Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυναμώνει ο αγώνας των απεργών της UPS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακαμπτη και μαχητική παραμένει η στάση των απεργών της ταχυδρομικής εταιρίας "United Parcel Service" (UPS), που για δέκατη μέρα συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, παρά την παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον να προσπαθήσει να συμβιβάσει την εργοδοσία της εταιρίας και τους απεργούς, ώστε να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, οι απεργοί έχουν τη συμπαράσταση του κόσμου και κυρίως των εργαζομένων της χώρας. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδικάτου των Εργαζομένων AFL - CIO, Τζον Σουίνι, μιλώντας στους απεργούς στα κεντρικά γραφεία του Σωματείου των εργαζομένων Teamsters, ανακοίνωσε την υποστήριξη από πολλούς φορείς και Σωματεία της χώρας προς τον αγώνα τους, που θα εκφραστεί και με την οικονομική υποστήριξη όλων των απεργών και των οικογενειών τους. "Θα τους ενισχύσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε", δήλωσε ο Σουίνι προς τους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του. Η καμπάνια του Σωματείου των εργαζομένων, που με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες της χώρας ενημέρωνε τους πολίτες για το δίκιο των αιτημάτων, βοήθησε πολύ ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί το μέτωπο υπέρ των απεργών.

Στο μεταξύ, ο Αλέξις Χέρμαν, εκτελών χρέη υπουργού Εργασίας, έχει παρέμβει στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών και απεγνωσμένα προσπαθεί να κινήσει τις διαδικασίες που έχουν "βαλτώσει" και έχουν προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στη ζωή της χώρας και στις εμπορικές της δραστηριότητες. Τα γεγονότα και τα έκτροπα όμως, που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών της κινητοποίησης, μάλλον έχουν μεγαλώσει το χάσμα, που δε δείχνει προς το παρόν να μπορεί να γεφυρωθεί. Ο πρόεδρος της UPS, Τζέιμς Κέλι, έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Κλίντον την ενεργοποίηση του νόμου Ταφτ - Χάρτλεϊ για να σταματήσει την απεργία. Ο εν λόγω νόμος παρέχει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο να εμποδίσει και να σταματήσει μία απεργία, αν συντρέχουν λόγοι που θα θέτουν σε κίνδυνο της δημόσια ασφάλεια και υγεία. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τη λήξη της απεργίας, πριν καν αυτή αρχίσει, στην United Airlines, πριν από μερικούς μήνες.

Η εργοδοσία καταφεύγει, όπως είναι φυσικό, σε κάθε δυνατό μέσο που τους επιτρέπει ο νόμος. Προσπάθησε επανειλημμένα να σπάσει την απεργία είτε με την αναγκαστική τοποθέτηση των στελεχών της εταιρίας να καλύψουν τα κενά που έχουν αφήσει οι εργαζόμενοι από τις θέσεις στα γκισέ έως και τους οδηγούς των φορτηγών της εταιρίας, είτε με την κλήση και τη δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας που δε δίστασε να αντιμετωπίσει τους απεργούς επιδεικνύοντας όλες τις ικανότητες καταστολής και εξαναγκασμού. Μάλιστα σε επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των απεργοσπαστών, της αστυνομίας και των απεργών, που προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους, ένας από τους απεργοσπάστες έχασε τη ζωή του και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, δύο από τους οποίους είναι απεργοί, με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας! Ενώ δε σταματά να εκφοβίζει με απόλυση τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενους, με το αιτιολογικό ότι η απεργία έχει ανεπανόρθωτα "πληγώσει την εταιρία", που αναγκαστικά θα προβεί σε μείωση των θέσεων εργασίας, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές.

Οι εργαζόμενοι όμως απέρριψαν τους "εκβιασμούς" αυτούς, θεωρώντας τους ότι είναι διαπραγματευτικό κόλπο, τόνισαν πως δε θα υποκύψουν και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα αιτήματά τους, που είναι η αύξηση του βασικού ημερομισθίου, η μείωση των θέσεων των μερικών απασχολούμενων, που με την εισαγωγή του μέτρου της μερικής απασχόλησης πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και η εξασφάλιση του ιατροφαρμακευτικού και συνταξιοδοτικού προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ