Πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι πήραν ήδη το φάκελο για να συμπληρώσουν τη φορολογική δήλωση. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, θα ταχυδρομηθούν και οι υπόλοιποι (περίπου 1.800.000)
Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, από αυτούς που ήδη έχουν γίνει μόνιμοι... πελάτες της Εφορίας, καθώς έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια, πήραν ήδη το φάκελο από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, που περιέχει το έντυπο με τις οδηγίες και τις νέες φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να συμπληρωθούν (με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1994) και να υποβληθούν στην Εφορία μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μέχρι στιγμής, από τους 3.300.000 περίπου "πελάτες της Εφορίας" έχουν ήδη πάρει το φάκελο με τις νέες φορολογικές δηλώσεις πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη υπολογίζεται να τον πάρουν και οι υπόλοιποι, καθώςμέχρι τις 2 Μάρτη πρέπει να έχουν συμπληρώσει και υποβάλει τη δήλωση στην Εφορία όλοι οι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες), εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους για τους οποίους η προθεσμία υποβολής της δήλωσης λήγει στις 12 Μάρτη.
Φέτος, στους καταλόγους της Εφορίας, θα προστεθούν περίπου κοντά στις 400.000 νέοι "πελάτες". Είναι αυτοί που θα προέλθουν από τους Ελληνες πολίτες ηλικίας 25 ετών και άνω (η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να υποβάλουν δήλωση, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα), τους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες εμπόρους (που, ελέω "αντικειμενικών κριτηρίων", θα υποχρεωθούν να υποβάλουν επίσης φορολογική δήλωση). Αξίζει να σημειωθεί ότιοι 25άρηδες και όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν "πάρε - δώσε" με την Εφορία, είτε επειδή δεν είχαν εισόδημα να δηλώσουν, είτε για άλλο λόγο, δε θα παραλάβουν από το ΚΕΠΥΟ τα έντυπα της φορολογικής δήλωσης, αλλά θα πρέπει να τα ζητήσουν μόνοι τους από την Εφορία ή από κάποιο φοροτεχνικό γραφείο. Με δηλώσεις του στο "Ρ", ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) των ΔΟΥ, Ανδρέας Μακρυπίδης,αφού σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών οργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στις Εφορίες για τα νέα μέτρα ("πόθεν έσχες", "αντικειμενικά" κριτήρια κλπ. ), μέμφθηκε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν αντιμετώπισε σωστά το θέμα του τεκμηρίου των πιστωτικών καρτών. Είναι ένα νέο τεκμήριο που ψηφίστηκε το Απρίλη, ενώ η σχετική εγκύκλιος βγήκε πολύ καθυστερημένα (τον Οκτώβρη). Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ασάφειες, όπως: Τι γίνεται με τις περιπτώσεις απώλειας της πιστωτικής κάρτας, κλοπής της, χρησιμοποίησής της από τρίτον, ανάληψης χρημάτων ή όταν μαζί με τον κάτοχο της κάρτας έχουμε χρήση της κάρτας και από τα μέλη της οικογένειας; Για να δούμε τις λύσεις, πρέπει πρώτα να δούμε το σκεπτικό της εφαρμογής του τεκμηρίου της κάρτας, πού ήταν η λογική. Γι' αυτό και είναι αυτοτελές τεκμήριο, ενώ όλα τα άλλα τεκμήρια είναι προσθετικά.
Το τεκμήριο της πιστωτικής κάρτας ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο κάτοχος φορολογούμενος δαπανήσει, μέσω αυτής, ποσά μεγαλύτερα απ' αυτά που δηλώνει. Μόνο εκεί είναι πρόβλημα, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των καρτών ανέρχεται σε 1.000.000 και όχι των κατόχων, αφού πολλοί έχουν παραπάνω από μία. Πόσοι από αυτούς δαπάνησαν με την κάρτα παραπάνω από όσα δήλωσαν, ή εξόφλησαν αγορά κινητού μεγάλης αξίας; Πρόκειται για δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις, που οι ίδιοι διά μέσου των επιχειρήσεων στις οποίες εξόφλησαν, π. χ. το αυτοκίνητο, μπορούν να ξέρουν και το ακριβές ποσό που δαπάνησαν.
Πάντως με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η λεγόμενη"διεύρυνση της φορολογικής βάσης" ήταν σημαντική και το 1993 (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 1994). Συγκεκριμένα, το 1992 οι φορολογούμενοι αυξήθηκαν από 3.096.000 που ήταν το 1993 σε 3.200.000 περίπου. Για το 1994 προβλέπεται μεγάλη αύξηση, καθώς - με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το Μάρτη του 1995 για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 1994 - φέτος, καλούνται να υποβάλουν δήλωση ΟΛΟΙ οι νέοι άνω των 25 ετών και οι αγρότες. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότιφέτος οι φορολογικές δηλώσεις - άρα και ο αριθμός των φορολογούμενων που θα υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος - θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τον αριθμό των 3.700.000.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι με δεδομένο πως θα υποβληθούν και δηλώσεις από τους 25άρηδες, που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα, θα αλλοιωθεί σημαντικά η εικόνα, τόσο για το μέσο κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδημα, όσο και για το μέσο κατά κεφαλήν φόρο.
Αποστόλης ΡΑΣΙΔΑΚΗΣ