρχές του φθινοπώρου 1995.

Στο ζήτημα της εισβολής στο Βόρειο Ιράκ, επικεντρώθηκαν και οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Τρόικα και της Τουρκίας. Ζιπέ, Κίνκελ και Σολάνα επισκέφθηκαν, χτες, την Αγκυρα και συναντήθηκαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μουράτ Καραγιαλτσίν.

Οι Ευρωπαίοι φέρονται να δήλωσαν στους Τούρκους ότι ενδεχομένη μακρόχρονη παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου, που πιθανώς και να απορρίψει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ δεν είχε σχολιάσει ως χτες βράδυ την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάληψη συγκεκριμένης κοινοτικής δράσης ενάντια στην Τουρκία για την εισβολή της στο Βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική επιχείρησησυνεχίστηκε για πέμπτη μέρα. Οι 35.000 ή 50.000 Τούρκοι στρατιώτες, που έχουν εισβάλει στο Ιράκ, προελαύνουν συνεχώς. Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη καταλάβει την πόλη Ζάκο και έχει αναπτύξει τις περιπόλους του στους δρόμους της.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην περιοχή, Αντουάν Λαχάμ, κατήγγειλε χτες ότι οι Τούρκοι στρατιώτες επιτέθηκαν σε χωριά Ιρακινών Κούρδων και συνέλαβαν επτά. Ο ίδιος προσέθεσε ότι κάπου 200 τουρκο-κουρδικές οικογένειες της περιοχής ζήτησαν καταφύγιο στο στρατόπεδο του ΟΗΕ στην Ατρούς.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι η Αγκυρα είναι απίθανο να καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στους αντάρτες του ΡΚΚ. Οι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι οι αντάρτες που σταθμεύουν στην περιοχή γνώριζαν εκ των προτέρων τις κινήσεις του τουρκικού στρατού και φρόντισαν έτσι να αποχωρήσουν από τις όποιες βάσεις τους. Σε αυτές, στα χωριά της πόλης Ζάκο, καθώς και τα στρατόπεδα του ΟΗΕ, που έχουν αποτελέσει στόχους του τουρκικού στρατού τις τελευταίες μέρες, δεν έχουν μείνει παρά οι Κούρδοι άμαχοι, κυρίως πρόσφυγες από τη νοτιοανατολική Τουρκία, για δεύτερη φορά τώρα θύματα του τουρκικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ