H ενέργεια αυτή περιλάμβανε την εκπαίδευση προσωπικού, την οργάνωση και λειτουργία των κέντρων στις πόλεις, Αθήνα, Χαλκίδα, Ελευσίνα, Κατερίνη και Κομοτηνή, σε συνεργασία με τα τοπικά Εργατικά Κέντρα. Τα Εργατικά Κέντρα ανέλαβαν την πρωτοβουλία και την υλοποίησαν. Τα "Κέντρα Εξωσχολικής Δημιουργικής Απασχόλησης" ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους, έγιναν τα εγκαίνια, προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ και ήδη απασχολούν πολλά παιδιά.
Η χρηματοδότηση της όλης προσπάθειας, προβλεπόταν να αναληφθεί σε ποσοστό 70% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ 30% θα ήταν η Εθνική συμμετοχή. Παρ' όλα αυτά η χρηματοδότηση δεν ήταν επαρκής, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του κάθε "Κέντρου" ανέρχονται σε 16 εκατ. δραχμές τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα.
Μέχρι τώρα έχει χορηγηθεί μόνο ένα τμήμα από την παραπάνω χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα Εργατικά Κέντρα που έχουν αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας αυτών των "Κέντρων" να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για να καλύψουν τα έξοδα και κυρίως να καταβάλουν τους μισθούς του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ακόμα κι αυτό το τμήμα χρηματοδότησης ήρθε καθυστερημένα και τα Εργατικά Κέντρα αναγκάζονται να εκταμιεύουν χρήματα από τα ταμεία τους, έχοντας τα ίδια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι μεγάλες και δεν επιτρέπεται να αφήνει εκτεθειμένους τους συνδικαλιστές που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, πολύ περισσότερο που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αυτών των "Κέντρων".
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνονται διάφορες "λύσεις", όπως: Οικονομική συνδρομή των οικογενειών των παιδιών που απασχολούνται στα"Κέντρα" - δηλαδή ουσιαστικά να μετατραπούν σε ιδιωτικά - ή ακόμα και είσπραξη "εισφορών" των επιχειρηματιών κάθε περιοχής, για να φτιαχτεί έτσι και το κοινωνικό προφίλ τους ως νέοι... ευεργέτες. Αυτές οι "λύσεις" δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από το συνδικαλιστικό κίνημα.
Τέλος, η αξιοποίηση των προγραμμάτων των ευρωπαϊκών ταμείων (πχ NOW 2), θα πρέπει να γίνει για τη δημιουργία νέων "κέντρων" κι όχι να λειτουργήσει σαν παράταση της βιωσιμότητας των ήδη υπαρχόντων, για μερικούς μήνες ακόμα. Για να εξασφαλιστεί αυτή η βιωσιμότητα πρέπει να καλύπτονται τα έξοδα μισθοδοσίας - ασφάλισης του εκπαιδευτικού προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επιμείνουν τα Εργατικά Κέντρα.
Επιπλέον η ΓΣΕΕ πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στην Εργατική Εστία για την εξασφάλιση κονδυλίων ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ θα πρέπει να επιδιωχτεί και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις η χρηματοδότηση "κέντρων εξωσχολικής απασχόλησης".
Τα εργατικά Κέντρα μπορούν να αξιοποιούν ποικιλόμορφες πρωτοβουλίες για να αναπτυχθούν οι διάφορες δραστηριότητες των "Κέντρων", αποφεύγοντας να ακολουθήσουν μορφές όπως η έμμεση διαφήμιση καταναλωτικών προϊόντων και η προβολή συγκεκριμένων εταιριών, ιδιαίτερα όσων έχουν σχέση με το παιδί.
Είναι ανάγκη να στηριχτεί αυτή η πρωτοβουλία, αλλιώς κινδυνεύουν να μετατραπούν τα "Κέντρα" σε προβληματικά και να αποτελέσουν εύκολη λεία στα χέρια των ιδιωτών που θα καρπωθούν τον κόπο των συνδικάτων.
Γιώργος ΠΟΝΤΙΚΟΣ
Μέλος ΔΣ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ