- Συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες ψήφους εκλέχτηκε, χτες από τη Βουλή, ο Κωστής Στεφανόπουλος πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπέρ του Κ. Στεφανόπουλου ψήφισαν το σύνολο των βουλευτών... - 1995-03-09 00:00:00.0"/> - Συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες ψήφους εκλέχτηκε, χτες από τη Βουλή, ο Κωστής Στεφανόπουλος πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπέρ του Κ. Στεφανόπουλου ψήφισαν το σύνολο των βουλευτών... - 1995-03-09 00:00:00.0" /> "Αποστολή εξετελέσθη" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
"Αποστολή εξετελέσθη"
  • Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης η Βουλή εξέλεξε χτες Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο
  • Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: "Τι επιφυλάσσει στο λαό η επόμενη μέρα"

Συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες ψήφους εκλέχτηκε, χτες από τη Βουλή, ο Κωστής Στεφανόπουλος πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπέρ του Κ. Στεφανόπουλου ψήφισαν το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΑΚ και της Πολιτικής Ανοιξης, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού βουλευτή Εβρου Χρ. Κηπουρού,παρά τις σκοπίμως, όπως αποδείχτηκε τελικά, διφορούμενες δηλώσεις του, που είχαν αρχίσει ήδη από τη δεύτερη ψηφοφορία στην οποία όμως πάλι είχε ψηφίσει τον Κ. Στεφανόπουλο .

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν τον Αθ. Τσαλδάρη."Παρών" ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Παπακωνσταντίνου.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο ευθύς αμέσως ανακοίνωσε στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,που επικεφαλής του προεδρείου του Σώματος επεσκέφθη τον Κ. Στεφανόπουλο στο σπίτι του στο Π. Ψυχικό, ήταν: Κ. Στεφανόπουλος 181 ψήφοι. Αθ. Τσαλδάρης109."Παρών" 10.Ο Κ. Στεφανόπουλος θα δώσει τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρα της ορκωμοσίας αναμένεται να είναι η προσεχής Παρασκευή.

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

"Τι επιφυλάσσει στο λαό η επόμενη μέρα; Τα προβλήματα μένουν και οξύνονται. Εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για την απόκρουση της φτώχειας που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και μία καλύτερη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο",τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το ΚΚΕ με συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις του σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη φιλολογία, αλλά και στην άποψη μερίδας πολιτών για δυνατότητα εκλογής κάποιου προσώπου με "προοδευτικό" προφίλ, απαντάει η ίδια η πραγματικότητα, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί συνέχεια των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα.

Ο πολιτικός άξονας, οι πολιτικοί όροι μπορούν να αλλάξουν μόνο με τον ενωτικό, συνεχή και επίμονο αγώνα των εργαζομένων. Με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στη Βουλή, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό πολιτικό ρόλο, μακριά από συμπαιγνίες και αποπροσανατολισμούς. Αυτό το μήνυμα, αυτή την πολιτική θέση εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος με τη συγκεκριμένη στάση που κράτησε σε όλες τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.Τελικά, με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης, εκλέχτηκε Πρόεδρος ο κ. Κ, Στεφανόπουλος ".

Και η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταλήγει: "Οι κομμουνιστές θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα στο μαζικό κίνημα, για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας. Για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του λαού μας. Για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας. Για την απόκρουση των αντιδραστικών επιλογών των κυρίαρχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ανατροπή των συντηρητικών επιλογών των δυνάμεων που ψήφισαν τις Συνθήκες του Μάαστριχτ, που χειροκρότησαν τη "Λευκή Βίβλο", που επικύρωσαν τις καταστροφικές συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ χωρίς καμία αντίρρηση, και ανάλγητα υλοποιούν τις στρατηγικές επιλογές των πολυεθνικών σε βάρος των εργαζομένων και της χώρας μας".

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός, Α Παπανδρέου,εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και δήλωσε: "Αυτή η εκλογή ήταν σημαντικότατη για τη χώρα. Επιβεβαίωσε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν βαθιές ρίζες τώρα. Οτι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία περίοδο ομαλής πολιτικής ζωής. Ηταν μια τελευταία γωνιά που έπρεπε να ξεπεραστεί. Τα κόμματα στάθηκαν πιστά στις θέσεις τους. Οι βουλευτές ψήφισαν με βάση την κομματική τους ιδιότητα, κάτι που στερεώνει τη δημοκρατία".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ,αφού υπογράμμισε ότι το κόμμα του σεβόμενο τους θεσμούς αποδέχεται την εκλογή του Κ. Στεφανόπουλου , του οποίου έπλεξε το εγκώμιο πρόσθεσε: "Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε. Πρωθυπουργό και κυβέρνηση, όμως, δεν έχουμε". Στη συνέχεια πάντως ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει την ακολουθούμενη πολιτική της συναίνεσης, λέγοντας: "Η ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική της. Την πολιτική των προτάσεων για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο".

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε επίσης ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαράς,λέγοντας: "Μία νέα φάση στην πολιτική ζωή του τόπου ανοίγει".

Αντίθετα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης,δήλωσε: "Σήμερα χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία. Η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία. Για ό,τι επακολουθήσει, για όσα πρόσθετα δεινά βρουν αυτόν τον τόπο, υπεύθυνος θα είναι ο κ. Αντ. Σαμαράς. Δεν είναι, όμως, περίεργο γιατί τήρησε αυτή τη στάση ο κ. Σαμαράς. Οι ίδιες δυνάμεις που τον οδήγησαν να ανατρέψει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτές του επέβαλαν και σήμερα να κρατήσει στην εξουσία μία κυβέρνηση που δεν έχει ούτε πρωθυπουργό, ούτε πολιτική".

Το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο συνεχάρη ο Αθ. Τσαλδάρης,ευχόμενός του "κάθε επιτυχία διά το καλό της πατρίδας και διά την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών".

Κ. Στεφανόπουλος : "Χρειάζεται συναίνεση"

Μόλις πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, από τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κ. Στεφανόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε, αναφερόμενος στον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του: "Ηδη από την εποχή που επολιτευόμουν, είχα συνειδητοποιήσει την ανάγκη της εθνικής συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας". Προσδιόρισε, επίσης, το ρόλο του ως εγγυητή της συναίνεσης, λέγοντας ότι αυτός επικεντρώνεται: "Να υπενθυμίζω ότι οι ευρύτερης αποδοχής λύσεις είναι ορθότερες, δικαιότερες, αποτελεσματικότερες και συμφερότερες για τον τόπο".

Τον Κ. Στεφανόπουλο επισκέφθηκαν στο σπίτι του αμέσως μετά την ψηφοφορία και συνεχάρησαν οι βουλευτές Αχαφιας της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Β. Μπεκίρης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδεικνύεται το τελικό ζευγάρι υποψηφίων των Συντηρητικών(2022-07-20 00:00:00.0)
Ο Προκόπης Παυλόπουλος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας(2015-02-19 00:00:00.0)
Την Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία του Κόμματος(2013-06-16 00:00:00.0)
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δικομματική συναίνεση(2005-02-09 00:00:00.0)
Σήμερα η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας(2000-02-08 00:00:00.0)
Αναβιώνει το κράτος του Μέτερνιχ(1997-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ