Στη χώρα μας με την ιδιαίτερα αρνητική επίδοση στα τροχαία ατυχήματα, δεν έχει γίνει δυστυχώς συνείδηση η αναγκαιότητα να κάθονται τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα
Ο πρόσφατα αναθεωρημένος οδικός κώδικας υποχρεώνει βέβαια, τα παιδιά κάτω των 12 ετών να κάθονται στα πίσω καθίσματα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, αφού οι ζώνες ασφαλείας π. χ. δεν είναι κατασκευασμένες για τα παιδιά και πολλές φορές τα πιέζουν στο λαιμό, και τραυματίζουν σε περίπτωση σύγκρουσης!
Η επιλογή ενός παιδικού καθίσματος δεν είναι απλή υπόθεση αφού το κάθισμα πρέπει να ταιριάζει τόσο στο σαλόνι του αυτοκινήτου όσο κυρίως στη σωματική κατασκευή του παιδιού σας. Οταν θα φτάσει η ώρα της αγοράς λοιπόν θα πρέπει να πάρετε μαζί σας και το παιδί, και ακολούθως να ζητήσετε απ' τον πωλητή να σας κάνει μια επίδειξη για το πώς μοντάρεται το κάθισμα. Προσέξτε επειδή το παιδικό κάθισμα τοποθετείται για λόγους ασφαλείας, δεν είναι αρκετό να βολευτεί ή να πιάσει πάνω στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Γι' αυτό το λόγο ζητήστε να δείτε και το βιβλίο του κατασκευαστή και ελέγξτε αν η τοποθέτηση έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι παιδικών καθισμάτων ανάμεσα στους οποίους μπορείτε να επιλέξετε: Από τους τύπους για όλα τα παιδιά, τα οποία ναι μεν λειτουργούν αλλά μειονεκτούν αφού συνήθως είναι ή πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα, έως τύπου δεύτερο καρότσι που ταιριάζει μόνο για μωρά και που δυστυχώς πιάνει σχεδόν όλο το πίσω κάθισμα. Ενας ακόμη τύπος είναι τα λεγόμενα μπούστερ τα οποία μοιάζουν με πολυθρονίτσες χωρίς πλάτη. Αν το μπούστερ που θα διαλέξετε είναι σε σωστό μέγεθος θα καλύψει ικανοποιητικά τις ανάγκες σας αφού δένει πολύ καλά με τις ζώνες ασφαλείας και είναι ιδιαίτερα εύχρηστο στη μεταφορά.
Ισως κατά τη διαδικασία της αγοράς ο πωλητής να σας συστήσει την τοποθέτηση στη θέση του συνοδηγού. Αυτό βέβαια απαγορεύεται σύμφωνα με τον ΚΟΚ, όμως υπάρχουν και αντεπιχειρήματα αφού υπάρχουν καθισματάκια που τοποθετούνται ειδικά σ' αυτή τη θέση, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η τοποθέτηση εμπρός επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο των παιδιών. Η επιλογή είναι δική σας αλλά το πρόστιμο που προβλέπεται είναι δέκα χιλιάδες.
Αρκετές φορές προτείνεται και η τοποθέτηση στη θέση του συνοδηγού αλλά με πρόσωπο προς τα πίσω. Είναι αρκετά ασφαλής τρόπος αλλά αντενδείκνυται σε αυτοκίνητα με αερόσακο συνοδηγού, αφού σε περίπτωση τρακαρίσματος, ο αερόσακος θα σπρώξει το παιδικό κάθισμα προς τα πίσω.
Αρκετή προσοχή χρειάζεται και με τις ζώνες ασφαλείας. Οι εξειδικευμένοι πωλητές προτείνουν αρκετά σφιχτό δέσιμο, όμως τα παιδιά αντιδρούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμήστε την γκρίνια τους για χάρη της ασφάλειάς τους, και έχετε το νου σας αφού η απασφάλιση των ζωνών είναι απλή υπόθεση και για τα παιδιά.
Πριν φθάσετε στο ταμείο ψάξτε για το Ε. Είναι το σημάδι ότι το καθισματάκι ανταποκρίνεται στην προδιαγραφή ECE - 44. Για να δοθεί έγκριση με βάση αυτή την προδιαγραφή ποιότητας κατασκευής, ο τύπος του παιδικού καθίσματος έχει περάσει από κρας - τεστ, καθώς και μια σειρά δοκιμασιών αντοχής υλικών, σχεδίασης ακόμα και αναποδογυρίσματος. Τέλος, επειδή στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές πρόχειρες κατασκευές, μην αγοράσετε με βάση τη φτήνια, αλλά με βάση το κατά πόσο ανταποκρίνεται το παιδικό κάθισμα σε όλα τα παραπάνω.