Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Χρυσές" ανακατατάξεις

Συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλάζουν το "χάρτη" της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας με κίνητρο κέρδη δισ. δολαρίων

Οι ξένες τράπεζες κατέχουν μεγάλος μέρος στο μοίρασμα των εργασιών της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, κλείνοντας μέχρι και συμφωνίες με ξένα ναυπηγεία. Για παράδειγμα το κόστος ναυπήγησης των δύο επιβατηγών χάι σπιντ των "Μινωικών Γραμμών", ΙΚΑΡΟΣ και ΠΑΣΙΦΑΗ έφτασε τα 53 δισεκατομμύρια δραχμές.Το ποσό αυτό κατά 70% καλύφθηκε από κοινοπρακτικό δάνειο, του οποίου την οργάνωση και τη διάθεση ανέλαβε η αμερικάνικη τράπεζα Citibank - Ναυτιλιακή Τράπεζα.

Σε ανακοίνωση της εν λόγω τράπεζας, που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ότι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το τελευταίο 5μηνο τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία της κοινοπρακτικά δάνεια (δάνεια δηλαδή από πολλές τράπεζες των οποίων την ευθύνη αναλαμβάνει η Citibank) ύψους 680 εκατ. δολαρίων και κάλυψαν "το χρηματοδοτικό φάσμα που έχει ανάγκη η ναυτιλία, δηλαδή την αγορά - ναυπήγηση νέων πλοίων" και άλλα. Επισημαίνεται ακόμα ότι η τράπεζα είχε την ευθύνη για το συντονισμό των εργασιών και επιπλέον ήταν η κύρια ανάδοχός τους. Οσον αφορά τα κέρδη των τραπεζών από τη συνεργασία με τους εφοπλιστές και τα ναυπηγεία των ξένων χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα δάνεια υπερκαλύφθηκαν "σε δύο μάλιστα περιπτώσεις όπου το κάθε δάνειο ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια,η υπερκάλυψη έφτασε το 150%"!

Τα δύο επιβατηγά πλοία "σούπερ φαστ" των "Επιχειρήσεων Αττικής ΑΕ" του Περικλή Παναγόπουλου,που κατασκευάστηκαν στα φινλανδικά ναυπηγεία, χρηματοδοτήθηκαν από την ίδια την εταιρία μόλις κατά 20%.Το επιχειρηματικό σχέδιο καλύφθηκε κατά 80% από την Τράπεζα Chase Manhattan.Δείγμα για το πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την απαγόρευση των κρατικών επιδοτήσεων αποτελεί η εταιρία ΕΛΕΤΣΟΝ,η οποία κατασκευάζει τέσσερα πετρελαιοφόρα στα ναυπηγεία "Newport News Shipbuilding" της πολιτείας της Βιρτζίνιας με αμερικανικές επιδοτήσεις!

Θυσία στις πολυεθνικές και η ελληνική ΝΕΒ

Με το επιχείρημα του διεθνούς ανταγωνισμού, προωθείται η συγκέντρωση όλου του ελέγχου του τομέα των ναυπηγοεπισκευών σε ορισμένα ναυπηγοεπισκευαστικά συγκροτήματα που, όσον αφορά την Ευρώπη, εδρεύουν κυρίως στη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΒΑ, προωθούνται συγχωνεύσεις, αλλά και εξαγορές ναυπηγείων μεταξύ χωρών - μελών της Ενωσης. Ετσι εμφανίστηκαν συγχωνεύσεις όπως τα ναυπηγεία της Ολλανδίας "Ντάμεν γκρουπ" με τα ναυπηγεία Ρίτσαρντ Ντάστον της Μεγάλης Βρετανίας. Ηδη από τις συγχωνεύσεις έχουν προκύψει ισχυρά ναυπηγοεπισκευαστικά συγκροτήματα όπως η "A & P Appledore" στη Μεγάλη Βρετανία, "Wilton fijenoord" στην Ολλανδία και "Bremer vylkan and HDW" στη Γερμανία, τα οποία ελέγχουν τη ναυπηγική βιομηχανία της Βόρειας Ευρώπης!

Ο επόμενος στόχος των τεράστιων αυτών ναυπηγοεπισκευαστικών συγκροτημάτων είναι να εξαπλωθούν προς τη Μεσόγειο εξαγοράζοντας, συμμετέχοντας ή συγχωνεύοντας ναυπηγεία της Ελλάδας. Ηδη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείριση, η "Μπράουν εντ Ρουτ",είναι πολυεθνική με έδρα την Αγγλία. Στη μοιρασιά που γίνεται στα ναυπηγεία της Ευρώπης φαίνεται να εντάσσεται και η πολυεθνική DAEWOO με έδρα τη Νότια Κορέα, η οποία όπως έγινε γνωστό προχώρησε στην αγορά του 51% των μετοχών των μοναδικών ναυπηγείων της Ρουμανίας "Mai Mangalia Shiyard" έναντι 53 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κείμενα έγραψε η Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ