Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΜΑΙΑ
Το "αγκάθι" επανεμφανίζεται

Το ΚΚ Ουκρανίας υποστηρίζει την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ, ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζει πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με συνομιλίες και όχι με δυναμικές και βίαιες ενέργειες

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας να καταργήσει το Σύνταγμα και το αξίωμα του προέδρου αυτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας εκφράζει η Κρατική Δούμα της Ρωσίας, με χτεσινή ανακοίνωσή της, που ενέκρινε ως βάση για συζήτηση. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Δούμα ανησυχεί για την πορεία των ρωσοουκρανικών σχέσεων, διότι οι αποφάσεις των Ουκρανών βουλευτών είναι ταπεινωτικές για τη βούληση του πληθυσμού της Δημοκρατίας της Κριμαίας, πράγμα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει σοβαρά την κατάσταση στη Χερσόνησο. "Οι αποφάσεις αυτές του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν μπορεί να μην επηρεάσουν τη συζήτηση των ρωσοουκρανικών σχέσεων στη Δούμα, όπως η ρύθμιση του ουκρανικού χρέους και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας", τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι βουλευτές ζήτησαν να επιστραφεί στη Δούμα όλο το πακέτο των συμφωνιών που ήδη έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Την Παρασκευή θα περιμένουν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν να τους ενημερώσει για τη στάση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ολέγκ Σοσκοβέτς κατά το τελευταίο ταξίδι του στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, για την κατάσταση στην Κριμαία και τη θέση του ΚΚ Ουκρανίας, ο "Ρ" επικοινώνησε με τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αντάμ Μαρτινιούκ, ο οποίος δήλωσε τα εξής: "Το ΚΚ Ουκρανίας υποστηρίζει την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζει πως αυτό το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί με συνομιλίες και όχι με δυναμικές και βίαιες λύσεις".

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες συνομιλίες, ο Μαρτινιούκ επισήμανε πως υπάρχουν τέτοια περιθώρια και πως είναι δυνατό να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση τόσο από ουκρανικό, όσο και από το κριμαϊκό Ανώτατο Σοβιέτ. "Εμείς, τουλάχιστον, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης", είπε ο Μαρτινιούκ.

Σε άλλη ερώτηση του "Ρ", για το αν έχουν βάση οι ισχυρισμοί του ρωσικού Τύπου ότι η ανακίνηση αυτή τη στιγμή του προβλήματος της Κριμαίας γίνεται γιατί ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και θέλει με τον τρόπο αυτό να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' αυτά, ο Μαρτινιούκ τόνισε: "Δεν αποκλείεται αυτές οι εκτιμήσεις να είναι σωστές, μιας και είναι γνωστό πως όταν οι δημόσιοι αξιωματούχοι τα βρίσκουν σκούρα, ψάχνουν να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο. Πράγματι, στην Ουκρανία η κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Πρόσφατα αυξήθηκαν τα κοινόχρηστα και τα ενοίκια κατά 10 φορές. Μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Στη χώρα ξεσπούν αυτή την περίοδο διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πολλές από τις οποίες είναι αυθόρμητες. Στις 8 Απρίλη θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα εργατικές κινητοποιήσεις, τις οποίες στηρίζει το ΚΚΟυ. Ετσι, είναι κάπου σωστές αυτές οι εκτιμήσεις. Από την άλλη, όμως, το πρόβλημα της Κριμαίας δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό σε εκκρεμότητα. Αυτό δείχνει, άλλωστε, και η εξέλιξη στην Τσετσενία. Πρέπει το συντομότερο να επιλυθεί. Στη χώρα υπάρχουν εθνικιστικές δυνάμεις, που συνεχώς αναθερμαίνουν το ζήτημα, προσπαθώντας να προσκομίσουν οφέλη. Ομως η πλειονότητα του λαού και το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας θέλουν απλώς η νομοθεσία και το Σύνταγμα της Κριμαίας να είναι αντίστοιχα μ' αυτά της Ουκρανίας. Κανείς δεν έχει την πρόθεση να καταργήσει την αυτονομία της Κριμαίας. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του αξιώματος του προέδρου της Κριμαίας, το ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί πως γενικά πρόεδρο δε χρειάζεται όχι μόνο η Κριμαία, αλλά ούτε και η Ουκρανία".

Επίσης, ο "Ρ" απευθύνθηκε στο ΚΕΚΡ και το ΚΚΡΟ και ζήτησε την άποψή τους για τα γεγονότα στην Κριμαία. Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν δήλωσε σχετικά: "Το πρόβλημα της Κριμαίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτόνομο. Δεν έχει νόημα, διότι αποτελεί μόνο έναν κρίκο στην αλυσίδα των εξελίξεων. Είναι πλέον φανερό πως οι Γιέλτσιν - Κούτσμα όταν αντιμετωπίζουν εσωτερικές δυσκολίες, αρχίζουν να ανασκαλεύουν σε ποιον ανήκει η Κριμαία, στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, να μοιράζουν το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κλπ. Σήμερα η κατάσταση των εργαζομένων στην Ουκρανία είναι αρκετές φορές χειρότερη απ' αυτή στη Ρωσία και επίτηδες ανακινούνται αυτά τα θέματα. Σ' ένα μήνα θα συναντηθούν οι Γιέλτσιν - Κούτσμα και θα τα βρουν, προσπαθώντας έτσι να δείξουν πως μπορούν να λύσουν κάποια ζητήματα και να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους". Το ΚΚΡΟ έκανε γνωστό πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση της ηγεσίας του κόμματος για τις εξελίξεις στην Κριμαία και τη θέση του ΚΚΡΟ.

Το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας αποφάσισε με 58 ψήφους υπέρ και 26 κατά την καθαίρεση του πρωθυπουργού της κριμαϊκής κυβέρνησης Ανατόλι Φραντσούκ, κατηγορώντας ότι διάκειται ευμενώς προς τις αρχές του Κιέβου. Επίσης καθαίρεσε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για την οικονομία.

Από την άλλη μεριά, το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας ενέκρινε απόφαση, με την οποία ζητείται από την ηγεσία της Κριμαίας να καταρτίσει νέο Σύνταγμα για την Αυτόνομη αυτή Δημοκρατία μέχρι το Μάη, σε αντικατάσταση εκείνου του 1992, που το κατήργησε το ουκρανικό Κοινοβούλιο την προηγούμενη βδομάδα. Επιπλέον, εξουσιοδότησε τις εισαγγελικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες κατά της τοπικής νομοθεσίας, η οποία αντιβαίνει στους νόμους της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ