Αλλος ένας γύρος συνομιλιών άρχισε χτες ανάμεσα στην ΟΑΠ και το Ισραήλ στο Κάιρο, με θέμα τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών και την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-
Αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, που παρουσιάστηκαν στην πορεία εφαρμογής της μεταξύ τους ειρηνευτικής συμφωνίας, εμφανίστηκαν, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.
Οι 2 άνδρες είχαν δίωρη συνάντηση, χτες το πρωί, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ. Παράλληλα με τους Αραφάτ και Πέρες, άρχισε και άλλος ένας γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην ΟΑΠ και το Ισραήλ στο Κάιρο, με θέμα τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών και την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας.
Ο Σιμόν Πέρες, όμως, είχε αρκετά φορτωμένη μέρα από τις συνεχόμενες συναντήσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών θα υπέγραφε, χθες το απόγευμα, συμφωνία συνεργασίας για λογαριασμό της χώρας του με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης της Κύπρου Αλέκο Ευαγγέλου. Ο Α. Ευαγγέλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού υπουργού Αστυνομίας Μοσέ Σαχάλ, επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς θα επισκεπτόταν και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Από την Κυριακή, δε, η κυπριακή αστυνομία έχει πάρει έκτακτα μέτρα προστασίας γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία, επικαλούμενη τόσο δικές της πληροφορίες όσο και αίτημα των ίδιων των Ισραηλινών διπλωματών.
Από την Κυριακή, βρίσκεται στο Ισραήλ και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος είχε αμέσως μετά την άφιξή του συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Πέρι τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων που θα είχε στο Ισραήλ ήταν η απειλή των πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αναχωρώντας από το Κάιρο, όπου είχε συναντήσεις για το ίδιο θέμα και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία για την προσχώρηση του Ισραήλ στη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.
Εκκληση, από την πλευρά του και όχι πίεση, απηύθυνε, χθες, προς τη Διεθνή Κοινότητα ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ελίας Χράουι. Ο Χράουι, αφού υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε η εδραίωση της ειρήνης στο εσωτερικό του Λιβάνου, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να βοηθήσει στην εφαρμογή της Απόφασης 425 του 1978 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καλεί το Ισραήλ να απομακρύνει τα στρατεύματα του από το Νότιο Λίβανο.
Παρά, όμως, τις παντός είδους συναντήσεις και συζητήσεις, συγκρούσεις έγιναν και χτες στο Νότιο Λίβανο ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε αντάρτες της "Χεζμπολά", που υποστηρίζεται από το Ιράν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να σκοτωθεί ένας άνδρας της λιβανικής πολιτοφυλακής.
Τέλος, η ισραηλινή εφημερίδα "Χαάρετζ", σε χτεσινό της δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ισμάτ Κατανί, πρώην πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, ο οποίος επισκέφτηκε το Ισραήλ πριν από 1 μήνα, μετέφερε στον Γιτζάκ Λαϊόρ, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, την επιθυμία του Ιράκ να αναγνωρίσει το ισραηλινό κράτος. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν τόσο από τον Λαϊόρ όσο και από την ιρακινή πρεσβεία στο Μαρόκο.