Μύθος ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα. Αποκαλυπτικά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
"Πρωτιά" στον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που χάνονται, για να πάρουν οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι το δρόμο της ανεργίας, κατέχει ο τομέας της βιομηχανίας, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο τομέας της γεωργίας. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη της απασχόλησης και της ανεργίας στο διάστημα από το 1993 και μετά, που καταγράφονται στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με θέμα "Τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές στην ελληνική και τη διεθνή οικονομία". Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με την εμφανιζόμενη αυξητική τάση στον αριθμό των απασχολουμένων στον τομέα των υπηρεσιών, κύρια λόγω αυξήσεων που σημειώνεται στην εποχιακή απασχόληση, καταδεικνύει από ακόμα μια σκοπιά τον παρασιτικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας και τις θλιβερές επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, της εφαρμοζόμενης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πολιτικής παραγωγικής υποβάθμισης και περιθωριοποίησης της χώρας. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στη χώρα μας ο αριθμός των απασχολούμενων στο στενό δημόσιο τομέα, ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης, είναι από τους μικρότερους στις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Τα ίδια τα στοιχεία καταρρίπτουν το "μύθο" για το "τέρας" του δημοσίου, που επιμένουν να συντηρούν για ευνόητους λόγους οι εκάστοτε κυβερνητικοί ιθύνοντες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στην εξαμηνιαία έκθεση:
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται σχετικά με τον αριθμό των απασχολουμένων στο στενό δημόσιο τομέα και τα οποία συγκρινόμενα με άλλες χώρες της Ευρώπης ή του ΟΟΣΑ καταρρίπτουν το "μύθο" του δήθεν υπερπλεονάζοντος προσωπικού της κεντρικής δημόσιας διοίκησης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% ετησίως, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 1997 σημειώνεται άνοδος κατά 1,4%. Το αξιοσημείωτο όμως είναι - όπως σημειώνεται - ότι στη χώρα μας ο αριθμός των απασχολουμένων στη Γενική Κυβέρνηση ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης είναι από τους μικρότερους στις χώρες του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα 12,3% έναντι 18% - 19% (στις χώρες του ΟΟΣΑ)! Επίσης είναι ο μικρότερος στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου το ποσοστό αυτό φτάνει το 19,3%! Αν ληφθεί υπόψη το σύνολο του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζών δημοσίου συμφέροντος) το σχετικό ποσοστό στη χώρα μας ανεβαίνει στο 17,3% το 1995, το οποίο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Ασχετα από το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται στο δημόσιο, είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό ζήτημα πώς οι διάφορες κυβερνήσεις αξιοποιούν - δηλαδή, δεν αξιοποιούν - το δυναμικό αυτό και πως έχουν μετατρέψει το δημόσιο τομέα συνολικά σ' ένα ρουσφετολογικό μηχανισμό εξυπηρέτησης των στενών τους κομματικών συμφερόντων και χώρο ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ