Ο συνεχιζόμενος ισραηλινός εποικισμός της Δυτικής Οχθης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ειρηνευτική διαδικασία
ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-
Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ τους, φαίνεται ότι έχουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Μπαλαντίρ στο Παρίσι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία κρίση στις ισραηλινό - παλαιστινιακές σχέσεις και ότι, το αργότερο μέσα στους επόμενους 3 μήνες, θα έχει υπογραφεί οριστική συμφωνία μεταξύ τους. Οσο για την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Πέρες διευκρίνισε ότι πραγματοποιήθηκε, επειδή η Γαλλία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ΕΕ μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ειρήνευση και το μέλλον της Μέσης Ανατολής.
Με την εκτίμηση αυτή δε φαίνονται να συμφωνούν, όμως, και οι Παλαιστίνιοι. Ο Φαρούκ Καντούμι, αρμόδιος της ΟΑΠ για τις εξωτερικές υποθέσεις, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στις ισραηλινό - παλαιστινιακές συνομιλίες έχουν παρουσιαστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες, όπως είναι ο συνεχιζόμενος ισραηλινός εποικισμός της Δυτικής Οχθης, οι οποίες αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να καλέσει τους συνεγγυητές της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και ΟΑΠ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την επιβίωση της συμφωνίας.
Την άποψη του Καντούμι εμφανίστηκε να υποστηρίζει από την Ιερουσαλήμ και ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μέλος της παλαιστινιακής αυτόνομης αρχής και υπεύθυνος για ζητήματα πολιτισμού. Ο Ράμπο, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, εξέφρασε τη γνώμη ότι η ΟΑΠ πρέπει να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως ελάχιστο δείγμα διαμαρτυρίας, για τη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.
Παράλληλα, με αυτόν τον λεκτικό διαξιφισμό, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ήρθαν σε άμεση αντιπαράθεση, όχι για πρώτη φορά μέσα στις 10 αυτές πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα δίπλα σε μεθοριακό φυλάκιο στο Κισουφίμ, όπου υπάρχει είσοδος για τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια αυτή, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε από φανατικούς παλαιστινίους ισλαμιστές.
Λίγο αργότερα, χτες το πρωί, συγκρούσεις έγιναν κοντά στον εβραϊκό οικισμό Αλέι Ζαχάβ της Δυτικής Οχθης, όταν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους για την εγκατάσταση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός δεν άργησε να απαντήσει και μάλιστα δυναμικά, ανοίγοντας πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν υπήρχαν πληροφορίες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες.
Ο ισραηλινός στρατός, όμως, μοιάζει να έχει και άλλο ένα μέτωπο, αυτή τη φορά στον Νότιο Λίβανο. Δύο επιθέσεις από αέρος, αλλά και από ξηράς, πραγματοποίησαν, χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες εναντίον θέσεων της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά" των σιιτών ανταρτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανικής πολιτοφυλακής, που υποστηρίζεται από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης σκοτώθηκαν 4 μαχητές της "Χεζμπολά" και τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Για τη δεύτερη επίθεση, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.
Οι επιθέσεις αυτές του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο, οι οποίες διακρίνονται για τη σκληρότητά τους και το εύρος τους, ήταν η 2η και η 3η αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 1995 και έχουν δώσει αφορμή σε πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για αλλαγή της ισραηλινής τακτικής απέναντι στο Νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα απέναντι στους μαχητές της "Χεζμπολά". Μάλλον έχει αποφασιστεί ότι η περίοδος της σχετικής ηρεμίας και ανοχής απέναντι στη "Χεζμπολά" έλαβε τέλος.