Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
AINOΣ
Ενας δρυμός με ημερομηνία λήξης

Το να μιλήσει κανείς για την καταστροφή που προξενεί στην ελληνική χλωρίδα η παράνομη βόσκηση αποτελεί πλέον κοινοτοπία. Ολος ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται έρμαιο στα χέρια μερικών αδίστακτων βοσκών που βλέπουν τα συμφέροντά τους πάνω απ' το πολύτιμο δημόσιο αγαθό που είναι το δάσος. Και φυσικά βρίσκουν την ανοχή και πολύ συχνά τη συνενοχή των διαβρωμένων ή ανίκανων κρατικών υπηρεσιών που αδυνατούν να προστατέψουν την εθνική περιουσία. Ο λόγος σήμερα για την Κεφαλλονιά και με τα όσα εκεί διαδραματίζονται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες.

Ενας δρυμός στο έλεος της παρανομίας

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου διαθέτει την περίφημη Κεφαλονίτικη ελάτη που είναι μοναδική στο είδος της. Ομως, αντί για προστασία το συγκεκριμένο είδος κινδυνεύει με αφανισμό, όπως επισήμανε πριν λίγους μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο δρυμός ουσιαστικά είναι αφύλαχτος και η παράνομη βοσκή εμποδίζει τα ελάχιστα καινούρια δεντράκια να αναπτυχθούν. Είναι στην κοινή θέα ντόπιων και επισκεπτών εικόνες με φαγωμένα από κατσίκια δεντράκια και καταστραμμένα συρματοπλέγματα που υποτίθεται προφυλάσσουν το δρυμό. Παρά τις συχνές εκκλήσεις της ΕΠΦΙΚΗ (Εταιρεία Προστασίας της Φύσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης) προς κάθε αρμόδιο (αν υπάρχει τέτοιο είδος στο ελληνικό κράτος) για δημιουργία δασικού φυτωρίου, τίποτα δε γίνεται. Η φυσική ανανέωση είναι αδύνατη με τις σημερινές συνθήκες και το δάσος θα κινδυνεύσει άμεσα αν υπάρξει και νέα μεγάλη πυρκαγιά. Ισως τότε δούμε ξανά τα κροκοδείλια δάκρυα υπουργών, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, που σαφώς δε θα 'χουν την παραμικρή αξία. Απλώς θα χρησιμέψουν για τις θεαματικότητες σόου τύπου Κορομηλά...

Το γελοίον του πράγματος

Πολίτες που έχουν πάρει ζεστά το θέμα (ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιοι) έχουν καταγγείλει ότι στο δρυμό έχουν οι "γνωστοί - άγνωστοι" ξεράνει πολλά στρέμματα δάσους, είτε χρησιμοποιώντας χημικά, είτε ξύνοντας τις φλούδες των δέντρων γύρω απ' το κορμό. Αλλοι... ευυπόληπτοι πολίτες έχουν οργώσει με πέτρες εκτάσεις του δρυμού με στόχο να τις οικειοποιηθούν. Το γνωστό είδος των οικοπεδοφάγων. Αλήθεια, σε ποια γενιά αυθαιρετούχων θα ενταχθούν απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ τα αυθαίρετα που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ξεφυτρώσουν; Ιδωμεν. Ομως το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια. Κτηνοτρόφοι σε δημόσια συγκέντρωση απείλησαν παρουσία επίσημων εκπροσώπων, ότι αν δεν αποσυρθούν οι μηνύσεις που τους είχαν υποβληθεί, γιατί βοσκούσαν σε αναδασωτέες εκτάσεις, θα έκαιγαν το καλοκαίρι το δάσος (σ.σ. αυτό έγινε πριν από δυο χρόνια σε κινηματογράφο του Αργοστολίου). Και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά κυκλοφόρησαν οι φήμες για "μορατόριουμ" του τότε νομάρχη μαζί τους με στόχο την αποφυγή των πυρκαγιών!

Απίθανα κι όμως αληθινά

Πριν από χρόνια το χωριό Μαρκόπουλο είχε πληγεί από μεγάλες πυρκαγιές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο πρόβλημα αυτό. Η αυτοοργάνωσή τους (σ.σ. όπως και στην περίπτωση των Ραχών της Ικαρίας) απέτρεψε και νέες καταστροφές. Ενας κοινοτικός σύμβουλος έπιασε επ' αυτοφώρω άτομο να επιδίδεται στο κόψιμο μικρών δενδρυλλίων (σ.σ. στην εφημερίδα υπάρχουν τα στοιχεία). Μάλιστα πήρε το ένα για πειστήριο και κατέθεσε μήνυση. Αποτέλεσμα; Καταδικάστηκε ο ίδιος σε φυλάκιση, γιατί ο δράστης κατέθεσε κι αυτός μήνυση για... βιαιοπραγία. Η δίκη του ίδιου ακόμα εκκρεμεί (σ.σ. μιλάμε για εκκρεμότητα έξι χρόνων, ψιλοπράγματα δηλαδή). Βέβαια το έργο των πάσης φύσεως παρανόμων δε σταματά στην καταστροφή της χλωρίδας.

Στόχος και τ' άγρια άλογα

Βέβαια το έργο των πάσης φύσεως παρανόμων δε σταματά στην καταστροφή της χλωρίδας. Είναι γνωστό ότι στον Αίνο ζουν τα άγρια άλογα της φυλής της Πίνδου. Μικρόσωμα και με δυνατότητες να επιβιώνουν σ' ένα εχθρικό γι' αυτά φυσικό περιβάλλον, με πολύ κρύο και χιόνια το χειμώνα και ξηρασία με ελάχιστο νερό το καλοκαίρι. Ομως, αν και το φυσικό περιβάλλον δεν κατόρθωσε να τα εξαφανίσει κάνουν ό,τι μπορούν γι' αυτό οι άνθρωποι. Αρχές της δεκαετίας του ογδόντα είχαν καταγραφεί πάνω από είκοσι πέντε άλογα της κατηγορίας αυτής. Σήμερα υπολογίζονται μόνο δέκα από τα οποία τα περισσότερα δεν έχουν την ικανότητα αναπαραγωγής. Αιτία της δραματικής αυτής μείωσης ορισμένοι επιτήδειοι που τα παγιδεύουν και τα μοσχοπουλάνε. Μια δεύτερη κατηγορία από αυτούς τα σκοτώνει, με στόχο την ολοκληρωτική τους εξαφάνιση. Κι αυτό συνδέεται με το γεγονός της πιθανής διεθνοποίησης του θέματος για τον Αίνο και της ουσιαστικής προστασίας του. Αυτό θα τους στερήσει τη δυνατότητα να λυμαίνονται ελεύθερα το δρυμό. Το χειμώνα του 1993 δυο πολίτες αντίκρισαν κοντά σε μια πηγή σκοτωμένο ένα ζευγάρι άλογα. Τα σκάγια ήταν, όπως κατήγγειλαν, εμφανή ακόμα και σε άτομα περιορισμένης όρασης. Ομως οι υπεύθυνοι της νομαρχίας διέγνωσαν "άγνωστα αίτια". Τουλάχιστον ως άσχετοι έπρεπε να διωχτούν. Κι όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα. Οπως τίποτα δεν έγινε με την πρόταση επιστημόνων του Γεωργικού Πανεπιστημίου για την τεχνητή αναπαραγωγή του είδους. Αν δε γίνει κάτι άμεσα ο Αίνος με τα έλατα και τα άγρια άλογα θα αποτελεί παρελθόν και θα αναφέρεται στα βιβλία της Φυσικής Ιστορίας ως μια ακόμα περίπτωση καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ