Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκστρατεία με πολλά ερωτηματικά

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου παίζει ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα στο ζήτημα της περίεργης διαμάχης που έχει εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην υφυπουργό Πολιτισμού και Επιστημών Γουίνι Μαντέλα και τις αστυνομικές αρχές της χώρας, με αφορμή τις αναπόδεικτες κατηγορίες που βαρύνουν την πρώτη, σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες και σκάνδαλα.

Ο Πρόεδρος Μαντέλα αρνήθηκε να πάρει θέση ή ακόμη και να σχολιάσει την είδηση της προχτεσινής αιφνιδιαστικής εφόδου της Αστυνομίας στο σπίτι της υφυπουργού Πολιτισμού, κατά την απουσία της τελευταίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, δηλώνοντας ότι "δε θα ήταν κατάλληλο να αναμειχθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, που είναι ζήτημα ανάμεσα στην Αστυνομία και την υφυπουργό".

Αντίθετα, ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος της Ν. Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου επέκρινε την έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι της Γουίνι Μαντέλα, επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια, που, επιπλέον, δεν έχει νόημα, εκτός και εάν κάποιος προσπαθεί να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά πολιτικά οφέλη, δυσφημώντας την όσο το δυνατόν περισσότερο".

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της Αστυνομίας ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ ότι η υφυπουργός Πολιτισμού φέρεται να υπεξαίρεσε 21.000 δολάρια μέσω του Συντονισμένου Προγράμματος Κατά της Φτώχειας, του οποίου ηγείται. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Γουίνι Μαντέλα φέρεται αναμεμειγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς και απάτης, αναφορικά με ένα στεγαστικό πρόγραμμα στη βιομηχανική περιοχή της Νότιας Αφρικής. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις διενεργούν έρευνες, προκειμένου να συλλεχτούν ενδεχόμενα στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις κατηγορίες για τη συμμετοχή της Γουίνι Μαντέλα, ώστε να πάει η υπόθεση στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Αρνήθηκε, τέλος, κατηγορηματικά πως η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι "κυνήγι μαγισσών", σημειώνοντας ότι οι αστυνομικοί που έκαναν προχτές έφοδο στο σπίτι της Γουίνι Μαντέλα στο Σοβέτο είχαν εφοδιαστεί με εντάλματα και στηρίζονταν "σε πληροφορίες από κάποια πηγή και μερικά έγγραφα"...

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η υφυπουργός Γουίνι Μαντέλα, κατά τη χτεσινή της επιστροφή από το εξωτερικό, έγινε δεκτή από πολυάριθμο πλήθος οπαδών της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ