Σκεπτικισμός και πλούσιος προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους μαθητές. Μιλούν στο "Ρ" μαθητές σχολείων της Γκράβας
"Αυτό που αποκόμισα σαν προσωπική εμπειρία, είναι ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πιστεύω ότι πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας σαν μαθητές και με τους γονείς μας και με τους καθηγητές μας. Μην ξεχνάμε ότι και αυτοί βιώνουν τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης όπως τα βιώνουμε και εμείς".
Αυτά τα λόγια με την αφοπλιστική διάθεση αυτοκριτικής για τη μέχρι τώρα πορεία, αλλά και της προοπτικής για το μέλλον, ανήκουν στην Ευαγγελία Σαμαρτζή μαθήτρια της Α' τάξης του 2ου Λυκείου Γκράβας. Στο σχολείο της πριν από λίγες μέρες σταμάτησε η κατάληψη, αλλά όπως μας είπε "τόσο στους συμμαθητές μου όσο και σε μένα, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το τι θα γίνει στο μέλλον".
Αυτός ο προβληματισμός φαίνεται πως αγγίζει κάποιο τμήμα των μαθητών οι οποίοι έχουν αρχίσει και επανεξετάζουν πλέον το κατά πόσο η κατάληψη από μόνη της μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
"Δεν μπορώ να δώσω τώρα κάποια συγκεκριμένη απάντηση αλλά κάτι δεν πάει καλά και φέτος με τις καταλήψεις σαν μορφή αγώνα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ τους μαθητές από δω και στο εξής", μας είπε ηΑννα Μελέντη μαθήτρια της Α' τάξης του 1ου Λυκείου Γκράβας.
Αυτό που εκφράστηκε από τα παιδιά ήταν από τη μια ένας δημιουργικός προβληματισμός για το μέλλον του μαθητικού κινήματος και από την άλλη ένα μένος ενάντια στα αστικά ΜΜΕ, αλλά και μια διάθεση συμπάθειας απέναντι στον "Ριζοσπάστη". Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση στο 22ο Λύκειο Γκράβας, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη, όπου οι μαθητές είπαν: "Είναι από τον "Ριζοσπάστη", να τους αφήσουμε να μπουν".
Στο συγκεκριμένο σχολείο τα παιδιά ήταν προφανώς τρομοκρατημένα από την προβοκατόρικη στάση των ΜΜΕ στο θέμα των μαθητικών κινητοποιήσεων. Τα παιδιά μάς είπαν για τον ΑΝΤΕΝΑ, ο οποίος παρουσιάζοντας ρεπορτάζ από το σχολείο τους έδειχνε παλιότερα πλάνα από καταστροφές σε άλλα σχολεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αυτό το σχολείο. Επίσης τα παιδιά δεν ήθελαν να δημοσιευτούν τα ονόματά τους στην εφημερίδα και δε δέχτηκαν να φωτογραφηθούν τα πρόσωπά τους, αφού όπως είπαν "η εισαγγελική επέμβαση ισχύει ακόμα".
"Αυτό που πήραμε σαν προσωπική εμπειρία είναι ότι η συμμετοχή και η συλλογική δράση είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει οποιαδήποτε κινητοποίηση, είτε είναι μαθητική, είτε είναι φοιτητική, είτε είναι εργατική, να χαρακτηριστεί πετυχημένη ή αποτυχημένη", λέει ο Βασίλης μαθητής του σχολείου και μέλος της Επιτροπής Κατάληψης. Αποκαλυπτικός στο θέμα των καταστροφών στα υπό κατάληψη σχολεία αλλά και των επεισοδίων που δημιουργούνται στις μαθητικές πορείες είναι ο Μιχάλης: "Πιστεύω ότι πρέπει να ριχτούν ευθύνες στα εξωμαθητικά στοιχεία, που για μένα είναι προβοκάτορες βαλτοί για να δημιουργούν φασαρίες, με σκοπό να δυσφημούν των αγώνα των μαθητών. Αυτά τα άτομα τραβούν, παραπλανούν αν θες και άλλα παιδιά της ηλικίας μου, εκμεταλλευόμενοι πολλές φορές την αφέλειά τους".
Ο Γιώργος, επίσης μέλος της Επιτροπής Κατάληψης, προσθέτει: "Τώρα επικρατεί ένας σκεπτικισμός από μεριάς μας αλλά και από άλλους συμμαθητές μας, τι κάνουμε, πού πάει τελικά αυτό που ονομάζουμε μαθητικό κίνημα. Σίγουρα μας προβληματίζει πολύ ο εθιμικός χαρακτήρας που έχει πάρει η κατάληψη σαν μορφή αγώνα και εδώ είναι που πρέπει να απαντήσει το μαθητικό κίνημα".
Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ