Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Επιμένουν στις μεθοδεύσεις κατάργησής του
  • ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΠΟΛ.ΑΝ συμμετείχαν χτες στη συνάντηση με τον Στ. Παπαθεμελή. Συμφώνησαν όλοι ότι "υπάρχει πρόβλημα"
  • Γερ. Αραβανής: "Δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε τέτοια συνάντηση"

Τακτικό ελιγμό επιχείρησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής στο θέμα του ασύλου, αφού, μετά τις αντιδράσεις, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις πρόσφατες τοποθετήσεις του, λέγοντας ότι ουδέποτε μίλησε για αλλαγή του καθεστώτος ασύλου. Είναι όμως σαφές ότι ο ίδιος τόσο παλιότερα, όσο και με την τελευταία ανακοίνωση - πρόσκληση προς τα κόμματα μιλούσε για "προσέγγιση του πανεπιστημιακού ασύλου από αστυνομικής πλευράς", αφού όπως υποστήριζε,"υπάρχει αδυναμία των πανεπιστημιακών αρχών να περιφρουρήσουν τις εκδηλώσεις", που πραγματοποιούνται στο χώρο των σχολών.

Στη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο πήραν μέρος μόνο οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης. Ο υπουργός εξέφρασε τη χαρά του γιατί οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συμμερίζονται τους προβληματισμούς του. Δήλωσε ότι "δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης το πολιτικό άσυλο, με την έννοια της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου", διευκρινίζοντας όμως ότι κατέληξαν στη διαπίστωση πως "πρόκειται για ένα σοβαρό και λεπτό θέμα και γι' αυτό απαιτείται διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μην έχουμε επανάληψη ασχημιών".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός δε δέχτηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ ούτε οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συζήτησαν με τον υπουργό, έδωσαν κάποιες διευκρινίσεις για τα πραγματικά σχέδια και τις προτάσεις της Αστυνομίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής εξηγώντας γιατί δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη το Κόμμα δήλωσε: "Διαφαινόταν ότι το υπουργείο κινούνταν στην κατεύθυνση του περιορισμού ή της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Εμείς δεν ήταν δυνατόν να συζητήσουμε ένα τέτοια θέμα και πολύ περισσότερο όταν η πρωτοβουλία προήλθε από ένα χώρο, όπως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που είναι εντελώς αναρμόδιο. Τα υπαρκτά προβλήματα με τους λεγόμενους αναρχικούς να τα συζητήσουν οι πρυτανικές αρχές. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να γίνει αυτό με την Αστυνομία στα πλαίσια του ισχύοντος καθεστώτος. Η Αστυνομία οφείλει να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από τους καταληψίες και όχι να τους ωθεί στις καταλήψεις. Πολύ περισσότερο τώρα τελευταία που αυξάνονται τα κρούσματα αυταρχισμού και εντείνεται η καταστολή και σε άλλους τομείς". Σχολιάζοντας τέλος την πρωτοβουλία Παπαθεμελή ο Γερ. Αραβανής είπε ότι "έχουν προφανώς κάποια σχέδια και μεθοδεύουν την υλοποίησή τους. Βεβαίως, μπροστά στις αντιδράσεις που συναντούν αναδιπλώνονται, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος τι τελικά θα πράξουν και μέχρι πού θα φτάσουν".

Εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη για την υπονόμευση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου οι φοιτητές του Οικονομικού τμήματος της Νομικής έκλεισαν στις 12 χτες το μεσημέρι και για μισή ώρα την οδό Σόλωνος στο ύψος της σχολής.

Με αφορμή τη χτεσινή σύσκεψη ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ένας διάλογος γόνιμος και απροκάλυπτος με προεξάρχουσα θέση εκείνων που γνωρίζουν και διαχειρίζονται τις κρίσεις "από μέσα" θα μπορέσει να δώσει αποδεκτές λύσεις "χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούμε τους θεσμούς και τα σύμβολα, χωρίς να ξεριζώσουμε την ιστορική μας παράδοση χωρίς να υποχωρήσουμε στις επιδιώξεις μιας ψευτοτρομοκρατίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ