Οι μεσοβέζικες και αποσπασματικές λύσεις που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ οδήγησαν σε μία πρωτοφανή έκρηξη την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ηδη η τύχη του νομοσχεδίου αγνοείται, ενώ σήμερα η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε 24ωρη αποχή από τις εκπαιδευτικές λειτουργίες με αίτημα την ουσιαστική αντιμετώπιση συνολικά του θέματος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Παράλληλα σήμερα οι μηχανικοί του δημοσίου σε όλη τη χώρα απεργούν και οι υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου παραμένουν κλειστές με αίτημα τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ. Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι διδάκτορες καθηγητές των παραπάνω Ιδρυμάτων ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ με το ίδιο αίτημα συνεχίζουν την αποχή από τις εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη οι σπουδαστές των ΤΕΙ κινητοποιούνται με αγώνες διαρκείας, ζητώντας την καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αίτημα που εάν υιοθετούνταν πιθανότατα δε θα έφταναν τα πράγματα στο σημερινό σημείο. Χτες το απόγευμα σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας απέκλεισαν για λίγη ώρα τη Λεωφόρο Καβάλας, ενώ για σήμερα σπουδαστές της ΣΕΥΠ και της ΣΤΕΦ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια.
Ευρισκόμενο καταφανώς σε αδιέξοδο το υπουργείο Παιδείας με χτεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι ο υπουργός δε δήλωσε ποτέ ότι αποσύρεται το νομοσχέδιο και τονίζει ότι η κοινή επιτροπή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ έγινε για την εξεύρεση καλύτερης δυνατής λύσης στο θέμα. Είναι όμως προφανές από τις ανακοινώσεις του (προχτεσινή και χτεσινή) όπου δε λέγεται τίποτα για την τύχη του νομοσχεδίου που σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου έπρεπε ήδη να ήταν στη Βουλή. Αλλωστε χτες η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ότι εκτιμά "ως θετική την απόφαση αναβολής κατάθεσης του νομοσχεδίου".
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτος τόνισε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δε βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα ΤΕΙ και τους σπουδαστές τους, αλλά με την πολιτεία που προσπαθεί να θεσμοθετήσει χωρίς μελέτη. Ανέφερε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα Πανεπιστήμια δέχονται επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που κυριαρχούν.
Επεξηγώντας τη θέση του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών της παραγωγής θέλει εργατικά χέρια και αδιαφορεί εάν αυτά θα βγουν από ιδρύματα που έχουν δύο ή τρία χρόνια σπουδών. Αλλωστε, τόνισε ακόμα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις άρχισαν να εκπαιδεύουν ανθρώπους. Επιδίωξή τους, είπε, είναι η δημιουργία στρατιών ανέργων που θα αποτελούν φτηνά εργατικά χέρια. Συμπαραστεκόμαστε, συνέχισε, στους σπουδαστές των ΤΕΙ και καταλαβαίνουμε την αγωνία τους.
Σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι η αντίληψή του είναι πως δε θα κατατεθεί και διευκρίνισε ότι η επιτροπή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ που συγκροτήθηκε προχθές, θα ασχοληθεί μόνο με τη διαδικασία αξιολόγησης των ΤΕΙ με κριτήρια που ισχύουν στην Ευρώπη και αφορούν το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού, το επίπεδο και τη διάρκεια σπουδών κ. ά. "Εάν δούμε, είπε, ότι ορισμένα ΤΕΙ πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές τότε δεν έχουμε αντίρρηση να ενταχθούν αυτά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση". Απέφυγε όμως να αναφέρει ποια θα είναι η τύχη των ΤΕΙ εκείνων που δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Αντίθετη άποψη έχουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι με προχτεσινή τους απόφαση ζητούν η αξιολόγηση να ισχύσει και τα ΑΕΙ.
Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ