ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -
Αδιέξοδες διαγράφονται οι προσπάθειες της "Ομάδας Επαφής" να προωθήσει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Κράινα, με στόχο την αποτροπή ενός νέου πολέμου στα κροατικά εδάφη.
Η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ δήλωσε πως θα το εξετάσει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή της για αποχώρηση των κυανοκράνων από την Κροατία, οι Σέρβοι της Κράινα αρνούνται και να το δουν, αν οι κυανόκρανοι δε μείνουν στις θέσεις τους, ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρνήθηκε ακόμη και να δεχτεί τους μεσολαβητές της "Ομάδας Επαφής".
Η απόρριψη του σχεδίου από τους ηγέτες της Κράινα θεωρούνταν αναμενόμενη και δεν αιφνιδίασε. Αντίθετα, η άρνηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς να δεχτεί τους απεσταλμένους της "Ομάδας Επαφής", για την οποία δε δόθηκε μάλιστα καμία εξήγηση, όχι μόνον αιφνιδίασε, αλλά και αποτέλεσε ένα κακό σημάδι εξαιρετικής σημασίας, ειδικά για τον Πρόεδρο Τούτζμαν και τα σχέδιά του.
Πληροφορίες από την πρώην Γιουγκοσλαβία ανέφεραν τον τελευταίο καιρό, ότι ο Κροάτης Πρόεδρος έλπιζε σε ενός είδους διακανονισμό - συμβιβασμό με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τον οποίο, το Βελιγράδι θα αναγνώριζε την Κροατία μέσα στα σημερινά της σύνορα - πράγμα που θα της επέτρεπε να ανακαταλάβει έστω και στρατιωτικά την Κράινα - και σε αντάλλαγμα, το Ζάγκρεμπ θα έπαυε να υποστηρίζει τους μουσουλμάνους της Βοσνίας. Η συγκεκριμένη κίνηση, όμως, του Μιλόσεβιτς έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος για συμβιβασμό με την Κροατία, τουλάχιστον σήμερα.
Μετά την αποτυχία της προώθησης ειρηνευτικού σχεδίου για την Κράινα και καθώς οι συγκρούσεις στο θύλακο του Μπίχατς, όχι μόνον δεν παύουν, αλλά κλιμακώνονται, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τη σύγκληση μιας νέας Διεθνούς Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία. Ο Αλέν Ζιπέ υποστήριξε πως οι σημερινές τάσεις οδηγούν προς κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Βοσνία και πως αν δε γίνει κάτι σύντομα, ίσως αποδειχτεί πως σε τρεις μήνες θα είναι πάρα πολύ αργά. Την πρόταση της Γαλλίας υποστηρίζουν ακόμη οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και ίσως, λόγω της ευρείας αυτής υποστήριξής της, μια νέα Διεθνής Διάσκεψη για τη Γιουγκοσλαβία να πραγματοποιηθεί τελικά.