Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αγορανομικά"

Ο - και "εκσυγχρονιστής" - πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εμπορίου, κ. Σημίτης, σε κάθε ευκαιρία δηλώνει και ξαναδηλώνει, ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησης είναι "να προστατεύσει τον καταναλωτή". Αλλά - λέει - "επειδή το κράτος δεν επαρκεί για ελέγχους", σκέφτεται να αναθέσει την αποστολή αυτή σε ιδιώτες, - δηλαδή σε κάποιο ιδιωτικό ινστιτούτο...

Η προστασία, φυσικά, του καταναλωτή δεν αποτελεί κάποιο αόριστο, ασαφές και αφηρημένο αγαθό. Οποιαδήποτε προστασία οφείλει να κατευθύνεται προς δύο, κυρίως, στόχους:

  • στην προστασία της υγείας του καταναλωτή. Και,
  • στην προστασία του εισοδήματος του καταναλωτή.

Οι αρμόδιες κρατικές αρχές, - είτε αρέσει αυτό στον κ. Σημίτη είτε όχι - είναι υποχρεωμένες να παρέχουν προστασία στον καταναλωτή και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Για την προστασία της υγείας του καταναλωτή οφείλουν να ελέγχουν καθημερινά και επισταμένως την ποιότητα και την καταλληλότητα των αγαθών, - είτε για τρόφιμα και ποτά πρόκειται, είτε για φάρμακα και καλλυντικά, είτε για συσκευές και άλλα οικιακά και προσωπικά είδη.

Και για την προστασία του εισοδήματος του καταναλωτή οφείλουν να παρακολουθούν καθημερινά και από κοντά τις τιμές, ούτως ώστε μόλις επισημαίνουν αναιτιολόγητες ανατιμητικές τάσεις να παρεμβαίνουν δραστικά προς ομαλοποίηση της αγοράς...

Θα ισχυριστεί, ίσως, ο κ. Σημίτης, ότι το υπουργείο Εμπορίου δεν έχει καμιά δυνατότητα αγορανομικού ελέγχου και, ή ο ίδιος ή κάποιοι υφιστάμενοί του, θα ανασύρουν το προσφιλές τους επιχείρημα, ότι ναι μεν, αλλά ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανελαστική σ' αυτά κτλ. κτλ..

Πρώτα - πρώτα, κρατική παρέμβαση στην αγορά δε σημαίνει υποχρεωτικά και διατίμηση.

  • Μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη ειδικών μηχανισμών παρέμβασης, η κίνηση των οποίων ομαλοποιεί την αγορά.
  • Μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη (και στήριξη) Περιφερειακών Αγορών, η λειτουργία των οποίων εκλογικεύει και ομαλοποιεί τις τιμές.
  • Μπορεί να σημαίνει την εμπορική δραστηριοποίηση υγιών συνεταιρισμών, η παρουσία των οποίων θα αποτρέπει πολλά από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Και, τέλος,
  • Μπορεί - και οφείλει - να σημαίνει την προστασία της ελευθερίας του ανταγωνισμού, η οποία, άλλωστε, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και η οποία θα συμβάλει στην εξάλειψη των νοσηρών παραμορφώσεων της ελληνικής αγοράς.

Η μήπως δε γνωρίζει, τάχα, ο κ. Σημίτης ότι οι "νονοί της αγοράς" κατορθώνουν και νοθεύουν τους θεμελιώδεις νόμους της προσφοράς και της ζήτησης (με "στοκαρίσματα" αγαθών, με αποκρύψεις, με τεχνητές ελλείψεις κλπ.), ώστε να διαμορφώνουν "εύλογες" ανατιμητικές τάσεις και ανατιμήσεις και να αισχροκερδούν ανενόχλητοι;

Αλλά, στην ανάγκη, κρατική παρέμβαση στην αγορά (εκτός από όσα αναφέρθηκαν) μπορεί να σημαίνει ακόμη και διατίμηση!

Διότι, ως έσχατο και προσωρινό μέσο, η κυβέρνηση έχει και αυτή τη δυνατότητα. Την παρέχει η αναθεωρημένη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προβλέπει έκτακτα προστατευτικά μέτρα της οικονομίας (άρα και έλεγχο των τιμών) κατά τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε.

Ειδικότερα, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 226 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης αναφέρει:

"Κατά τη μεταβατική περίοδο, ένα κράτος - μέλος, που αντιμετωπίζει σοβαρές και ενδεχομένως παρατεινόμενες δυσχέρειες σε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και δυσχέρειες που δύνανται να επιφέρουν σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε ορισμένη περιοχή, δύναται να ζητήσει να του επιτραπεί η λήψη μέτρων διασφάλισης για την εξισορρόπηση της κατάστασης ή την προσαρμογή του εν λόγω τομέα στην οικονομία της κοινής αγοράς...".

Τώρα αν ο κ. Σημίτης και οι συνάδελφοί του, θεωρούν ότι ένας πληθωρισμός της τάξης του...13% για το 1995 δε θα δημιουργήσει σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας, είναι δικό τους πρόβλημα.

Η στήλη τα αναφέρει όλα αυτά όχι για να πείσει την κυβέρνηση, αλλά μήπως και περιορίσει τις κενές περιεχομένου δηλώσεις των μελών της, οι οποίες προκαλούν την κοινή γνώμη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ