Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή της "απόβασης" Χόλμπρουκ

Το Κυπριακό κινείται πλέον στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ, ενώ αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για την ταχύτητα με την οποία ο Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει την αμερικανοΝΑΤΟική "απόβαση" στο νησί, αν και φαίνεται ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν αποκλείεται να περιμένει τη διενέργεια των εκλογών στην Κύπρο, πριν επέμβει με συγκεκριμένο τρόπο. Πρόκειται για "απόβαση" του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στο νησί με τη μορφή του "ειρηνοποιού", που, εφόσον το προκαθορισμένο σχέδιο των ΗΠΑ εξελιχθεί ομαλά, θα επέλθει ως "αναγκαίο" βήμα, λόγω των προηγούμενων αποτυχιών. Στο όλο σκηνικό δε, που συναποτελείται από την τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και την τακτική των ΗΠΑ που την τροφοδοτεί, πρέπει να προστεθεί η τακτική Πόντιου Πιλάτου και "ίσων αποστάσεων" εκ μέρους της ΕΕ.

Δ. Χριστόφιας: "Κρίσιμη κατάσταση"

Εκτιμώντας το διαμορφούμενο κλίμα, κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης και κάλεσε την κυβέρνηση να παύσει, επιτέλους, κατά την έκφρασή του, να θεωρεί ως μη σοβαρές τις απειλές του Ντενκτάς και της Αγκυρας για προσάρτηση των Κατεχομένων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι πολύ αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών πρέπει να συζητηθούν με πολλή υπευθυνότητα και ψυχραιμία στο Εθνικό Συμβούλιο και να αποφασιστούν και να τροχιοδρομηθούν μέτρα σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση.

Η τελευταία, από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για "αντίδραση στην τουρκική αδιαλλαξία" συνεχίζοντας ότι "προβαίνει σε διπλωματικές ενέργειες" με στόχο την "υιοθέτηση από τη διεθνή κοινότητα θέσεων που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εξέλιξη των "καλών υπηρεσιών" του ΓΓ του ΟΗΕ".

Η ΕΕ... λυπάται

Οσο για την ΕΕ, φρόντισε για μια ακόμα φορά να επιδοθεί στο γνώριμο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου διά της τήρησης "ίσων αποστάσεων" και εκφράζοντας... τη λύπη της για τα εμπόδια που υπάρχουν στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στην Κύπρο και... υποσχέθηκε να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για συνομιλίες προς διευθέτηση των διαφορών τους.

"Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές επιδιώκοντας μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στις διαφορές τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε για την απειλή που εκτόξευσε ο Ντενκτάς ότι θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο, στις αρχές του 1998, όπως έχει αναγγείλει, αλλά περιορίστηκε να επαναλάβει ότι πρέπει να υπάρξει λύση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων στο νησί. "Είμαστε σταθεροί στη θέση μας αυτή και δεν έχουμε αλλάξει άποψη", είπε.

Βρετανία: Συστάσεις προς τον κυπριακό λαό...

Η Βρετανία, δε, μέσω του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Νταγκ Χέντερσον, αφού εμφανίστηκε αποφασισμένη "ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κατάσταση να κακοφορμίσει", προέβη σε... συστάσεις προς άπαντες, λέγοντας ότι "ο λαός της Κύπρου πρέπει να αναγνωρίσει ότι η κατάσταση αλλάζει και ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές, όπως ακριβώς έγιναν αλλαγές και σε άλλα μέρη του κόσμου". Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος δήλωσε πως ελπίζει να επισκεφθεί αργότερα φέτος την Τουρκία για συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να αντιληφθούν πως ήρθε ο καιρός να θάψουν την εχθρότητά τους και ν' αρχίσουν να συμβιώνουν ειρηνικά.

Από την πλευρά της Γαλλίας, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει "προς όφελος μιας ενοποιημένης νήσου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβ Ντουτριό, σχολιάζοντας τις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στην Γκλιόν. Ο Ντουτριό επικαλέστηκε την "πλήρη και ισορροπημένη εφαρμογή της απόφασης της 6ης Μάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης", λέγοντας ότι "με το δικό μας πνεύμα, αυτό σημαίνει ότι η ένταξη πρέπει να γίνει προς όφελος μιας ενοποιημένης νήσου". "Με το σκεπτικό αυτό θεωρούμε σαφές ότι η ένταξη πρέπει να γίνει στη βάση μιας πολιτικής διευθέτησης και ευχή μας είναι το κυπριακό πρόβλημα να λυθεί πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη", προσθέτει ο Γάλλος εκπρόσωπος. "Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνον σ' αυτήν να αποφασίσει το ρυθμό και τις διαδικασίες της διεύρυνσής της, καθώς κάθε υποψηφιότητα θα εκτιμηθεί με βάση τη δική της αξία".

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από την Κύπρο, η κυβέρνηση θα ορίσει την ομάδα, που θ' αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον άλλο μήνα. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών και θα συμμετέχουν ο επικεφαλής - σε υπηρεσιακό επίπεδο - της Γενικής Διεύθυνσης ΕΕ και έξι γενικοί διευθυντές υπουργείων. Οριστική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις προσεχείς δύο με τρεις βδομάδες.

Στρατιωτική πτυχή -
δηλώσεις Ταλάτ

Στο μεταξύ, την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για τη στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού, την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε στις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ, θα θέσουν τα Ηνωμένα Εθνη στις συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς, στη Λευκωσία, για ανθρωπιστικά θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΡΙΚ.

Η πρόταση προνοεί μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, απαγόρευση της εισαγωγής όπλων και συζήτηση του θέματος της απαγκίστρωσης φυλακίων, καθώς και πρόγραμμα οριστικής αποστρατικοποίησης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε αναφέρει μάλιστα στο Μοντρέ ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 θα μπορούσε να συζητηθεί σ' αυτό το πλαίσιο.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, φέρεται να κατηγόρησε την Τουρκία ότι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε συνέντευξή του σε ιταλικό περιοδικό ο Ταλάτ κατηγόρησε και τον Ντενκτάς και όλους όσοι δεν επιθυμούν την ειρήνη στο νησί, ότι υποκρίνονται ότι θέλουν δήθεν λύση του Κυπριακού, αποκλειστικά και μόνο για να μη θεωρηθούν ως αδιάλλακτοι. Για το Κυπριακό ο Ταλάτ είπε ότι υποστηρίζει επαναφορά της Δέσμης Ιδεών Γκάλι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ