ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -
Διήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο θα υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες και το σημαντικό περιορισμό των τελωνειακών φραγμών που υπάρχουν σήμερα. Θα υπογραφεί επίσης συμφωνία αμοιβαίας στήριξης των εθνικών νομισμάτων και για τη διευθέτηση ζητημάτων στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Η συμφωνία, εκτός από την οικονομική, θα έχει και πολιτική σημασία, μιας και συγκεντρώνει τα πυρά των δεξιών, εθνικιστικών και φιλοδυτικών πολιτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας, πυρά τα οποία είναι ιδιαίτερα πυκνά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτη.
"Η Λευκορωσία δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας αυτής Αλεξάντρ Λουκασένκο σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "Φωνή της Γερμανίας", που δε θεωρείται άσχετη με την επίσκεψη Γιέλτσιν. "Θα παραμείνουμε στη σφαίρα πολιτικής επιρροής της Ρωσίας", τόνισε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι δεν έχει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.
Στο μεταξύ, τάσεις ενοποίησης παρατηρούνται και ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Οπως έγινε γνωστό, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος όμιλος επιχειρήσεων, που συνενώνει 50 μεγάλες παραγωγικές μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την κατασκευή αεροπλάνων της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις αυτές, που απασχολούν 140.000 εργαζομένους στη Ρωσία και 75.000 στην Ουκρανία, θα προσπαθήσουν από κοινού να θέσουν τέρμα στην είσοδο ξένων αεροπλάνων στην αγορά των δυο χωρών που παρατηρείται τελευταία. Ο εν λόγω όμιλος επιχειρήσεων φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ισχυρή μονοπωλιακή δύναμη και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες 300 ουκρανικές και 500 ρωσικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Σημειώνουμε πως τη σύμπραξη των 50 επιχειρήσεων ενέκριναν οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν και Βιτάλι Μάσολ, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Ρωσίας Βίκτορ Γκλούχιν δήλωσε: "Σήμερα, δεν τίθεται πλέον το ζήτημα αν θα είμαστε μαζί ή όχι, γιατί, αν δεν είμαστε μαζί, θα πάψουμε να υπάρχουμε".